Dřevostavba pod odborným dohledem, ale vlastníma rukama majitelů

Dřevostavba pod odborným dohledem, ale vlastníma rukama majitelů

Michal Babor | Pátek, 04. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Příroda, lov a drobné truhlářské práce, to jsou koníčky Thomase Donnera, který si společně se svou ženou Carolou nechal postavit moderní venkovský dům v idylickém prostředí na Schlossbergu v západní části Německa.

Moje žena ze začátku vůbec nebyla nadšená představou bydlení v masivním dřevěném domě. Představovala si pouze kanadské chatky dřevařů a rakouské lyžařské boudy a to nebylo nic pro ni. Abych si tedy mohl splnit svůj sen, musel jsem Carolu nejprve přesvědčit.

A jak jinak než návštěvou vzorového domu. Poté, co jsme si prohlédli několik ukázkových staveb z masivního dřeva, padla volba na obytný srub Fullwood. Prostředí, světlo a vzdušnost srubového domu se ženě okamžitě zalíbila. Sama byla překvapena, že sruby mohou být tak moderní, jednoduché a světlé.


Interiéru dřevostavby dominuje bílá

Jsem nadšený především z vybroušené, inovativní technologie, která se při výrobě masivních stěn z borovice v závodě Fullwood používá. Stěny zaručeně nesesedají, jsou dokonale těsné a mohou být dodány přesně v termínu na staveniště.

Rozhodli jsme se pro částečně omítnuté stěny v interiéru, které prostor projasňují a vůči masivní kanadské borovici jsou moderním prvkem. Na hladkých, bílých stěnách se krásně odráží bohatě dopadající sluneční světlo, zatímco přirozená dřevěná barva masivních stěn světlo rozjasňuje – perfektní kombinace.

Topení a vaření pak probíhá konzervativně na plynu, přičemž krbová kamna v otevřeném jídelním prostoru pravidelně zásobujeme dřevěnými poleny, aby v přízemí šířila útulné sálavé teplo. Naše náklady na plyn činí ročně pouhých 800 euro, což je při 160 metrech čtverečních obytné plochy a téměř 633 krychlových metrech obestavěného prostoru velmi přijatelná částka. Navíc musíme trochu přetápět, protože malé děti se hodně pohybují po zemi.

Fullwood-drevostavba-Nemecko-chodba

obr.: Dům se mimo jiné přizpůsoboval také starožitnému nábytku, kterého se majitelé nechtěli vzdát. Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-cela-chodba

obr.: Zajímavým prvkem schodiště je spodní část. Je totiž zděná, protože točité schodiště by bylo dražší než kombinace zděné části s přímou dřevěnou. Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-obyvaci-pokoj

Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-jidelni-stul

Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-prizemi

obr.: Hlavní obytný prostor je bohatě prosvětlen francouzskými okny, která nabízejí výhledy do okolní krajiny. Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-kuchyne

obr.: Sériově vyráběná kuchyně z nábytkového obchodního domu překvapivě dobře zapadla do interiéru. Foto: Fullwood


Bydlení v dřevostavbě přes zimu

Na naší střeše leží vždy nejdéle z celého okolí uzavřená sněhová pokrývka, což svědčí o dobré izolaci střechy. I díky tomu neprotopíme zbytečně moc, protože především hotová nosná konstrukce dřevěných stěn a tepelně izolační zasklení oken přispívají nízkým ztrátám tepla.

Významný je také psychologický efekt dřevěných stěn – stačí vytápět na teplotu o dva stupně nižší než v klasickém zděném domě, abyste cítili tepelnou pohodu. Dřevo má také relativně vysokou teplotu povrchu. To vše vede k tomu, že skutečná spotřeba energie je v masivních dřevěných domech přibližně o třicet až čtyřicet procent nižší, než udávají teoretické výpočty.

Fullwood-drevostavba-Nemecko-pokoj

Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-cely-pokoj

Foto: Fullwood


"V podkrovních místnostech je dřevo přiznané na stropě, ale protože stěny jsou bílé, působí prostory velmi otevřeně a volně."


Fullwood-drevostavba-Nemecko-koupelna

obr.: Okno ve sprchovém koutě ve skutečnosti není, to se jen odráží ve skle z protější strany. Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-loznice

obr.: Ložnice působí opravdu vzdušně a příjemně. Foto: Fullwood


Individuální plánování a přesná výroba dřevostavby

Stavební firma Fullwood naplánovala dům zcela podle našeho přání. Důležitou roli hrál částečně starožitný nábytek, kterého jsme se nechtěli vzdát a který se musel do domu vejít. Poté, co jsme s pomocí přátel a rodiny pod vedením zkušeného montážního mistra firmy Fullwood dům za tři dny poskládali, položili jsme střechu za dva dny a během několika týdnů dům dokončili. Pak nastoupila má žena a výsledkem její kreativní a tvořivé práce je podle našeho názoru vkusný, dobře dispozičně řešený a prakticky koncipovaný dům.

Přesah střechy na vstupní straně domu napomáhá při každém počasí suchému přechodu z přístřešku pro auto do domu. Pro povrchovou úpravu jsme zvolili barvu v dezénu modřín, která je rezistentní vůči UV záření. Uvnitř jsme zvolili nátěr s menším podílem bílých pigmentů, aby již světlé borovicové dřevo mohlo působit ještě o trochu světleji a nedocházelo tak k tmavnutí. Pískovcové dlaždice v celém přízemí harmonizují se světlým dřevem a bílými stěnami, zatímco modřínová podlaha haly v podkroví je příjemná pro bosé nohy.


roubenka-svepomoci-pod-odbornym-dohledem
 

Fullwood-drevostavba-Nemecko-zahrada

obr.: Třetí štít v okapové straně domu stavbu poněkud odlehčuje. Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-bocni-cast-domu

obr.: Plastová okna si sice s domy z masivního dřeva příliš nerozumí, tady se jim ale povedlo vtisknout přesvědčivý dezén. Foto: Fullwood

Fullwood-drevostavba-Nemecko-houpacka

obr.: Díky velkému přesahu střechy lze využít prostor těsně kolem domu jako terasu. Foto: Fullwood


Technické parametry

  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: srubová konstrukce, trojvrstvý lepený profil ze severské borovice
  • Krov: dřevěný – smrk
  • Střešní krytina: pálená taška
  • Vstupní dveře: dřevěné
  • Okna: plastová s imitací dřeva
  • Zasklení: dvojité, tepelně izolační
  • Podlahy: dřevěné, dlažba
  • Topení: plynové, krbová kamna
  • Pozemek: 1 200 m2
  • Zastavěná plocha: 135 m2
  • Užitná plocha: 175,7 m2
  • Realizace: Fullwood LK-Fertigbau GmbH, www.fullwood.de

Fullwood-drevostavba-Nemecko-pudorysy

Vizualizace půdorysů: autor článku

SaR 3-2012
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop