Originální, velkorysý a netradiční srubový dům ze dřeva polární borovice

Originální, velkorysý a netradiční srubový dům ze dřeva polární borovice

Redakce | Středa, 20. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Za rozhodnutím pořídit si dřevostavbu, speciálně pak stavbu za použití srubové konstrukce, je zpravidla poměrně dlouhá vnitřní cesta člověka směrem k fenoménu udržitelnosti a jistému emotivnímu návratu ke kořenům a k přírodě jako takové. Podobným procesem prošel i Martin, majitel tohoto domu. K přírodě měl blízko vždy, vyhledával ji a obklopoval se jí už od dětství. Jednou z velkých životních vášní se mu stala myslivost a vše kolem ní. To ostatně nezapře ani jeho nový domov nedaleko Karlových Varů. Ale nepředbíhejme...

Začalo to objevením pozemku se starou zchátralou stodolou. Pět let chodil Martin kolem a obracel myšlenku výstavby dřevěného domu z rubu na líc a zase zpět. V oblasti byla stavební uzávěra, a tak jediným východiskem byla rekonstrukce stávajícího objektu.

Překážek na počátku nebylo málo. Ukázalo se, že stavba ani není zapsána v katastru nemovitostí. Možná právě tyto nemalé výzvy nakonec přiměly investora jednat. Jakožto vášnivý lovec takové situace přirozeně vyhledává a ještě raději zdolává.

Názorová harmonie v hlavní roli


Se svými stavebními představami nejprve oslovil zastoupení finského výrobce v Německu – jednoho z dominantních hráčů na světovém trhu již od 60. let minulého století. Volba však nakonec padla o "dům dál", na zastoupení Kontio v České republice.

„V diskuzi nad projektem jsme si od první chvíle ve všem neuvěřitelně notovali. Diskuze byla jasná a konstruktivní. Byl to takový ten rozhodný moment, který vám našeptává, že jste na správné cestě ke zhmotnění svých představ," vzpomíná investor na začátky jednání s vítězným dodavatelem.

Na svém projektu pracoval Martin více než dva roky, a tak ocenil avizovanou rychlost montáže a eliminaci sesedání trámů díky patentované technologii Kontio SmartLogTM.

Že je učebnicovým klientem pro tento typ realizace, bylo i zástupcům realizační firmy v České republice jasné už od prvního setkání. Win-win ještě před startovním výstřelem? Co víc si přát.

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-2

Foto: Jiří Hurt

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-3

Foto: Jiří Hurt

Nestandardní požadavky – výzva akceptována


Tak jako jiní chtějí pánský pokoj s kulečníkovým stolem nebo open space v podkroví s opičí dráhou pro děti, měl i zde Martin jasnou představu o tom, co by v jeho domě nemělo chybět. Proto, aby bylo možné požadavkům investora vyhovět, bylo třeba pečlivě naplánovat i spodní zděnou stavbu.

Dům je celý podsklepený a právě v této části domu se nachází sen každého majitele honitby – kompletní zázemí pro dokonalou mysliveckou ódu: bourárna zvěřiny, chladicí místnost, společenská místnost nejen pro myslivecké večírky a dokonce se vešla i ubytovací část se dvěma hostovskými pokoji pro přátele naladěné na stejnou vlnu.

Celoživotní tvrdá práce a dřina umožnila Martinovi splnit si nyní svůj sen i co do vybavení domu, a tak všude najdete nábytek na míru z drahého dřeva napuštěného pomerančovým olejem, zařizovací předměty podle jeho vlastních návrhů a selekci prvotřídního originálního nábytku od dodavatelů z různých koutů Evropy.

Interiér zdobí všudypřítomné lovecké trofeje, které nasbíral mimo jiné při výpravách do jižní Afriky, na Kamčatku, ale také na dalekou a zrádnou Aljašku.

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-1

obr.: Ani mezi osvětlením nenajdeme konvenční kousek. Na první pohled vás upoutá monumentální lustr v centru obytné zóny. Všechna světla v obývacím pokoji pak vyráběl investor sám podle vlastního návrhu a za profesionální asistence spřízněného truhláře. Foto: Jiří Hurt

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-2

obr.: Celý dům má podlahové vytápění a pro neopakovatelnou atmosféru, i jako doplňkový zdroj tepla, nechybí velký krb s krbovou vložkou zdobený jak jinak než trofejemi z úspěšných lovů. Foto: Jiří Hurt

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-9

obr.: Po pečlivém uvážení zadal výrobu kuchyně německému dodavateli prvotřídních kuchyní. Za pozornost stojí také čiré sklo použité jako obklad stěny za varným centrem. Foto: Jiří Hurt

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-10

obr.: Společenské prostory zdobí luxusní sedací soupravy s integrovaným polohováním, relaxační křesla, lehátka a podnožky. Foto: Jiří Hurt

Dřevo polární borovice navždy


Nedocenitelným materiálem, který je díky svým nenapodobitelným vlastnostem charakteristický pro většinu finských srubů, je dřevo z polární borovice.

Roste v pásu širokém pouhých 100 km nad a pod polárním kruhem. Extrémní podnebí této lokality má pozitivní vliv na jeho houževnatost a odolnost.

O tom, že má polární borovice vynikající tepelně-technické vlastnosti, vysokou objemovou stálost při sesychání a skvělou trvanlivost danou vysokým obsahem živice, tak není pochyb. Potvrzuje to i Martin, který si ani v létě nemůže tepelněizolační parametry domu vynachválit.

Dalším benefitem dřeva je pak jeho příjemné zbarvení, neopakovatelná textura každého jednotlivého trámu a vůně, která vás ani po desítkách let ve srubovém domě neopustí.

Ve srubu nedaleko Karlových Varů byla všechna tato pozitiva umocněna přírodními oleji švýcarské rodinné firmy, které zachovávají dřevu viditelnou strukturu a transparentnost.

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-8

obr.: Neotřelý design do této rezidence padne jako ulitý, zaujme také dokonalým řemeslným zpracováním, vysokou kvalitou použitých materiálů a v neposlední řadě jedním z nejpohodlnějších zážitků z vlastního sezení vůbec. Foto: Jiří Hurt

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-5

obr.: Všechna čela postelí v domě jsou vyrobena z cedru himalájského, stejně jako masivní stůl na veliké terase, který nechal majitel dovézt ze Švýcarska. Foto: Jiří Hurt

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-6

Foto: Jiří Hurt

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-interier-7

Foto: Jiří Hurt

Dřevostavbu znovu a lépe? Nikoli!


Vždy nás zajímá, zda by klient po zatěžkávací zkoušce dokončené realizace přehodnotil nějaké – větší či menší – detaily anebo části zadání.

V Martinově případě by se jednalo spíše o drobnosti: „Možná bych ubral na venkovní terase a přidal o pár metrů na obývacím pokoji. Původně jsem chtěl dům využívat hlavně pro účely lovu, ale atmosféra a místo ´uprostřed ničeho´ mi tak učarovalo, že jsem tady zůstal s partnerkou a dcerkou žít už na stálo."

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-4

Foto: Jiří Hurt


"Vskutku originální, velkorysý a netradiční."


SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-5

Foto: Jiří Hurt

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento srubový dům se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Originální, velkorysý, netradiční". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

Technické parametry


  • Spodní stavba: plně podsklepeno
  • Stavební systém: Kontio SmartLogTM – lepený, nesedavý trám z horizontálních a vertikálních lamel, díky kterým nedochází k sedání trámu a celé konstrukce. Dřevěnou konstrukci je možné napojit na jakýkoli materiál – například betonový monolit, bez nutnosti kluzného napojení a následného lištování sedacích mezer. SmartLogTM kombinuje nejlepší kvalitu trámové konstrukce s technologií CLT.
  • Nábytek na míru: Giorgio design s.r.o.
  • Topení: podlahové, tepelné čerpadlo, krbová kamna
  • Zastavěná plocha: 121 m2
  • Užitná plocha: 340 m2
  • Realizace dřevěné části: 2020, Finutea s.r.o. – dřevěné domy KONTIO, www.drevostavby-kontio.cz

SrubyRoubenky-KONTIO-srubovy-dum-pudorysy

Autor článku: Šárka Hrachová


casopis-sruby-roubenky-titulka-4-2021-200x238

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 4/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69

koupit časopis

 

SaR 4-2021
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop