Od začátku věděli, že jejich dům bude dřevostavba bez schodů a nijak přehnaně velká, to vše se jim splnilo

Od začátku věděli, že jejich dům bude dřevostavba bez schodů a nijak přehnaně velká, to vše se jim splnilo

Ondřej Krejčí | Středa, 12. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Bylo by krásné, kdyby šlo otočit kouzelným prstenem a bydlet ve vysněném domě, jenže život není pohádka a stavba domu už vůbec ne. Vyžaduje svůj čas a mnohdy značnou trpělivost. V případě Rudolfa a Kateřiny nakonec přinesla pomyslné růže, i když cesta za nimi byla mnohdy lemována nepěkně ostrým trním.

Sympatičtí majitelé měli o svém bydlení poměrně jasnou představu. Přáli si zdravé bydlení poblíž Prahy, ale v urbanisticky ustálené lokalitě. „Nechtěli jsme bydlet v klasickém satelitu, paneláku naležato, kde kromě domků není žádná vybavenost," popisuje Rudolf.

Společně se svojí paní nějakou dobu vytipovávali vhodné místo, až padla volba na Mníšek pod Brdy, kde má rodina navíc příbuzné. Do Mníšku se odstěhovali do pronájmu a pověřili realitní makléřku, aby pro ně našla vhodnou stavební parcelu.

Na tu pravou si museli počkat dva roky, ale vyplatilo se. V prodeji se objevil svažitý pozemek v bývalé zahrádkářské kolonii – jediný nezastavěný, v sousedství starší zástavby. „To místo na mě okamžitě dýchlo pozitivní energií," vysvětluje Kateřina, proč s koupí neváhali, i když svažitost pozemku dávala tušit, že stavba zde nebude nejjednodušší a typový projekt neobstojí.


Jasné požadavky na originál dřevostavby

O to ale koneckonců majitelé ani nestáli. „S trochou nadsázky říkáme, že jsme chtěli s domem vyhrát nějakou soutěž. Chtěli jsme architektonicky kvalitní, atypickou stavbu," vypráví Kateřina. Protože se manželé několik let znají s architekty Karolínou a Radkem Začalovými z ateliéru pátý rozměr, bylo jasné, že návrh domu svěří jim.

Přáním majitelů byl dům bez schodů, nijak přehnaně velký. „Nechtěli jsme dům, kde se budeme hledat a který bude drahý na provoz a náročný na úklid," vysvětlují. Hlavní část domu mělo podle zadání doplnit depandance, čili ubytování hostů fungující jako samostatná jednotka nezasahující do provozu v domě.

Investoři nestáli o garáž, jež obvykle stejně slouží jen jako skladiště nepotřebných věcí, místo ní zvolili parkovací stání se skladem sezónního sportovního náčiní a dílnou. Od počátku bylo rozhodnuté, že dům bude dřevostavba. Rudolf si původně přál srub nebo roubenku, ale ta by se do dané lokality nehodila, takže po konzultaci s architektem od tohoto záměru ustoupil. Kateřina měla představu o domě-altánu.

Stavbě, která se v létě otevře velkými okny do zahrady a rozšíří se tak pobytový prostor. Tato myšlenka ji nadchla při cestování po Novém Zélandu. Propojení s přírodou a minimalizace ekologické zátěže byla důležitá pro oba manžele a stala se jednou z hlavních myšlenek stavby navržené v energeticky pasivním standardu.

moderni-altano-drevostavba-jezirko

Jezírko: Hlavním prvkem zahrady se stalo velkorysé jezírko o objemu necelých 300 kubických metrů. Pan majitel tu chová pstruhy, v létě slouží vodní prvek i ke koupání a v zimě pro ochlazení po sauně. V nejhlubším místě má více než 2 metry. Foto: Radek Pokorný

moderni-altano-drevostavba-terasa

Foto: Radek Pokorný


Dřevostavbu ve svahu, s úřadem v zádech

Návrh domu byl determinován více než sedmimetrovým převýšením pozemku, architekt navrhl dům částečně zapuštěný do terénu. Navržená hmota domu vytvořila polootevřené atrium, které poskytuje soukromí svým majitelům.

Tato varianta sice byla finančně nákladnější a vyžádala si mimo jiné kombinaci konstrukcí (v zapuštěné části je dům vyzděný z betonových tvárnic), byla ale logickým řešením těžícím z pozemku jeho výhody. Nejvyšší úroveň představuje zelená střecha, střední úroveň dům a zahrada a spodní úroveň vstup a parkování.

Díky umístění domu si majitelé mohou vychutnávat výhled do okolí, mimo jiné na tamější zámek a kostel, stejně jako tomu bylo v předchozím pronájmu a jak si to tajně přála paní domu. S projektem ale stavebníci narazili na stavebním úřadě.

Pozemek totiž podléhal regulačnímu plánu neumožňujícímu výstavbu domu s plochou střechou. Navzdory původnímu plánu navíc nebyl regulativ změněn v plánovaném termínu, ale až o několik let později, kvůli čemuž bylo nutné projekt přepracovat, majitelé navíc dlouho čekali na kolaudaci.

„Byl to dost bolestivý paradox, protože v jiném městě v té době běžel dotační program na zelené střechy a my jsme za zelenou střechu bojovali s úřady. Nechtěli jsme ustoupit, chtěli jsme podporovat udržování vody v krajině a využít termoregulačních i ekologických výhod zelené střechy. To nám přišlo důležité," popisuje majitelka domu.

Překvapivý problém pro příslušný odbor územního plánování představovalo i jezírko – velká chlouba pana majitele, vášnivého rybáře. „Bylo poměrně náročné vysvětlit úřadu, že vodní plocha opravdu není plocha zpevněná," vypráví architekt Radek Začal dnes už úsměvnou historku.

moderni-altano-drevostavba-pozemek

Altán: Součástí zahrady je i krytý altán s výhledem na dům. Opěrné zdi z lomového kamene slouží také jako schodiště na zelenou střechu. Foto: Radek Pokorný

moderni-altano-drevostavba-zelena-strecha

Zelená střecha: Pochozí zelená střecha je další úrovní zahrady. Vstoupit se na ni dá buď ze stran přes kamenné schody v opěrných zdech, nebo přímým schodištěm z terasy. Vegetace je bezúdržbová. V severní části pozemku čeká na instalaci solární elektrárna. Foto: Radek Pokorný


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Řízená realizace

Dům byl realizován subdodavatelsky pod vedením architekta. Samostatná stavba proběhla prakticky bez problémů, s vybranými dodavateli má architekt dlouholeté zkušenosti. „Odpadl díky tomu takový ten obvyklý boj mezi investorem a dodavatelem. Fungovali jsme jako jeden tým," popisuje proces autor dřevostavby.

Návrhu interiéru se ujala architekta Karolína Začalová působící s manželem Radkem v ateliéru pátý rozměr. Výrazně se ale zapojila i majitelka, která přišla s řadou nápadů. „Byli jsme mile překvapeni, že se majitelé nebáli experimentovat, řadou myšlenek nás nesmírně obohatili," vypráví Radek Začal.

A majitelé si zase pochvalují komplexní návrh domu: „Když Radek a Karolína dům navrhovali, už věděli, s jakým vybavením pracovat, jaké obklady se například hodí do koupelny. Všechny do sebe perfektně zapadlo, nebyla to žádná improvizace na místě. Dům je promyšlený do detailu," pochvaluje Rudolf.

moderni-altano-drevostavba-obytny-prostor

Obývací pokoj: Obytný prostor je se zahradou propojen posuvnými skleněnými plochami. V létě se stěny odsunou a z domu se stane otevřený altán v zahradě. Foto: Radek Pokorný

moderni-altano-drevostavba-vyhled-z-interieru

Depandance: Apartmá hostů funguje jako nezávislá jednotka s kuchyní a koupelnou, na kterou navazuje sauna. Oddělení hostovského prostoru byl jeden z požadavků majitelů: „Je to výborné řešení. Pokud máte pokoj hostů, provoz domácnosti a hostů se chtě nechtě ovlivňuje. Takto si návštěvy rovnou po příjezdu odloží kufry a podle potřeby se odeberou do soukromí," vysvětluje majitel domu toto řešení. Foto: Radek Pokorný


Výsledek dokončení dřevostavby na jedničku

Na svém bydlení si majitelé nesmírně pochvalují tepelnou pohodu a příjemnou energii. „Kdykoliv sem přijdu, dýchne na mě teplo, dřevo má moc příjemnou atmosféru, je tu prostě speciální energie. Nesetkali jsme se ani s žádnými technickými problémy, například praskáním konstrukce."

Problém není ani s přehříváním v letních měsících, protože dům je vybaven předokenními žaluziemi, jimiž lze regulovat množství dopadajících slunečních paprsků do interiéru. Nasnadě tedy je otázka, zda by majitelé dnes přeci jen neudělali nějakou věc jinak, byla-li by tato možnost. „Sám jsem o tom přemýšlel a musím říct, že ne. Nenapadlo mě nic. Jsme naprosto spokojeni," uzavírá vyprávění Rudolf.

moderni-altano-drevostavba-pracovna

Nábytek: Knihovnu v obývacím pokoji navrhla sama majitelka, prvek šikmin se pak opakuje na dalších kusech nábytku. Součástí hlavního obytného prostoru je pracovní kout majitele: „V minulém bytě jsem měl samostatnou pracovnu, ale došlo mi, že jsem raději s rodinou, v centru dění." Foto: Radek Pokorný

moderni-altano-drevostavba-pokoj

Relaxace: Druhý šikmý výklenek je vykonzolovan nad terén. Orientovan je na východ, takže do ložnice přivádí po ránu světlo, rozšířený parapet funguje jako odpočívárna i improvizovaná pracovna. Pro větší pohodlí dostane časem polstrování. Foto: Radek Pokorný

Soběstačnost, energie, využití přírodních zdrojů

Extenzivní zelená střecha umožňuje zachytávat srážkové vody a udržet je na pozemku. Podporuje tak akumulaci vody v krajině, efektivně napomáhá udržení letní teplotní stability v domě a okolí. Stavba disponuje systémem jímání srážkových vod do retenční jímky s následným využitím po letní zálivku / závlahovou soběstačnost zahrady a vodního biotopu.

Objekt je taktéž vybaven vlastní studnou, která je následně využita pro potřeby domu i zahrady a napájí taktéž vodní biotop. Pro podporu energetické soběstačnosti objektu je navržena fotovoltaická elektrárna s ukládáním vyrobené energie do baterií a její využití pro potřeby domu (příprava teplé a topné vody, zásuvkové a světelné elektro, chod technologií), napájení elektromobilu, atd.

moderni-altano-drevostavba-koupelna

Koupelna: Nachází se v části zapuštěné ve svahu, tudíž bez okna, nicméně o přísun denního světla majitelé nepřišli díky instalaci světlovodu. „Návštěvy mají tendenci zhasínat," popisuje s úsměvem paní domu fungování šikovného prvku. Na podlahu zvolili epoxidovou stěrku v netradiční žluté barvě. Foto: Radek Pokorný

moderni-altano-drevostavba-sprchovy-kout

Foto: Radek Pokorný


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Cesta ke spokojenosti". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář architektů

Klienti nás oslovili s přáním vytvořit rodinné bydlení, které bude vyhovovat jejich životnímu stylu. Základní myšlenkou bylo postavit ekologicky udržitelný a energeticky úsporný dům v zahradě, co nejméně zatěžující životní prostředí, a zároveň vytvořit pohodlné bydlení, které umožní propojit život uvnitř domu se zahradou.

Důležitým tématem byla udržitelnost, soběstačnost zdrojů a energie, kvalita vnitřního klima v domě a podpora přirozeného a přírodního mikroklimatu na pozemku a v okolí. Proto jsme zvolili dřevostavbu doplněnou masivními konstrukcemi, navrhli zelenou střechu, dům zapustili do svahu a v zahradě vytvořili jezírko.

Karolína a Radek Začalovi - architekti


Technické parametry

  • Typ domu: energeticky pasivní
  • Zastavěná plocha (dům): 215 m2
  • Užitná plocha: 165 m2
  • Konstrukční systém: železobetonové zdi a stropy, vyzdívané příčky, obvodové stěny dřevostavba z KVH stojek, dřevěné trámové stropy, zelená střecha
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo země/voda se zemním plošným kolektorem, podlahové teplovodní vytápění, systém řízeného větrání s rekuperací odpadního tepla
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,11 W/m²K
  • Energetická náročnost budovy: A – mimořádně úsporná
  • Architektonický návrh: pátý rozměr s.r.o. 2013–2015
  • Realizace: pátý rozměr s.r.o., 5.rozmer.cz, 2016–2019

moderni-altano-drevostavba-pudorys

DaS 4-2020
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop