Dům z panelů z lisované slámy vychází z jejich chalupnických představ

Dům z panelů z lisované slámy vychází z jejich chalupnických představ

Dana Jakoubková | Pátek, 15. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Když řekneme venkovský styl, otevře se prostor tak široký, jako louky plné jetele kolem domu Anety a Petra. Venkov pokrývá širokou škálu vzhledů a tím nejviditelnějším znakem je domáckost – nenaleštěná, měkká a tlumená. Je to určitá jistota, že tenhle domov je prožitý. I takový detail, jakým jsou obyčejné holínky, napovídá mnohé o tom, co můžete čekat za dveřmi. Žít udržitelně, se zeleninou, ovcemi, psem a slepicemi ale nemusí znamenat ošuntělost a diskomfort. Jak říká Aneta: s venkovem si musíte padnout do noty. Ale rytmus udáváte vy sami.

Věděli jste, co chcete, nebo jste pátrali, z čeho budete stavět a jakou konstrukci?


Vlastně úplně na počátku jsme uvažovali o roubence. Líbí se nám tradiční styl a přirozenost, tak jsme si představovali dům spíše jako babiččinu chalupu. Roubenka se ale ukázala nad naše finanční možnosti a začali jsme přemýšlet, jak vlastně dům pojmout, aby se jak stylem, tak funkcí potkal s chalupou.

Pak jsem objevila na internetu sendvičový panel z lisované slámy a kartonu, a jeho vlastnosti mě nadchly. Nejen, že jde o přírodní materiál, který má nulovou uhlíkovou stopu, ale má i výbornou izolační schopnost a je přitom prodyšný.

Představovala jsem si, že dům z takového materiálu by nám mohl být ideově nejblíže a jak jsem následně zjistila, firma, která z panelů staví domy, k nám byla blízko i adresně. To byl další bonus, že by nemuseli jezdit přes půl republiky.

Drevoastavby.cz | Domov voni po bylinkach drevostavba EKOPANELY

Úpravy: Fasáda byla původně navržena jako dřevěný provětrávaný obklad. Majitelé si to později rozmysleli a při výstavbě požádali o změnu na standardní difuzně otevřenou kontaktní fasádu, která koresponduje s původními krajovými domy. Aby se dům co nejvíce přiblížil venkovskému stavení, byl do štítu aplikován zdobný prvek imitující Slunce. Foto: Martin Zeman

A byli ochotni postavit dům podle vašich chalupnických představ?


Jak vidíte, tak ano. Neměli jsme studii od architekta. Plánek jsme si nakreslili na papír a s ním šli na jednání, které bylo ze strany jednatele firmy velice vstřícné. Předtím jsme poptávali i jiné firmy, ale jejich přístup byl odtažitý.

Prostě tady máte ukázku našich domů, jinak to neděláme, a o odpovědi na nějaké dotazy nebo kouknutí na parcelu neměli zájem. Byl to takový obchodní, neosobní nátlak.

Kdežto finalista výběru nejenomže vyšel vstříc našim individuálním požadavkům, ale dostali jsme i kontakty na referenční domy, abychom si ověřili skutkovou podstatu.

Poté, co jsme se definitivně rozhodli, s námi jejich projektantka konzultovala každý detail. Když se jí zdálo, že jsme někde něco podcenili, nebo naopak, vysvětlila, navrhla řešení a způsob vyzkoušení nanečisto, prostě velmi dobrá spolupráce.

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-2

Foto: Martin Zeman

Co patřilo mezi vaše priority?


Především jsme chtěli archetypální typ stavby se sedlovou střechou s velkým přesahem. Abychom se přiblížili stylu chalupy, přáli jsme si také přiznané konstrukční prvky, tedy stropní nosné trámy v přízemí, nevelká okna a předsazený zdobný štít zvenčí. Uvnitř pak hlavně stylová kamna napojená na otopnou soustavu podlahového topení.

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-interier-1

Teplo: Zatímco ve starém zděném domě měla Aneta pocit, že nejde vytopit na komfort, o penězích nemluvě, v novém domě je to obráceně. Podlahové teplovodní topení v přízemí zajistí tepelnou pohodu v celém domě, takže radiátory v patře ani není třeba zapínat. V krbových kamnech hoří v zimě oheň každý den pro atmosféru útulna, ale současně může fungovat jako zdroj pro podlahovku namísto elektrokotle a dá se na nich i vařit. Foto: Martin Zeman

Nastaly během stavby nějaké komplikace?


Potíže nastaly hned na začátku s místem staveniště. Jelikož je zcela na periferii obce, jeho hendikepem byla velká vzdálenost k elektrické přípojce. K tomu nás vodohospodáři odmítli připojit k obecnímu řadu, protože by k nám museli zřídit slepé rameno a nezaručili by kvalitu pitné vody.

Oboje byl velký a finančně nákladný problém. Rozpočet se v důsledku toho navýšil o půl milionu a realizace se o půl roku posunula. Intervence a zkušenosti dodavatele stavby nám se sítěmi ale hodně pomohly.

Výstavba samotná pak pěkně odsýpala. Tím, že firma měla na všechny práce své lidi, byla logistika propracovaná bez prostojů. K předání byl dům hotový za čtyři měsíce.

Stavěli jste dům na klíč?


Ne, některé věci jsme dořešili subdodavatelsky, například dřevěnou dubovou podlahu, interiérové dveře a schodiště nebo kuchyni máme od jednoho truhláře.

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-interier-2

Styl: Venkovský styl dává vyniknout stavebním prvkům. Přiznaná stropní konstrukce z BSH hranolů zakonzervovaných do olejové lazury a dubová podlaha na sebe strhávají zaslouženou pozornost. Citlivě zvolená jednoduchá paleta barev v kuchyni s jídelnou působí uklidňujícím dojmem a pěkně reaguje na světlo přicházející přes nevelká okna. Žádný koncept venkovského stylu pak není kompletní bez velkého stolu, který korunuje velkorysý a domácký prostor. Foto: Martin Zeman

Asi nemáte řízené větrání, když jste ti chalupníci...


To opravdu nemáme a ani není potřeba. Preferujeme přirozenost, a i proto jsme volili difuzně otevřenou konstrukci. Mikroklima uvnitř domu je příjemné, stěna zateplená lněným vláknem má spolu se slaměnými panely fázový posun víc než dvanáct hodin. I když je horko, v podkroví je dlouho komfortně a v přízemí parádně; tam se chodí chladit i pes.

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-interier-4

Preciznost: Dveře a zárubně v „chalupě" by měly být rozhodně dřevěné. Aneta si na jejich zakázkovém zadání dala záležet a z práce truhláře je nadšena. Foto: Martin Zeman

Nemáte třeba v zimě pocit, že je uvnitř vydýcháno?


Ne, protože já miluji větrání a mám prakticky trvale někde otevřeno, v zimě alespoň ventilačku. To budu klidně zabalená do deky, ale potřebuji cítit čerstvý vzduch, takové to frišno, jak se říká.

Umělé větrání by mě rušilo, jsem na to citlivá. Když jsme bydleli v řadovce ve městě, vadilo mi, i když sousedovi běžela klimatizace. Nebo v ložnici nemohu mít televizi nebo jiný elektrický spotřebič, to bych neusnula.

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-interier-6

Foto: Martin Zeman

Máte ale obývák spojený do jednoho prostoru s kuchyní. Neruší kuchyňský provoz odpočinkovou zónu?


U nás je to spíš obráceně, když vařím, mám ráda klid, ruší mě třeba i to, že běží televize. Popravdě bych raději měla kuchyni úplně oddělenou, občas bych se do ní nejraději úplně zavřela.

Ale kdybychom to stavebně řešili odděleně, jednak by to nebyla ona babiččina sednice, prostor by byl rozkouskovaný na malé místnosti, a pokud bychom chtěli zachovat venkovský vzhled, tedy bez prosklených stěn, byl by prostor dost tmavý, nebo by se musel půdorys o dost zvětšit. Takže toto je kompromis.

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-interier-5

Foto: Martin Zeman


Moderní venkovský styl vyžaduje jednu důležitou schopnost – rozpoznat, co už je kýč.


DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-interier-3

Výběr: Pro nábytek, čalounění a koberce se perfektně hodí materiály, které i po určitém opotřebení budou stále vypadat dobře. Foto: Martin Zeman

I tak mi přijde, že tu není dost světla...


Pokud to srovnáme se standardní výstavbou, kde jsou dnes už téměř na každém domě prosklené stěny, tak máte pravdu. Ale je to daň za styl, prakticky vzato to tak nevnímáme.

V létě, když je slunce vysoko, trávíme většinu dne venku, protože máme hospodářství, a to je třeba zaopatřit. Nebo sedíme na terase a tam je světla habaděj.

V zimě je slunce nízko a pustí dovnitř světla mnohem více. Navíc v zimě nám nedělá atmosféru světlo, ale hlavně krbová kamna.

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-4

Charakter: Jedním z přání majitelů byl velký přesah střechy po obou stranách domu, který by chránil vstup, přístavek na nářadí a techniku i terasu. Foto: Martin Zeman

To jste si uvědomovali už ve fázi projektu?


To ani ne, ale na druhou stranu si neumím představit, že by chalupa měla skleněné výlohy.

Takže byste je ani napodruhé neměnili?


Určitě ne.

Změnili byste vůbec něco po roční zkušenosti s bydlením?


Žádný důvod pro změnu jsme nenašli. Dům se chová lépe, než jsme si představovali, a jsme s ním naprosto spokojeni.

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento dům se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Domov voní po bylinkách". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Otázky pro dodavatele


Považujete na domě něco za nestandardní?

Z pohledu běžné výstavby jsou to dřevěné zdobné prvky na fasádě, které imitují původní ráz roubených staveb. Ostatně i regulativy úřadu vyžadovaly přiměřený architektonický soulad z hlediska ochrany hodnot území pod Železnými horami.

Řešili jste nějaký oříšek?

Z důvodu velkých přesahů střechy a klasických oken bylo třeba správně nadimenzovat dostatečné prosvětlení interiéru v souvislosti s orientací domu vůči světovým stranám a zároveň tak, aby bylo vytvořeno soukromí při užívání zahrady propojené s terasou.

Náročné pak bylo připojení objektu na inženýrské sítě a zajištění požární bezpečnosti stavby. Tím, že se jednalo o pozemek na okraji obce s úzkou slepou příjezdovou komunikací, byla eletropřípojka 130 metrů od objektu a pro zdroj vody musel být zřízen vrt. Ze stejného důvodu muselo být na pozemku investora zřízeno obratiště pro požární techniku.

Oceňujete něco na přístupu stavebníků?

Sympatické bylo, že měli jasnou představu, jak má jejich dům vypadat a jaké stavební materiály chtějí do stavby zakomponovat. Díky tomu nás oslovili napřímo a nemuseli řešit návrh s architektem.

Jan-Bareš-Ekopanely
Jan Bareš
EKOPANELY SERVIS s.r.o.

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 96 m2
  • Užitná plocha: 153 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: letmá montáž, sendvičový panel EKO 2, lněná izolace Naturizol
  • Zdroj energie / teplo: elektrický kotel – teplovodní podlahové topení v 1. NP, otopná tělesa ve 2. NP, doplňkově krbová kamna
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,20 W/m2K (celková ztráta domu dle PENB 4786 W)
  • Autor projektu: Ing. Anna Kožená a Ing. Tomáš Ryba, EKOPANELY SERVIS s.r.o., www.ekopanely.cz
  • Realizace stavby: 2020, EKOPANELY SERVIS s.r.o., www.ekopanely.cz

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-interier-pudorys-1NP

DrevoaStavby-Domov-voni-po-bylinkach-drevostavba-EKOPANELY-interier-pudorys-2NP


casopis-drevostavby-5-2021-titulka-228x272

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop