Cesta k vlastnímu bydlení nebyla snadná

Cesta k vlastnímu bydlení nebyla snadná

Lucie Němcová | Středa, 08. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Získat kvalitní informace a dostatečný rozhled než začnete stavět, je těžké. Mít jasno i po tom, co mluvíte s odborníky napříč stavebními styly a dostane se vám série nevyžádaných rad od známých, je ještě těžší. Jan s Lucií zpočátku tušili, jaké obrysy nabere jejich budoucí bydlení, ale další průzkum je tak trochu zahltil a způsobil rozhodovací paralýzu. Bylo potřeba si poodstoupit a vrátit se k původnímu pocitu, který mluvil jasně: pasivní dřevostavba je tím pravým řešením pro ně.

Představy se musely přizpůsobit realitě


Naše cesta vedla přes nejrůznější pronájmy a mnoho náročných stěhování. Mělo to ale jednu velkou výhodu. Tyto zkušenosti nám pomohly ujasnit si, co v našem domě chceme, a co ne. Představovali jsme si energeticky úsporný, praktický dům v současném stylu, který by však respektoval charakter pozemku.

Chtěli jsme otevřený světlý společný prostor propojený se zahradou, oddělené části pro nás i děti a velkou pracovnu pro manžela. Měli jsme odlišné představy o podobě domu, ve hře byl bungalov s plochou střechou i vyvýšený dvoupatrový dům.

Vedle našich požadavků a představ byl návrh hodně ovlivněn i členitostí pozemku a místními regulativy, které vyžadují sedlovou střechu s ostrým sklonem, typickou pro tuto oblast. Myšlenka na čistě přízemní dům vzala brzy za své, ale ke spokojenosti všech se podařilo nalézt elegantní a zároveň praktické řešení.

navsteva-drevostavby-ATREA-6

obr.: Návrh a představy majitelů o domě byly ovlivněny členitostí pozemku a místními regulativy, které vyžadují sedlovou střechu s ostrým sklonem, typickou pro tuto oblast. Foto: Kateřina Raimová

Pečlivě vybraná spolupráce


I přes relativně náročný a zdlouhavý proces rozhodování s kým a co stavět, jsme zakotvili tam, kde jsme vlastně začali. Přesvědčil nás vzorový dům, způsob komunikace a vzájemné naladění.

Uvědomovali jsme si, že návrh i výstavba zaberou nějaký čas a výsledek ovlivní náš život na desítky let, proto pro nás byly důležité sympatie a harmonický dialog, ale také cena a kvalita.

V tomto setkání se potkalo vše. Hned od začátku spolupráce byla přítomna i architektka spolupracující s danou dodavatelskou firmou. Již první návrhy nás nadchly. Od řešení do L jsme upustili kvůli konfiguraci terénu a zvolili podélnou variantu, která se ukázala i jako velmi praktická.

Než mohla nastat samotná realizace, museli jsme projít náročným jednáním s úřady. Celý projekt se kvůli tomu o rok zdržel. Začátek realizace tedy znamenal radost a úlevu. Začali jsme v únoru a stěhovali se v prosinci.

navsteva-drevostavby-ATREA-2

obr.: Sedlová střecha předepsaného sklonu navazuje na tradici podhorské oblasti, kde je tento typ architektury historicky zakořeněn. Do celkové architektury stavby je ovšem zasazena natolik citlivě, že její soudobý výraz nijak nenarušuje. Foto: Kateřina Raimová

Důležité bylo přízemí


S ohledem na budoucnost jsme chtěli mít vše podstatné pro provoz domácnosti v přízemí. To je rozděleno na hlavní obytnou část s obývákem, kuchyní, jídelním koutem, hlavní koupelnou a ložnicí rodičů a na část pro děti, ve které jsou dva pokoje s výstupem na terasu a zahradu a společná koupelna.

Toto řešení zajišťuje všem dostatek prostoru pro setkávání a zároveň potřebné soukromí. Střední dominantní hmota domu má sedlovou střechu s obytným podkrovím, kde je prostorná pracovna s úchvatnými výhledy na panorama Krkonoš a pokoj pro hosty.

Na západní dřevěnou terasu bezprostředně navazuje venkovní sauna a koupací jezírko. Odtud vytéká potůček protékající rozlehlou přírodní zahradou do spodní části svažitého pozemku, kde vznikl vodní biotop.

navsteva-drevostavby-ATREA-4

obr.: Venkovní sauna a koupací jezírko patří k relaxačním částem domu. Foto: Kateřina Raimová

navsteva-drevostavby-ATREA-obyvaci-pokoj-s-kuchyni

Obývací pokoj: Jedinečný prosklenými plochami na dvě světové strany, harmonicky laděnými barevnými odstíny a také svým technickým zázemí, které z něj v minutě udělá malý kino sál. Foto: Kateřina Raimová

Rady stavebníkům

  • Jako klíčovou pro dobrý výsledek vnímáme spolupráci a souznění s architektkou. Aby architekt vytvořil dobrý domov, musí být tak trochu také psycholog, vnímat obyvatele i celý dům v širších souvislostech i drobných detailech. Je také dobré uvědomit si, že se v průběhu času, zvláště v případě dětí, mění potřeby a zájmy, dům by na ně měl umět provozně reagovat.
  • Doporučujeme navrhnout zahradu v návaznosti na návrh domu. My jsme zahradu řešili až dodatečně, což znamenalo opakované zemní práce. Museli jsme například třikrát rozebírat dlažbu před domem.
  • Je vhodné se také už při návrhu zabývat vhodným stíněním prosklených ploch a zamyslet nad instalací sítí proti hmyzu, díky kterým je možné mít v létě otevřená okna večer i během noci a přirozeně tak chladit interiér. Dodatečná instalace může být komplikovanější.

navsteva-drevostavby-ATREA-obyvaci-pokoj

obr.: V obývacím pokoji nechybí ani akusticky řešený strop pro perfektní zvuk. Foto: Kateřina Raimová

navsteva-drevostavby-ATREA-1

obr.: Nejoblíbenější místo je pro majitele prostě celý dům. Prozradili, že jim připadá úžasný úplně celý se všemi detaily. A tak je oblíbených míst nesčetně. Foto: Kateřina Raimová

Tajemství praktické kuchyně


Na tvorbě interiéru byla hodně důležitá spolupráce s architektkou. Měli jsme nějaké dílčí nápady, ale sami bychom je nezvládli vsadit vizuálně a prostorově do celkového konceptu a zohlednit všechny souvislosti. I přesto, že uvnitř domů obecně trávíme většinu času, je interiér velmi často podceňován.

Když ho ale navrhuje zkušený architekt, který přemýšlí v souvislostech a spolu s estetikou řeší i praktickou stránku, může hodně povýšit kvalitu prostoru i života v něm.

O kuchyni občas slýcháme, že je malá, ale nám vyhovuje. Pomáhá nám udržovat pořádek, mít jen to, co opravdu potřebujeme, a vše po ruce. Vyhovuje nám i čistý design s bezúchytkovým řešením skříněk, které se otevírají stiskem. Kromě příjemného ovládání se také dobře udržují.

navsteva-drevostavby-ATREA-kuchyne

Kuchyně: Kompaktní a minimalistická – taková je kuchyně, kterou si majitelé pochvalují. Přirozeně vede k pořádku a nehromadění věcí. Foto: Kateřina Raimová

navsteva-drevostavby-ATREA-jidelna

Akustická stěna: Jan je milovníkem kvalitní audio i video techniky, a aby měl zvuk tu nejlepší kvalitu, byly do interiéru přidány prvky pohlcující zvuk. Příkladem je stěna v jídelním koutě obložená speciálními deskami z textilie a minerální izolace. Foto: Kateřina Raimová

navsteva-drevostavby-ATREA-schodiste

Provázkové zábradlí: Vzniklo jako nouzové řešení při špatném postupu truhláře, ale výsledek se Janovi a Lucii natolik líbil, že si jej ponechali. Madlo jim kupodivu nechybí. Je vyrobeno, ale k montáži nakonec nedošlo. Není potřeba. Foto: Kateřina Raimová

Komentář architekta


Co se vám prvně vybaví při vzpomínce na tento projekt?

Vybaví se mi pocit společného názoru na architekturu rodinných domů, na estetiku obecně, a také na to, jak jde díky tomu práce dobře od ruky. Když majitelé nastínili svoji představu o dispozičním řešení, těšila jsem se na spolupráci. A když pak doplnili, že si přejí dům v šedé barvě a střechu bez přesahů, byla jsem úplně nadšená. Spolupráce byla velmi příjemná a obohacující.

Bylo třeba překonat i nějaké nepříjemnosti či náročné situace?

Největší výzvou bylo upravit návrh domu tak, aby se „líbil" i stavebnímu úřadu. Komunikace s pracovníky stavebního úřadu, kteří se velmi nekorektně a mimo své kompetence vyjadřovali ke vzhledu a funkčnosti domu, byla emočně náročná.

Máte na domě oblíbený detail nebo místo?

Mým nejoblíbenějším místem domu je jídelní kout. Mám ráda čisté funkční prostory neomezované věcmi. V tomto jídelním koutě je navíc nádherný výhled velkým oknem. Mám hezký zážitek, když jsem projížděla kolem, byla radost tímto oknem vnímat život v domě.

Ing-arch-Zuzana-Novosadová
Ing. arch. Zuzana Novosadová
Symbiosa - ateliér architektů

Komfort s nízkými náklady


Pasivní dům byl pro nás od začátku preferovanou variantou. Přesvědčily nás zejména návštěvy hotových realizací, kde jsme mohli osobně zažít příjemné klima, čerstvý vzduch a příjemnou teplotu. Původně jsme chtěli podlahové topení a vzduchotechnikou pouze větrat.

Nakonec jsme od podlahovky upustili a zvolili vzduchotechnickou jednotku, která umí navíc vytápět a v létě i chladit. V kombinaci s masivní dřevěnou dubovou podlahou se to ukázalo jako dobrá volba.

Chodíme teď doma skoro pořád na boso i v zimě. Oproti předchozím bydlením, kde byly studené zóny, kouty nebo stěny, je všude příjemná teplota. Zdrojem tepla je malé tepelné čerpadlo země-voda v kombinaci s fotovoltaikou. Získali jsme tak i dotaci Nová zelená úsporám.

navsteva-drevostavby-ATREA-3


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento pasivní dům se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Skrze výzvy k mistrovskému dílu". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

navsteva-drevostavby-ATREA-5

A jak se majitelům bydlí?

Ceníme si nenucené propojení domu s místem, terasami, zahradou, okolní přírodou i dalekou krajinou. Když přemýšlíme, co bychom s odstupem udělali jinak, končíme vždy u toho, že vlastně nic. Každá změna by znamenala zase o trošku jiné řešení a ubrala nějaký stávající benefit.

Čas věnovaný přemýšlení a důkladné přípravě měl určitě smysl. Podařilo se vytvořit domov, ze kterého jsme nadšeni a nechce se nám z něj odcházet.

Komentář dodavatele


Čím je pro vás tato realizace jedinečná?

Koncept DOMY ATREA si investoři vybrali na základě doporučení společného známého – energetického specialisty. Po schůzce ve vzorovém domě naplno začala spolupráce, která od začátku probíhala v atmosféře vzájemného respektu a důvěry. Bylo možné vnímat souznění investorů s architektkou, dalšími členy projektového týmu i s realizační firmou.

Investoři měli celkem jasnou představu a požadavky. Mezi architektkou a investory panovalo vzájemné pochopení a intenzivní dialog. Pokud se objevily nejasnosti a problémy, vždy se společně podařilo najít konstruktivní řešení. Majitelka Lucie intenzivně spolupracovala s architektkou při návrhu domu a v závěru i na řešení interiéru.

Stavba domu vyústila v přátelství a pokračující spolupráci při tvorbě interiérů pro další investory. Interiér je opticky i provozně intenzivně propojen s venkovními terasami, koupacím jezírkem a zahradou. V domě a zahradě panuje jedinečná, slovy těžko popsatelná atmosféra. Klid a harmonickou energii místa, výhledy do kraje, hru slunce, vody a zeleně musí člověk zažít osobně a vnímat všemi smysly. Těžko se odtud odchází.

Přinesla nějaké výzvy, nové přístupy nebo zajímavé zkušenosti?

Výzvou při návrhu i výstavbě byl už samotný rozlehlý, členitý, svažitý a ve spodní části podmáčený pozemek a poměrně velká nadmořská výška s náročnějšími klimatickými podmínkami, blízkost sousedních objektů a požadavky stavebního úřadu. Zahrada a vodní prvky byly detailně navrženy a realizovány až dodatečně, což znamenalo určité komplikace, omezení a opakované terénní úpravy.

Spolupráce přinesla i jednu kuriózní zkušenost s externí subdodávkou podlahy (sjednanou investory). Podlahář dodal podlahu z dřeviny odlišné od návrhu a objednávky, což se projevilo až po povrchové úpravě markantní změnou odstínu. Za aktivní účasti architektky se v duchu hesla „natírá celá rodina" podlahu podařilo zachránit.

Jaký prvek by neměl uniknout naší pozornosti?

Zajímavým konstrukčním prvkem je přiznané ztužidlo ve tvaru kříže, které dominuje hudebnímu koutku v obýváku. Dalším designovým prvkem je schodišťové zábradlí „upletené" z režného provazu. Jan je „audiofil", kladl tedy velký důraz na akustický komfort. V obývacím pokoji a pracovně je instalován akustický podhled doplněný o akusticky pohltivé desky, které plní i estetickou funkci.

Pavel-Dusil-ATREA
Petr Dusil
ATREA s.r.o. | DOMY ATREA


Technické parametry

  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 174 m2 včetně teras
  • Užitná plocha: 189 m2
  • Konstrukční systém: skeletová dřevostavba (stavební systém DOMY ATREA)
  • Teplo a větrání: vytápěcí a větrací jednotka ATREA DUPLEX RK5 v kombinaci s teplovodními otopnými žebříky v koupelnách; zdroje energie: tepelné čerpadlo země – voda ATREA TCA 3,1 kW, fotovoltaická elektrárna 3,12 kWp; akumulace energie a ohřev TUV: integrovaný zásobník tepla ATREA IZT 650 litrů
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,12 W/m2K
  • Architektonická studie: Ing. arch. Zuzana Novosadová, Symbiosa – ateliér architektů
  • Projekt: Zdeněk Hlavatý
  • Realizace: 2016, Domy Petříček (v licenci DOMY ATREA), www.PojdteDal.info, www.domyatrea.cz

navsteva-drevostavby-ATREA-1NP

obr.: Půdorys 1. NP

navsteva-drevostavby-ATREA-2NP

obr.: Půdorys 2. NP

navsteva-drevostavby-ATREA-skladba steny

obr.: Skladba stěny


mail-ico-poptavka

Uvažujete o stavbě podobného pasivního domu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost ATREA nabízí individuální návrhy a realizace komfortních, zdravých a energeticky úsporných (pasivních, nulových, plusových) budov, ohleduplných k životnímu prostředí. Realizuje stavby pro bydlení, občanské a komerční objekty, územní celky.

Firma byla založena v roce 1990 a v letech 2006-07 realizovala projekt hromadné výstavby dvanácti pasivních domů a školicího střediska v obci Koberovy v Českém ráji. Na tento unikátní projekt navazují desítky úspěšných realizací domů v systému ATREA v celé ČR.


Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Foto: Kateřina Raimová

DaS 2-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop