Vůně dřeva, teplo a útulno, takové dojmy vzbuzuje tato originální dřevostavba

Vůně dřeva, teplo a útulno, takové dojmy vzbuzuje tato originální dřevostavba

Dana Jakoubková | Středa, 02. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

... jako u babičky. Tradice uchopená s citem pro věc, která popírá krizi venkovského urbanismu. Dům, který uspokojí současné nároky, ale nevymyká se kontextu místa. Žádná hrouda na kraji pole, ale moderní architektura, kterou vesnice rozhodně unese.

Jan a Lucie byli majiteli staré venkovské chalupy. Využívali ji rekreačně, ale jak to u takových domů bývá, údržba a provoz stojí více času a peněz než rekreace samotná. Když se ukázalo, že závady, způsobené zubem času i zemní vlhkostí, budou vyžadovat rozsáhlou rekonstrukci, zvažovali, zda je investice rozumná.

Objem původního domu nesplňoval jejich nároky na budoucí užívání a zadní část ve tvaru „L" byla na nevelkém pozemku neprostupnou bariérou, která bránila přirozenému přístupu do jižní části zahrady a severní zahrada byla tím pádem skoro celý den ve stínu. Po delší úvaze se rozhodli nahradit nevyhovující objekt novým.

„Již od začátku jsme měli docela přesnou představu o orientaci domu i o tom, že bude ze dřeva," uvádí Jan. „Jistotu jsme ale získali až po zhlédnutí domu od ateliéru paní architektky Kaprálové, na kterém se nám zalíbila zejména chráněná venkovní terasa s posuvnými okenicemi. Nechali jsme si zpracovat variantní studii a definitivně se rozhodli."

moderni-drevostavba-foto-domu

Foto: Peter Fabo


Tvar a dispozice dřevostavby

Tvar dřevostavby respektuje situaci na pozemku a přiklání se ideálně ke světovým stranám. Velký pozor si architektka musela dát na odstupovou vzdálenost od okolní zástavby, která je pro dřevostavbu přísnější než u stavby zděné. Hlavní obytný prostor v přízemí je dvouúrovňový a zahrnuje otevřenou 'světnici' s krbovými kamny, posezením, kuchyní a velkým jídelním stolem. Kromě zázemí je v tomto podlaží umístěná i ložnice s vlastní šatnou a koupelnou, která slouží jako pokoj pro hosty a v budoucnu – na stáří se stane bezbariérovou ložnicí majitelů dřevostavby.

Částečná bezbariérovost dřevostavby, která umožní jeho pohodlné užívání i v dalších desítkách let, totiž byla jedním z přání Lucie a Jana. Zatím ale využívají ložnici v druhém nadzemním podlaží, která má přímý výstup na jižní terasu v patře. Zatím se shodují, že výhled do daleké krajiny za pár schodů navíc stojí. Pod střechou jsou dále umístěné dvě menší ložnice a koupelna se saunou.

moderni-drevostavba-vrchni-terasa

Soulad: Kromě severní omítané fasády, jsou všechny ostatní obložené kartáčovanými modřínovými palubkami. Hloubkové kartáčování dřeva jeho povrch uzavře a je tak lépe chráněno vůči nepříznivým vlivům počasí. Dřevo na fasádě je doplněno plechovou střechou v antracitové barvě, která pokračuje i v dřevo-hliníkových oknech s trojsklem a ve vstupních dveřích. Foto: Peter Fabo

moderni-drevostavba-obytny-prostor


"Vychytávkou, kterou si hodně užíváme, jsou okenice a pojízdné stěnové panely terasy, které dokážou neuvěřitelně změnit vnitřní prostor ve dne i v noci."


moderni-drevostavba-prosklena-terasa

Nápad: Jedním z neobyčejných nápadů architektky je krytá terasa, přisazená k domu v tupém úhlu, směřujícím více k jihu, a která se stala s průhledem do přilehlého sadu spojovacím prvkem severní a jižní zahrady – propojením interiéru s exteriérem. Za nepříznivého počasí je možné terasu uzavřít posuvnými okenicemi a rozšířit tak hlavní obytný prostor. I když je terasa poměrně hluboká, díky prosklené části zastřešení vniká denní světlo daleko do společenské místnosti domu – „světnice". Natočením terasy do tupého úhlu a její vzdušností proniká jižní slunce i do severní části zahrady, což lze považovat za přidanou hodnotu architektonického návrhu. Foto: Peter Fabo


Zvláštnosti a specifika dřevostavby

„Během navrhování jsme věnovali zvýšenou pozornost návaznosti domu na další budovy na pozemku," dodává architektka. „Za poněkud nestandardní požadavek stavebníků se dá považovat sklad, který byl dimenzován pro uskladnění několika lodí. Majitel dřevostavby je totiž vášnivým vodákem. Prostor pro sklad a dílnu měl ale být umístěn mimo hlavní dům. Jelikož jsme chtěli, aby stavba i přesto byla jedním celkem, propojili jsme budovy s domem střechou terasy. Variant zastřešení bylo v průběhu návrhu několik. Ten finální přinesl možnost využívat terasu i na druhém podlaží, které skýtá nádherný výhled do dálek na krásnou povltavskou krajinu. Jiným nestandardním přáním Jana a Lucie bylo i vybudování sauny v patře."

moderni-drevostavba-chodba

Momenty: Realizace odkryla různé zajímavé momenty, které si všichni velmi oblíbili. Ať je to pohled ze světnice přes velkoryse prosklenou jižní stěnu na ovocný sad, poslední paprsky zapadajícího slunce v interiéru, či do oblouku kladené palubky v podkroví. Foto: Peter Fabo

moderni-drevostavba-podkrovni-pokoj


"Pokud má stavebník jasno už v počátku, dokáže formulovat své potřeby a přání, pak může s architektem mířit bez odboček přímo k cíli."


moderni-drevostavba-loznice

Foto: Peter Fabo


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Vůně, teplo, útulno..". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Vytápění, větrání a stínění v dřevostavbě

V současné době je dům obýván rekreačně, nicméně Lucie s Janem plánují v budoucnu do domu na vsi přesídlit úplně. To byla výzva pro architekty zejména z pohledu hledání nejvhodnějšího řešení pro vytápění domu, které by vyhovovalo nejdříve občasnému rekreačnímu užívání, později trvalému bydlení. „Hlavním zdrojem tepla jsou krbová kamna s výměníkem a jako záložní zdroj je instalován malý elektrokotel s možností on-line ovládání," upřesňuje Jan.

„Tuto variantu jsme zvolili proto, že v obci není zaveden plyn a řezání a štípání dřeva nás baví. Překvapila nás rychlost vytopení celého domu i síla slunečních paprsků, které dokážou v zimních měsících dům krásně vyhřát. Zdroj vytápění i ohřevu užitkové vody můžeme měnit podle situace, buď z krbových kamen, nebo elektřinou."

Přehřívání dřevostavby majitele netrápí; jednak je dřevostavba dobře izolovaná, a hodně práce odvedou dřevěné okenice. Největší, jižně orientovaná prosklená stěna v obývacím pokoji je přirozeně stíněna v létě podlahou horní terasy, a naopak v zimě, kdy je slunce nízko nad obzorem, přispívá k vytápění objektu. U střešních oken jsou instalovány předokenní žaluzie. Výměna vzduchu je řešená křížovým provětráváním okny.

moderni-drevostavba-cely-obyvaci-pokoj

Příjemno: Rozmístění oken nechalo vyniknout různým pohledům a výhledům do krajiny. Směrem na jih se dům otevírá velkoplošným prosklením, což přináší nejen pocit přímého kontaktu se zahradou, ale zároveň i energetický bonus v podobě pasivních solárních zisků. Foto: Peter Fabo

moderni-drevostavba-kamma

Teplo: Hlavním zdrojem tepla jsou po většinu roku krbová kamna na tuhá paliva s výměníkem, zbytkové teplo z kamen je využíváno pro ohřev teplé užitkové vody. Instalovaný elektrokotel příležitostně doplňuje primární zdroj tepla. Foto: Peter Fabo

moderni-drevostavba-obyvaci-pokoj

Dřevo: Charakter dřevostavby je čitelný i v interiéru. Pohledové dřevo kryje povrch vnitřních stěn a stropu, kde jsou použité modřínové palubky na pero drážku, ošetřené bílou lazurou. Totéž platí o masivní modřínové podlaze s lazurou šedou. Další „dekorace" prý není třeba – dřevo je ozdobou samo o sobě a navíc krásně voní. Cena za dřevostavbu se díky vnitřním dřevěným obkladům a fasádě vyšplhala výš, než majitelé původně očekávali, ale této investice rozhodně nelitují. Foto: Peter Fabo


Rychlost a spokojenost s dřevostavbou

„Základová deska měsíc, hrubá stavba tři dny a dokončení dřevostavby dva měsíce," bilancuje Jan. „Odstranění původního domu jsme si zajišťovali sami, stavbu nového jsme nechali odborníkům a díky tomu šla stavba dřevostavby jako po drátku. Užíváme ji už druhým rokem a kvalitativně to je se zděným domem nesrovnatelné."

moderni-drevostavba-koupelna

Styl: Odstín antracitu se propisuje i do podlah a obkladů v interiéru domu, počínaje venkovsky působícím surovým vzhledem dlažby v koupelně přes jednoduché obkladačky, kombinované s pestřejšími vzory na stěnách a podlaze kuchyně až k povrchům zařizovacích předmětů – nábytek, topidla, kamna, komín, zábradlí, židle, stínidla, dekorace... Foto: Peter Fabo

Komentář architektky

Místo nepodléhá regulativům nad obvyklý rámec pro stavbu v území pro rodinné bydlení (například ve smyslu památkové ochrany). Mohli jsme tak využít tradiční stavební materiály novodobým způsobem. Na tomto domě nás bavil jeho přirozený vztah k tradičnímu prostředí. Měli jsme možnost ověřit si základní principy typologie, ve své podstatě, archetypálního domu.

Zároveň nás bavilo i to, jak se klasický dům vyvinul do své individuality, k obrazu rodiny klientů, díky kterým dům ožívá. Velmi nás baví dialog s osvícenými klienty, jakými manželé Jan a Lucie bezesporu jsou. Měli jasnou představu o tom, co chtějí. Zároveň uměli nám architektům také naslouchat. O to lépe a s radostí se nám dům jménem Prokop navrhoval.

Mgr.-arch.-Gabriela-Kapralova
Mgr. arch. Gabriela Kaprálová
ASGK Design

moderni-drevostavba-umyvadlo

Foto: Peter Fabo


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 143,8 m2
  • Užitná plocha: 134 m2 + 38,17 m2 terasa přízemí + 14,68 m2 terasa podkroví +14,26 m2 kůlna
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: Two by four – difuzně otevřená skladba (částečně off-site prefabrikovaná dřevostavba – stěnové panely jsou tvořené lehkým dřevěným skeletem)
  • Zdroj energie / vytápění: krbová kamna s výměníkem v kombinaci s elektrokotlem
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,15 W/m2K
  • Autor architektonického návrhu: Mgr. arch. Gabriela Kaprálová, Ing. arch. Karolína Falladová, Ing. arch. Monika Čurdová (spoluautorka interiéru); ASGK Design s.r.o.
  • Autor projektu: Ing. Pavel Strejček / HIP, ASGK
  • Design s.r.o.: Ing. Pavel Nechanický (zodpovědný projektant)

rez-steny

moderni-drevostavba-pudorys


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 4-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop