Svůj nový dům si postavili uprostřed zahrádkářské kolonie v oáze klidu a soukromí

Svůj nový dům si postavili uprostřed zahrádkářské kolonie v oáze klidu a soukromí

Lucie Němcová | Středa, 10. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Překlopit život v bytovém městském domě do klidu a přírody – takový byl záměr Renáty a Františka pro novou životní etapu. Podařil se jim opravdu mistrovský kousek. Najít svoji oázu uprostřed zahrádkářské kolonie s dostatkem ticha a soukromí, skvostnými výhledy a přitom stále v blízkosti města a jeho zázemí.


Zahrada se stala místem pro nový domov

Nové místo pro život si Renáta s Františkem našlo přes inzerát v supermarketu. Protože pozemek splňoval mnoho jejich požadavků, s návštěvou neváhali. Ukázalo se, že není co řešit – parcela v obklopení zahrad s dostatkem soukromí si okamžitě získala jejich sympatie. Stávající chatu upravili do obyvatelné podoby a jezdili sem trávit čas, kdy jen to šlo. Zanedlouho ale dojíždění nestačilo. „Chtěli jsme se zde usadit natrvalo," vypráví František.

v-naruci-zahrady-pozemek

Foto: Martin Zeman


Výběr partnerů na cestu za dřevostavbou

Spolupracovat na projektu domu s architekty bylo záměrem od samého začátku. „Náš finální výběr studia ovlivnil styl a dosavadní tvorba. Jimi navržené dispozice a interiéry jsou z našeho pohledu velmi pěkně a účelně řešeny. Zásadní ovšem bylo, že jsme si sedli po lidské stránce." Než ale vykrystalizovalo finální řešení, vzniklo mnoho variant.

v-naruci-zahrady-detaíl-domu

Umístění na pozemku: Osazení domu do velké míry určily vzrostlé stromy na pozemku, které se nyní podílejí na stínění i zkrášlování prostoru. Foto: Martin Zeman


Nový životní prostor s podmínkami

Do dialogu vstupovali budoucí obyvatelé domu s několika základními potřebami. „Bylo pro nás důležité mít velkou společnou místnost, kde je propojen obývák s kuchyní, dále dva dětské pokoje, dvě koupelny – jednu pro děti a druhou v návaznosti na ložnici pro nás, rodiče. Naším speciálním přáním bylo mít v koupelně zakomponován výhled do zahrady přímo z vany," doplňuje František.

v-naruci-zahrady-obytny-prostor

Obývací prostor: Místo setkávání a odpočinku. Pozornost primárně upoutá dokonalý „obraz" v podobě velkoformátového okna, případně oheň plápolající v krbových kamnech. Televize je až další v pořadí. Foto: Martin Zeman

v-naruci-zahrady-kuchyne

Kuchyně: Dominující kuchyňský ostrůvek je multifunkční plochou a úložným prostorem. Foto: Martin Zeman

v-naruci-zahrady-pohled-z-jidelny

Dřevo v interiéru: Dřevostavbu v interiéru prozrazuje odhalená stropní konstrukce. Dřevo ale najdeme i na podlaze v podobě masivních prken, na vnitřních dveřích a oknech. Foto: Martin Zeman


Materiály z přírody mají přednost

„Věděli jsme, že chceme stavbu co nejvíce z přírodních materiálů. Proto jsme zvolili dřevostavbu se zelenou střechou. Kamarádi nás od dřevostavby odrazovali s tím, že shnije. Pravděpodobně měli jejich rodiče zkušenosti s tehdejšími okály. Také nás zrazovali od velkoformátového typu oken."

v-naruci-zahrady-zelena-strecha

Zelená střecha: Rostliny na osm centimetrů tlustém substrátu efektně lemuje opuková atika na zakázku – nápad investora. Foto: Martin Zeman

v-naruci-zahrady-rostliny


"Dům sedí na 32 betonových patkách vrtaných do čtyř metrů. Chtěli jsme mít jistotu, že stavba bude stabilní a neohrozí ji případné pohyby hrany svahu."


v-naruci-zahrady-terasa

Foto: Martin Zeman

v-naruci-zahrady-posezeni-na-terase

Venkovní sezení: Na míru řešené venkovní sezení ladí s detaily pergoly a zapadá do celkového vizuálního konceptu stavby. Foto: Martin Zeman

Komentář architektky

Specifikem tohoto projektu je systém stálezelené vertikální fasády. Vyzkoušeli jsme jej po domluvě s klientem, který je profesí zahradník. Radost nám dělá zelená střecha, kde rostou traviny na substrátu pouhých osm centimetrů. Zálivka je řešena přečištěnou vodou z čističky odpadních vod. Velmi dobře působí ukončení atiky z opukových kamenů. Vzhledem k únosnosti zeminy je založení stavby řešeno formou mikropilotů.

MgA-Tereza-Kucerova-MOLO
MgA. Tereza Kučerová
MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

Optimální velikost

Úředně je dům chatou – objekt nebyl limitován velikostí zastavěné plochy, jen bylo třeba počítat s jinou sazbou DPH, odlišnými podmínkami pojištění a omezením možnosti získat dotaci na dům. Necelých 150 metrů čtverečních bohatí stačí životnímu stylu jeho obyvatel.

„Bezprostředně po nastěhování, ještě před zařízením nábytkem, nám prostor připadal obrovský. Jako srovnání jsme totiž měli náš 76 metrů velký byt. Ale brzy jsme si zvykli a je těžké si představit, že jsme se vtěsnali do tak malého bytu. Člověk se umí rychle přizpůsobit a z malého do většího se jde lépe. Větší prostor, než máme, by nám ale připadal zbytečný. Děti časem odejdou z domova a pro dva bude dům velký až až."

v-naruci-zahrady-proskleni

Sedací parapet: Jak být uvnitř a mít pocit, že jsme venku? Kombinací bezrámového zasklení a sezení v bezprostřední blízkosti okna. Foto: Martin Zeman

v-naruci-zahrady-pokoj

Pracovna: Místo pro pracovní kout na konci jediné chodby domu – maximální využití podlahové plochy. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba v zahrádkářské kolonii se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "V náručí zahrady". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technologická podpora

Teplá užitková voda je dohřívána elektřinou v integrovaném zásobníku tepla za pomoci spirály nebo krbovými kamny s výměníkem. Teplo z kamen proudí do prostoru jen částečně. Větší část je akumulována do vody. V koupelnách pod kaučukovou podlahou je podlahové topení, které ale většinou zůstává vypnuté.

Není ho třeba. Kaučuk je na dotek příjemně teplý. Dům je také vybaven nuceným větráním s rekuperací vzduchu. Zdrojem vody je vrt v hloubce 55 metrů. „Původní zdroj vody pro zahrádkáře nebyl celoročně použitelný, takže bylo třeba vyvrtat novou studnu. Byli jsme trošku nervózní, protože tu voda moc není a museli jsme opravdu hluboko, abychom ji našli, ale podařilo se."

v-naruci-zahrady-loznice

Ložnice: Zázemí přímo navazuje na ložnici. Je možné jej oddělit posuvnými dveřmi nebo nechat prostor otevřený a užívat si světla a průhledů ven do zahrady. Foto: Martin Zeman

v-naruci-zahrady-koupelna

Koupelna: Výhled z vany přímo do zelené kompozice je splněným přáním majitelů. V koupelnách na podlaze je použita červená kaučuková podlaha – hřejivý měkký materiál, který si obyvatelé domu nemohou vynachválit. Foto: Martin Zeman


"Většina velkých oken je bezrámová. V každé místnosti je však jedna část otevírací, aby bylo možné v případě potřeby vyvětrat."


v-naruci-zahrady-detail-dlazby

Detaily: Čisté řešení podlahových lišt, zárubní dveří a přechodu podlahových krytin. Foto: Martin Zeman

v-naruci-zahrady-detail-okno

Okenní rám: Takzvaný black frame (černý rám) je typ rámu, kde nenajdeme klasickou spáru vznikající napojením skla a rámu. Sklo je přetaženo tak, aby se voda neměla kde zachytit. Foto: Martin Zeman


Zrání k dokonalosti

„Způsobů, jak stavbu vyřešit ještě lépe, by vlivem postupujících technologií bylo nesčetně, nicméně z dnešního pohledu nám v domě nic nechybí. Klidné zázemí a okolí, které s postupem času roste stále více do krásy, je odměnou a žije se zde opravdu úžasně.

Do budoucna nás ještě čeká menší projekt úpravy původní chaty na pozemku, kde bude takový výminek a luxusní terasa, a přibude také koupací biotop. Zahrada je také takový nikdy nekončící projekt. Zkrátka je zde stále co tvořit a na co se těšit a to je moc příjemné."

v-naruci-zahrady-cely-dum

Fasáda do ulice: Vedle vstupu do domu čeká na osázení ještě jedna vertikální zelená stěna. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Krásný příklad životního prostoru, kde dům proniká do zahrady a zahrada do domu. Architekturu, estetiku i praktické zázemí tvoří společně. Jsou jedním celkem a tak to má být. Život se díky tomu pocitově i reálně mnohem více odehrává venku. Nejenže vzniká daleko vzdušnější bydlení, ale jeho obyvatelé jsou zároveň blíže přírodě, což je blahodárné po všech stránkách.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 178 m2
  • Užitná plocha: 143,5 m2
  • Konstrukční systém: two by four, difuzně otevřená konstrukce
  • Teplo a větrání: krbová kamna s teplovodním výměníkem, nádoba IZT, rekuperační jednotka ATREA, zemní registr
  • Projekt: MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

pudorys

rez-stenou

DaS 1-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (12)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner
  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop