Dřevostavba s osobitými prvky podle feng shui

Dřevostavba s osobitými prvky podle feng shui

Lucie Němcová | Středa, 24. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vytvořit pevné zázemí, naplnit své sny, posunout životní styl do většího klidu, lepšího standardu, blíž přírodě, zahradě a komunitnímu životu – motivací pro nový začátek a nové bydlení bylo mnoho. Změna přinesla spoustu darů a dřevostavba předčila očekávání. Jak si vytvořili domov, který jim dělá radost, sdílejí Eva a Martin.


Dřevostavbu nebo zděný dům

Dvanáct předchozích let jsme bydleli v panelákovém bytě s velkým balkónem a krásným okolím. Nebylo to vůbec špatné, oba ale pocházíme z rodinného domu a touhu v jednom takovém žít jsme měli odjakživa. Postupně také nabývalo na síle přání vytvořit synovi domov jiného rázu, než je panelákové bydlení. Když jsme pak měli štěstí na dobrý pozemek, rozběhl se proces naplno.

Než jsme se finálně rozhodli, navštívili jsme několik vzorových domů, studovali různé zdroje a pak udělali rozhodnutí na základě vyhodnocení všech poznatků. Dlouhou dobu jsme věnovali rozhodování mezi konstrukčním systémem zděným a dřevostavbou. Výsledná volba reflektuje zejména rychlost výstavby, použití přírodních materiálů a tepelnětechnické parametry.

Faktorem byla i větší podlahová plocha při zachování dobrých izolačních vlastností stěny. Velký vliv na naše rozhodnutí měli také naši přátelé, kteří v dřevostavbě již osm let bydlí. Jejich dům je velice osobitý s mnoha úpravami na míru. Měli jsme od nich skvělou referenci na komunikaci i práci dané firmy, což pro nás bylo důležité.


Dům na klíč

Od začátku jsme věděli, že chceme objekt přizpůsobený našim individuálním potřebám. Měli jsme hodně jasnou představu, co v domě chceme, a co ne. Proto jsme nevybírali z typových projektů, ale hledali rovnou dodavatelskou firmu.

Jakmile jsme začali komunikovat s odbornou poradkyní vybrané společnosti, která uměla do návrhu začlenit i prvky feng-shui a sama bydlela sedm let v dřevostavbě, věděli jsme, že do toho jdeme. Chtěli jsme, aby jeden dodavatel provedl veškeré práce včetně základové desky a nevznikaly tak problémy a dohady při domlouvání návazností a subdodávek. Proto jsme zvolili dům na klíč.

drevostavba-atrium-hlavni-vchod

Hlavní vstup: Jasně viditelný a krytý vchod do domu střežený dvěma stejnými květináči odpovídá principům feng-shui. Energie tudy vstupuje dovnitř, a proto je řešení tohoto prostoru velmi důležité. Foto: Martin Zeman


Omezené pole působnosti

Byli jsme samozřejmě omezeni stavebními předpisy pro Prahu. Uvítali bychom například rozšíření domu o metr v místě kuchyně a jídelny, ale to už nebylo možné. Původně jsme neplánovali mít ani garáž, ale stavební úřad nám projekt vrátil s tím, že to bez ní nepůjde. Hotový projekt se tedy musel znovu předělávat.

drevostavba-atrium-garaz-domu

Garáž: Dodatečně projektovaná garáž je nenápadně přisazena k hlavní hmotě domu. Během stavby byla hrubá stavba i se střechou hotova během tří dnů. Foto: Martin Zeman


Vnitřní rozvržení místností

Předmětem diskuzí byla ve velké míře velikost jednotlivých pokojů, aby byly tak akorát a zároveň se vše vešlo do limitované velikosti objektu. Důležité byly praktické věci, jako velká kuchyň, spíž, shoz na prádlo a u vstupu velká šatna s botníkem.

V bytě nebylo příliš možností, jak s prostorem naložit a mít více místa pro uložení věcí. Tady jsme to chtěli vyřešit funkčně a do detailu. Když odněkud přijdeme, můžeme věci odložit a nenosit je dále do domu. Rozvržení jednotlivých místností se do poslední chvíle měnilo.

Jedna pracovna měla být původně šatnou a pokoj pro hosty současně pracovnou, ale pak jsme toto řešení přehodnotili kvůli malé velikosti pokoje pro hosty. Šatnu nahoře jsme oželeli, vystačíme s vestavnými skříněmi v ložnici, a namísto ní je pracovna sloužící současně jako relaxační místnost a tělocvična.

Každý máme v domě pokoj, který je pouze náš. Když potřebujeme soukromí, máme svůj úkryt, kde nás nikdo neruší. Vidíme to jako velmi důležitý aspekt pro vzájemné vztahy.

drevostavba-atrium-interier-cast-kuchyne

Kuchyně: Původně plánovanou kuchyňskou desku z masivního dřeva nahradil nakonec technický kámen, se kterým jsou majitelé naprosto spokojeni. Skvěle se udržuje a lépe pasuje barevně. Foto: Martin Zeman

drevostavba-atrium-interier-loznice

Ložnice: Barevné akcenty spolu s autorským obrazem dodávají pokoji nezaměnitelnou atmosféru. Foto: Martin Zeman

drevostavba-atrium-interier-koupelna

Koupelna první: Stvořena podle vkusu paní domu a originálního návrhu designérky. Foto: Martin Zeman


"Odborná poradkyně nás přesvědčila, že přírodní materiály příznivě působí na tělo i duši. A měla pravdu."


drevostavba-atrium-interier-cela-koupelna

Koupelna druhá: Odlišný vizuální koncept druhé koupelny, která je v tuto chvíli téměř výhradně pánská. Foto: Martin Zeman

drevostavba-atrium-interier-sauna

Sauna: Splněný sen a relaxace kdykoli k dispozici. Wellness část v přízemí domu. Foto: Martin Zeman


Technická podpora

Teplo po domě rozvádí teplovodní podlahové topení. Krbová kamna slouží nejvíc v přechodových obdobích jara a podzimu pro vytvoření hřejivé atmosféry, zejména v kombinaci s naším oblíbeným saunováním. Máme také solární kolektory – energie ze slunce dohřívá teplou užitkovou vodu, za námi je první topná sezóna a jsme velmi spokojeni s náklady.

drevostavba-atrium-interier-jing-jang-stena

Obraz: Propojení a sjednocení dvou rozdílných barevných schémat obýváku a kuchyně. Autorkou je Irena Procházková. Foto: Martin Zeman

drevostavba-atrium-interier-obytny-prostor

Harmonický interiér: Eva s Martinem jsou velcí cestovatelé a interiér tak zdobí řada předmětů z různých zemí světa. I přesto se snaží alespoň částečně dosáhnout určitého minimalismu a čistoty interiéru. Foto: Martin Zeman

drevostavba-atrium-interier-obyvaci-pokoj

Obývací prostor: Útulné srdce domu v zemitých a teplých odstínech s dominantou krbu obloženého kamenem. Schodiště navržené podle principu feng-shui se stáčí obráceně, než je obvyklé, aby energie správně proudila směrem nahoru. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato moderní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Důležitý krok vpřed". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Sousedství spolutvoří domov

Mimo jiných benefitů máme skvělé sousedy. Z toho jsme přímo nadšeni. V paneláku jsme za celá ta léta nikoho neznali. Tady je to ale něco jiného. Všichni si přejeme harmonické vztahy, chráníme si soukromí a jsme taková parta.

Líbí se nám, že jsou zde již nastavená nějaká pravidla podporující život komunity. Před Vánocemi je například každý rok pravidelné sousedské setkání. Když znáte lidi okolo a rozumíte si, máte ze života úplně jiný pocit. Vědomí, že se máme na koho obrátit, kdyby se něco stalo, navíc podporuje pocit bezpečí.

Od prvních dní po nastěhování si dům užíváme a musíme říct, že předčil naše očekávání v mnoha ohledech. Dodnes si bydlení nemůžeme vynachválit. Jako celek se zahradou a místem je opravdu zhmotněním našich snů.

drevostavba-atrium-bazen-u-domu

Bazén: Je usazený ve spodní části pozemku pod terasou. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

V čem je tento projekt jedinečný?

Jedinečnost tkví v lidech, které jsem měla možnost poznat. Již od počátku majitelé zářili svou spokojeností a měli jasný záměr. Jejich myšlenky o stavbě byly přesně utříděné. Stejně tak jasno bylo v cenovém rozpočtu.

Z pozice stavebního poradce mi bylo velmi příjemné, že nebyly řešeny žádné zásadní finanční limity, což dalo záměru možnost otevřít se tvořivosti vzhledem ke kontextu místa a v rámci platných regulativů vymyslet nejlepší možné řešení. Zadání znělo: „Rádi bychom větší rodinný dům 6+kk se saunou."

Bylo nutné vypořádat se při projektování s nějakými náročnými okamžiky?

Těch bylo samozřejmě mnoho. Řešili jsme umístění domu na pozemku vzhledem ke světovým stranám, umístění sauny, její velikost, výstup na velkou terasu, výhledy v patře a zároveň stínění pater na jižní straně. Rovněž klienti přihlíželi k řešení prostoru s ohledem na feng-shui (schodiště, umístění krbu a podobně).

Jaké detaily by neměly uniknout naší pozornosti, když plánujeme stavět dům?

Domnívám se, že pozornost na úrovni architektonického návrhu by měla být v první řadě směrována k výborně promyšlenému zpracování detailů a dále na zvolení vhodné technologie s maximální návratností a úsporností. Stavebníci by neměli opomíjet otázku kompletní recyklovatelnosti materiálů, podporující trvale udržitelný rozvoj.

Na úrovni výběru stavební společnosti doporučuji zacílit na reference stavební společnosti, záruční a pozáruční servis, zjistit si, zda v jejich dřevostavbách nebývající pociťovány problémy či negativní vlivy, a zda společnost používá ekologicky čisté materiály.

Gabriela-Frintova-Atrium
Gabriela Frintová
ATRIUM s.r.o.


Oficiální vyjádření majitele dřevostavby


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 113,5 m2
  • Užitná plocha: 185,55 m2
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený konstrukční systém ATRIUM DifuTech® CLIMA PLUS
  • Teplo a větrání: plynový kondenzační kotel, přízemí teplovodní podlahové vytápění, v podkroví nástěnné teplovodní radiátory, přirozené větrání okny, ohřev TUV zajištují solární kolektory
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K (v řezu tepelnou izolací)
  • Projekt a realizace: ATRIUM s. r. o., www.atrium.cz, 2017–2018

drevostavba-atrium-pudorys-1NP

Půdorys 1NP

drevostavba-atrium-pudorys-2NP

Půdorys 2NP

drevostavba-atrium-stavba-steny

Detailní řez stěnou dřevostavby


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato moderní dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 3-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop