Dřevostavbu svépomocí si Monika s Michalem postavili na osudovém pozemku

Dřevostavbu svépomocí si Monika s Michalem postavili na osudovém pozemku

Lucie Němcová | Středa, 09. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba Moniky a Michala má ve svém příběhu hned několik zajímavostí. Je postavena jako jedna z prvních realizací mladé architektky, bez hypotéky, na rodinném pozemku, který se zprvu zdál nevhodný. Dnes je pro své obyvatele luxusním pětihvězdičkovým hotelem se skvělým zázemím pro život i práci z domova.

Jak by měla dřevostavba vypadat?


Formát budoucího domu ve velké míře určily předchozí zkušenosti Moniky a Michala: „Vždycky jsme věděli, že chceme nový a moderní rodinný dům. Oba totiž máme zkušenost od rodičů s náročným procesem rekonstrukce starého zděného objektu, kde se úpravy táhnou roky. Věděli jsme, že chceme moderní stavbu rozumné velikosti."

Společná zkušenost z bydlení v bytě také pomohla vyjasnit, jaký formát bude mladým manželům vyhovovat nejvíce: „Věděli jsme, že do budoucna bude byt pro rodinu s dětmi malý a že nejsme bytové typy. Potřebujeme být hodně venku, takže dům je pro nás ideální."

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-zelena-strecha-drevostavby

Foto: Jiří Ernest

Ideální místo pro dřevostavbu neexistuje


Následovalo téměř dvouleté období hledání perfektního pozemku pro dům. „Projezdili jsme křížem krážem nejbližší okolí a hledali ideální místo," vypráví Monika s Michalem. „Vždy, když jsme našli parcelu, která se mu blížila, objevil se nějaký zádrhel. Po roce a půl hledání jsme zjistili, že ideální místo prostě neexistuje a že si jej musíme vytvořit sami. Skončili jsme na rodovém pozemku, který zpočátku vypadal úplně nezajímavě. Nechali jsme si vrátit pozemky z družstva a ze tří hektarů sousedního pole jsme udělali louku a sad."

V reakci na životní zkušenost chtěli stavebníci dům spíše menší, ekologický, přízemní, do velké míry soběstačný a ideálně ne zděný. „Počítali jsme tehdy s rodinnou jednotkou dva dospělí a jedno dítě a neměli úplně jasnou představu o tom, jaké nároky budou na prostor během života s dětmi. Od té doby se situace změnila a dnes se dvěma dětmi bychom dům volili trošku větší."

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-zahrada

Ten správný pozemek: „Chodili jsme na toto místo již před 22 lety, kdy jsme spolu začínali chodit a říkali si, že bychom tu jednou mohli bydlet." Foto: Jiří Ernest

Návrh domu od architektky


Architektka budoucí místo pro dům i Moniku s Michalem velmi dobře znala. Jako Michalova sestřenice tu totiž také trávila dětství u dědečka. „Jsme dobří přátelé, a když Jana dokončovala studia architektury, požádali jsme ji o návrh domu. Toto místo navštěvovala od malička a byla tedy schopna se na něj dobře nacítit. Vybrat si někoho, kdo znal nás i tohle místo, považujeme za skvělou volbu."

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-zahradni-jezirko

Foto: Jiří Ernest


"Potřebu mít velký dům na úklid jsme rozhodně neměli. Bylo pro nás důležitější mít napojení na okolí stavby, protože polovinu roku trávíme venku."


drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-posezeni-na-terase

Terasa: Oáza propojená „televizním" oknem s obývacím pokojem má v kryté části terasy velmi útulnou atmosféru. Okolní stromoví a dostatek keřů včetně vodní plochy pomáhá udržovat blahodárné klima a nízkou teplotu v letní sezóně. Foto: Jiří Ernest

Stavba dřevostavby svépomocí


Dům investoři realizovali svépomocně. Do své kompetence si vzali dokonce i zpracování konstrukčního dřeva. Nechali si na pozemek navézt klády z lokálních zdrojů, objednali pilu a podle projektu nařezali jednotlivé prvky. Jak ale říkají Michal s Monikou:

„Dnes už bychom do svépomocné výstavby nešli. Tehdy se ekonomicky vyplatila, dnes však vyděláme někde jinde rychleji a víc, než bychom tady ušetřili, tudíž to nemá smysl. Ovšem organizaci stavby bychom si znovu zajistili sami a veškerou péči o zahradu si také vždy rádi ponecháme na svých bedrech, protože nás zkrátka baví."

Také v otázce financování se stavebníci spolehli sami na sebe: „Raději jsme zvolili menší stavbu bez zadlužení než větší na hypotéku. Posléze jsme zvyšovali kvalitu bydlení vybavením a investovali do kvality interiéru a okolí domu. Každý rok jsme našetřili a udělali další část."

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-jezirko-pred-domem

Dvě terasy: Velká terasa u dřevostavby vpravo je krytá zelenou střechou domu, slouží přátelským i firemním setkáváním. Druhá otevřená terasa s pohledem na skvostné západy slunce vznikla později a patří ke koupacímu jezeru. Foto: Jiří Ernest


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby roku! Tato rodinná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Ideální místo se nehledá, ale tvoří". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Dřevostavba po čase bydlení


Už když Michal s Monikou stavěli, pracovali z domova, takže se zázemím (samostatnou pracovnou) počítali. „Kdybychom stavěli znovu, více bychom ji oddělili od centrálního obytného prostoru, možná i opatřili samostatným vchodem. Přece jen někdy potřebujete mít formální jednání nebo jednoduše mít větší odstup od rodinného ševelení."

Dnes uvažují o stavbě samostatného domku pro tyto účely, který by mohl být propojen i se saunou. Kromě toho tu ale mají všechno, co potřebují ke spokojenosti.

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-prizemi-obytny-prostor

Dřevo v interiéru: O dubové podlaze a prvcích kuchyně měli majitelé jasno dávno před stavbou domu a neměnili by. Foto: Jiří Ernest


"Volili jsme přírodní materiály z nejbližšího okolí: kameny na chodníky a zídky jsou z blízkého lomu, dubový stůl od místního stolaře, dřevěná modřínová prkna z nejbližšího lesa."


drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-interier-kuchyne

Kuchyně: V osvědčené kombinaci bílého lesku a dřevěné pracovní desky. Funkčním a elegantním doplňkem je sklo za pracovní plochou. Důležité pro praktické každodenní užívání je, že to není daleko do spíže ani ven pro bylinky. Foto: Jiří Ernest

Rady stavebníkům dřevostavby


  • Opravdu si ujasněte, co chcete a potřebujete.
  • Pečlivě vybírejte dodavatele. Stavba domu se děje většinou jednou za život, je to obrovský projekt. Lidé mají často strach, že něco nedopadne dobře, a dělají tak unáhlená rozhodnutí.
  • Volte optimální velikost domu. Vidíme kolem sebe, že stavebníci mívají nereálné představy, postaví velký dům, v průběhu stavby jim dojdou peníze a pak nakoupí do interiéru to nejlevnější. Žijí v nekvalitních materiálech nebo bez některých zařizovacích předmětů. Kvalita tkví v detailech, v prostředí, v tom, jestli mám kolem sebe opravdu to, co chci.
  • Dobrý řemeslník odpovídá na vaše dotazy a nezačne se bránit, že nevěříte jeho odbornosti. Dává konkrétní odpovědi a neříká „to se nějak udělá"
  • Najměte si stavební dozor. My jsme se spoléhali na sebe, ale neuhlídali jsme všechno. Třeba v koupelně nebyl dodržen technologický postup a díky tomu nám tam pět let zatékalo, až to dospělo ke kompletní rekonstrukci. Kdybychom měli kvalitní stavební dozor, něco takového by se nestalo.
  • Smlouva by měla obsahovat spoustu důležitých náležitostí, které často chybí. Pečlivě ji pročtěte a konzultujte s právníkem.

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-satni-skrin

Kontakt s okolím: Všechny pokoje v dřevostavbě mají vstup do zahrady a skrze velká okna jsou pocitově spojené se zahradou. Foto: Jiří Ernest

Otázky pro architektku


Na co nejraději vzpomínáte v souvislosti s projektem této dřevostavby?

Návrh a projekt tohoto rodinného domu byla v podstatě má první realizovaná zakázka, kterou jsem poprvé projektovala sama na volné noze, navíc pro mé kamarády a současně rodinu. Parcela, na které dům stojí, je pro mě spojena se zážitky z dětství, kdy jsem jezdila k babičce a dědovi na prázdniny a v této části zahrady si na louce hrála.

Čím je stavba dřevostavby specifická?

Přesahem střechy. Byl jedním z důležitých požadavků klienta, se kterým jsem v sobě ze začátku bojovala, neboť jsem byla zastáncem postoje, že moderní dům musí být bez přesahů. S výsledkem – tedy s domem splňujícím požadavky stavebníků a zároveň moderním a pěkným – jsme nakonec spokojeni všichni.

Jaký detail máte na dřevostavbě nejraději?

"Televizní okno", jak jsme nazvali okno se sedacím parapetem, kolem kterého je uvnitř obestavěná knihovna. Nazývám ho televizním, protože je to první pohled při vstupu do interiéru. V obývacím pokoji zaujme a skýtá výhled na bylinkovou zahrádku, která se mění nejen v rámci čtyř ročních období, ale také v průběhu let.

Přinesla vám tato realizace dřevostavby nějakou cennou zkušenost?

Určitě mnoho. V průběhu stavby jsem přišla na spousty drobností, které jsem následně v dalších projektech řešila jinak. Měla jsem možnost vyzkoušet si pracovat s přírodním materiálem – Ekopanelem, který nadále nabízím jako alternativu k sádrokartonu. Také s odstupem let vidím, jak je nutné v dřevostavbě věnovat důslednou péči některým detailům. Následná oprava totiž může stát klienta spousty peněz při opravách, kterým by se dalo snadno předejít.

Ing. arch. Jana Dedecius Martochová
Ing. arch. Jana Dedecius Martochová
CoArchitects

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-obyvaci-pokoj

Obývací pokoj: Místo, kde to žije. Místo, kde se odpočívá, hraje i vzdělává. Místo, kde je rodina pospolu. Dominantou je oblíbené ležení v okně, které by dnes majitelé udělali alespoň o pár centimetrů širší. Foto: Jiří Ernest


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetická dřevostavba
  • Zastavěná plocha: 122 m2
  • Užitná plocha: 102 m2
  • Konstrukční systém dřevostavby: rámová dřevostavba two by four difuzně uzavřená
  • Teplo a větrání: větrání přirozeně okny, primární vytápění – akumulační krbová vložka ve středu domu s přirozeným prouděním vzduchu (bez rozvodů), sekundární infrapanely na stropě
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K
  • Projekt dřevostavby: Ing. arch. Jana Dedecius Martochová, 2011
  • Realizace dřevostavby: svépomocí, 2013

drevostavba-svepomoci-na-rodinnem-pozemku-pudorys

Vizualizace půdorysu: autorka článku


casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop