Elegantní, minimalistický interiér, psaný jemným ženským rukopisem

Elegantní, minimalistický interiér, psaný jemným ženským rukopisem

Lucie Němcová | Čtvrtek, 07. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V sousedství rybníka obydleného čápy a volavkami, žlutě zářícího řepkového pole a louky poseté pampeliškami v kraji jménem Česká Kanada stojí stále ještě novotou vonící dřevostavba, která stojí za návštěvu. V kontextu okolních domů kolemjdoucí zaručeně zaujme, ještě více však překvapí elegantní minimalistický interiér, v němž nelze nevnímat jemný ženský rukopis.

Česká Kanada leží asi 600 metrů nad mořem a vyznačuje se poněkud drsnějším klimatem. Je zde větrno a chladněji, zato však klidná panenská příroda a skvostné pěší stezky. Z tohoto kraje pocházím. Moje rodina zde vlastnila chalupu, ke které patřil tento velký pozemek. Věděla jsem, že jednou tady budu mít dům ze dřeva. Naprosto intuitivně jsem si koupila časopis DŘEVO&stavby a našla v něm nabídku na spolupráci se společností NATUR HOUSE. Oslovila mě natolik, že výsledkem je dům, který je zároveň ukázkovou dřevostavbou této společnosti.

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-uvodni

obr.: Návrh domu vychází z typového projektu Face společnosti GSERVIS, se kterou firma NATUR HOUSE spolupracuje. Nejvíce změn se odehárlo v dispozčním řešení objektu, kde si majitelka uzpůsobila vše podle svých představ. Foto: Martin Zeman

Projekt dřevostavby, který sedne


Dům vychází z typového projektu FACE. Místní regulativy jasně stanovovaly tvar objektu, což byl obdélníkový půdorys a sedlová střecha, proto jsem zvolila typový projekt dispozičně upravený podle mých představ. Společnost NATUR HOUSE mi splnila všechny mé představy o domově. Ocenila jsem jejich profesionální přístup a zkušenosti.

V přízemí mám vše, co potřebuji. Základem je hlavní společenská část domu propojená s kuchyní s prosklenou stěnou umístěnou tak, abych viděla na vodní plochu rybníka třpytící se ve slunci. Dominantou rodinného domu jsou bílá kachlová kamna Arona Romotop, kolem nichž se točí prosklené schodiště. Nahoře pak mají své soukromí moji dva synové. Každý má svůj pokoj a společnou koupelnu. V patře mohla být ještě jedna místnost, nahradila jsem ji ale otevřenou galerií nad obývacím pokojem. Prostor je tak vzdušnější a krásně prosvětlený díky střešním oknům.

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-interier-jidelni-stul-s-terasou

obr.: Dechberoucí výhled na místní rybník je lepší než ty nejdražší obrazy. Pokud se chcete také pokochat atmosférou domu i kraje České Kanady, neváhejte kontaktovat majitelku a tuto ukázkovou dřevostavbu navštívit. Foto: Martin Zeman

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-interier-kuchynsky-kout


"Netradiční tyrkysová digestoř je vtipným a osvěžujícícm prvkem celého interiéru."


nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-interier-kuchyn-ostruvek

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Tato realizace domu byla po celou dobu ovlivněna předáním důvěry od investora. Naskytl se nám tímto prostor pro vlastní ztvárnění celého díla. Klientce jsme navrhovali možná řešení tak, aby splňovala její nároky a očekávání. Dům je velmi dobře dispozičně i technologicky vyřešen. Myslím si, že se nám podařilo vytvořit dílo, které naprosto vystihuje nejen potřeby, ale i osobnost majitelky. Je pro nás prvořadé respektovat individuální požadavky našich investorů. Tento rodinný dům přirozeně zapadá do místního regionu. Po celou dobu nás provázalo drsné klima, které nás prověřilo z našich schopností. Výsledkem je kvalitně do detailů zpracovaná dřevostavba a spokojenost obou stran.

Jiří-Kohoutek-NATUR-HOUSE
Jiří Kohoutek
NATUR HOUSE s.r.o.

Nízkoenergetická dřevostavba


Stavba je vybavena rekuperací, vytápění i ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch / voda. Ve všech místnostech je teplovodní podlahové vytápění, takže žádné radiátory mimo topných kombinovaných žebříků v koupelnách zde nenajdete. V chladnějších dnech máme možnost přitopit si krbovými kamny v obývacím pokoji. Krásně naakumulují teplo a sálají mnoho hodin. Kuriozitou je, že polínka do nich nesmí být delší než 25 centimetrů.

Dům je nízkoenergetický. Byla testována i jeho vzduchotěsnost pomocí blower door testu a výsledky odpovídaly hodnotám požadovaným pro pasivní domy. Náklady pomáhá velmi snižovat i slunce – prosklenými plochami na jižní straně fasády dům vyhřeje, takže v některých obdobích, také díky rekuperaci, nemusíme topit vůbec a máme zde příjemné teplo. Předokenní žaluzie umožňují kontrolu nad intenzitou slunečního světla.

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-interier-krbova-kamn

obr.: Krbová kamna v zimě slouží jako doplňkový zdroj tepla. Celý interiér dokreslují designová svítidla českého původu. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktora

Pokud bych měla nalézt slova, která charakterizují tento dům, pak by to bylo světlo, jemnost, něžnost a elegance. Hra lehkých přírodních odstínů s občasným barevným akcentem spolu s dostatkem denního světla působila velmi lehce a vzdušně. Nedalo se také nevšimnout, jak si obě dámy v interiéru vyhrály s detaily. Jako velkou hodnotu vnímám český původ všech zařizovacích předmětů, nábytku i věci denního užívání. Nejen šetřit energetickými zdroji, ale současně také podporovat místní ekonomiku, to je smysluplná cesta k udržitelným řešením pro bydlení.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Život v dřevostavbě může vypadat i jinak


Interiér je takovou třešničkou na dortu. Je výsledkem spolupráce s designérkou Jolou Malík Kowalewskou, která mým ideám dala konkrétní podobu a spojila je do fungujícího celku. Vše je řešeno velmi jednoduše a čistě. Díky sofistikovaným úložným prostorám nemusím mít kolem sebe v interiéru spoustu předmětů a nechám vyniknout těm krásným a kvalitním. Mým záměrem je ukázat lidem, že život na venkově může vypadat i jinak.

Jsem moc ráda, že společnost NATUR HOUSE podporuje a ctí česká řemesla. Dali jsme možnost regionálním výrobcům vybavit náš dům. Celodřevěná okna a vstupní dveře Progression dodala firma Slavona ze Slavonic, která se nachází 15 kilometrů od našeho domu. Od regionálních výrobců máme také kuchyni a designová svítidla, nechybí zde ani český křišťál z kolekce Františka Víznera ze Světlé nad Sázavou, který neslouží jen jako ozdoba, ale také jako předmět každodenního užívání.

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-interier-detsky-pokoj

obr.: Každý kus nábytku v domě má svůj příběh. Postele podle individuálního návrhu vyráběl místní truhlář z masivního dřeva. Foto: Martin Zeman

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-interier-koupelna

obr.: V celém domě je podlahové vytápění, takže studená podlaha zde nehrozí. Také koupelna dětí souzní s duchem celého domu. Odstíny hnědé a šedě, jemné barevné akcenty a netradiční jednoduchá svítidla. Foto: Martin Zeman

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-interier-loznice

obr.: Ložnice je řešena v uklidňujících světlých tónech béžové, hnědé a bílé doplněna o přirozený povrch dřeva. Foto: Martin Zeman

Komentář designéra

Česká Kanada je nádherný kraj a tento dům je připraven na zdejší drsnější podnebí. Interiér domu zrcadlí druhou stranu, kde nad krásou přírody ponořené v mlze převládne potřeba praktické moderní doby, přirozená elegance majitelky a obojí spojí nejen světový design. Je to mozaika složená z pocitů, představ a vzpomínek, precizně ucelená interiérovým designérem, podobná té nádherné porcelánové od Patricie Urqioly, která prolíná tento prostor jako jeden z mála importovaných prvků.

Jola-Malik-Kowalewska-designerka
Jola Malík Kowalenska
Prostorová terapie

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-detail-oken

obr.: Okna v dřevostavbě jsou dřevohliníková a zasklená trojskly. Typ Progression je vhodný pro energeticky úsporné domy. Rám je schovaný za hasádou, což maximálně snižuje ztráty a prodlužuje životnost okna. Bonusem je čistý, minimalistický design, jelikož zvenku je viditelná pouze skleněná plocha. V interiéru je klasický dřevěný rám, takže dotváří příjemnou domáckou atmosféru. Foto: Martin Zeman

nizkoenergeticka-drevostavba-NATUR-HOUSE-zahrada-s-domem

obr.: Největší prosklené plochy jsou umístěny standartně na fasádě. Okna jsou opatřena také předokenními žaluziemi pro možnost zastínění. Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Realizace: NATUR HOUSE s.r.o.
  • Velikost pozemku: 3900 m2
  • Zastavěná plocha: 90 m2
  • Užitná plocha: 130 m2
  • Spodní stavba: základová deska Elegohouse pasiv
  • Stavební systém: sendvičový panel NH, difuzně uzavřená konstrukce
  • Tepelná izolace: minerální Orsil UNI
  • Fasáda: systémová omítka Weber
  • Střecha: krokvová konstrukce v interiéru zakrytá sádrokartonem
  • Střešní krytina: plechová krytina Lindab Click
  • Okna: dřevěná Progression s izolačním trojsklem, v podkroví střešní okna Velux
  • Podlahová krytina: dřevěná podlaha Tilo Vetos, dlažba
  • Vytápění: tepelné čerpadlo Regulus, krbová kamna Romotop Arona
  • Skladba stěn směrem dovnitř: vnější zateplovací systém s omítkou v kombinaci s dřevěným obkladem, Fermacell, rámová konstrukce tvořená z KVH hranolu, parotěsná fólie, Fermacell
  • Celková tloušťka: 425 mm
  • Hodnota U: 0, 14W / m2K

mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit dřevostavbu podobného typu a zajímá vás cenový rozpočet? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost NATUR HOUSE s.r.o. se zabývá individuální výstavbou moderních nízkoenergetických a pasivních domů po celé ČR s možností výběru z vlastních typových projektů. Architekti a projektanti připraví stavebníkovi projekt domu, který zcela zapadne do jeho života, obohatí ho a vytvoří mu pocit jistoty.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 3-2014

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop