Tři důležité ingredience pro kvalitní dřevostavbu

Tři důležité ingredience pro kvalitní dřevostavbu

Lucie Němcová | Pátek, 04. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Studentskému bytu i bydlení u rodičů odzvonilo a nastal čas nechat vyrůst rodinu, své standardy a vlastní jedinečný domov. Místo, jehož tři základní kvality – dřevo, slunce a prostor – vykouzlí unikátní zázemí zakořeněné v zeleném okolí.

První úvahy o bydlení směřovaly jednoznačně k nízkoenergetickému či pasivnímu domu a vedly směrem k dřevostavbám. Takový konstrukční systém totiž umí požadavkům na nízké tepelné ztráty vyhovět s nadhledem a bez újmy na podlahové ploše. A tak se věci dávají do pohybu.

„O dřevostavbě i vybraném dodavateli rozhodl víkend strávený v domě s názvem Futura Freestyle. Úplně si nás tato stavba získala," vypráví majitel Ondřej. „Koncept otevřeného krovu s galerií v mnoha ohledech naplňoval naše hlavní potřeby světlého prostorného bydlení plného slunce a stal se předlohou našeho domu."

Prošpikovaný světlem


„Když vstoupíte do naší dřevostavby, téměř z každého místa vidíte skrz na skrz domem ven, na různé světové strany," popisuje Ondřej. Řešení oken od podlahy až po strop pouští dovnitř dostatek světla a poskytuje neustálý kontakt s exteriérem. Ze tří variant viditelnosti dřevěného povrchu masivních nosných panelů si majitelé vybrali zlatou střední cestu, která kombinuje viditelné dřevo s bílými plochami sádrokartonu. Různě barevné plochy do sebe zaplouvají a vytvářejí působivé kompozice. „Jsme rádi, že jsme dřevo ošetřili bílou lazurou, protože by jinak žloutlo, jak se potvrdilo na jednom záměrně vynechaném kousku. Lazura je omyvatelná a lze ji zbrousit."

DrevoaStavby.cz | Patrová CLT dřevostavba Prodesi/Domesi

Celek: Koncept domu a umístění na pozemku ovlivnila také 50 metrů dlouhá příjezdová cesta a umístění parcely ve stávající zástavbě. Foto: Milan Hutera

Cena za galerii v dřevostavbě


Podoba interiéru byla částečně svěřena do rukou designéra. Podle jeho návrhu vznikal nábytek pro děti, knihovna, vybavení šatny i koupelen. Samotné výroby se ujal místní truhlář. Galerie slouží jako pracovna i přesto, že zůstává otevřená a zvukově je tedy součástí hlavního obytného prostoru. „Ruch nevnímáme jako problém, jsme zvyklí spolu fungovat jako rodina pohromadě. Když je potřeba, řešíme to sluchátky. A do budoucna je vždy možnost uzavření, pokud bychom k takovému závěru přece jen dospěli. Víme, že je to luxus, který nás připravuje o slušné metry podlahové plochy, ale za ten prostor to stojí."

DrevoaStavby.cz | Patrová CLT dřevostavba Prodesi/Domesi

Galerie: Ikonický prvek, do kterého se majitelé zamilovali na první dobrou. Někdy je vzdušnost víc než další metry čtvereční. Foto: Milan Hutera

Pohodlí má své hranice


„Nechtěl jsem inteligentní domácnost, určitou míru nekomfortu mám rád. Třeba přijít do chladného domu a muset připravit dřevo. Maximálně do půl hodiny je vyhřáto. Kamna většinu zimy v pohodě vytápějí celý dům. Přímotopy zapínáme málo. Kdybychom se rozhodovali znovu, nejspíš bychom všude udělali podlahové topení. Máme ho v koupelnách a WC, kde je velmi příjemné."

DrevoaStavby.cz | Patrová CLT dřevostavba Prodesi/Domesi

Povrchy: Bílé sádrokartonové stěny podtrhují jemnou strukturu světlého dřeva. Na podlaze najdeme praktické marmoleum, které prošlo i zátěžovou zkouškou dvou dětí. Foto: Milan Hutera

Jeden dodavatel, jasná zodpovědnost


Dům firma připravila do fáze takzvaně k dokončení. „Měli jsme možnosti sehnat si lokální řemeslníky, jenže ti nedělají na klíč podle harmonogramu, jako náš hlavní dodavatel. Dost nám to zkomplikovali a museli jsme dlouho čekat," vzpomíná Ondřej. „Navíc jakmile danou věc nedělá jedna firma, důsledky jsou špatné. Jedna parta vylila podlahu o dva centimetry níž, pak přišel podlahář a odmítal to převzít. A další nepříjemnosti."

DrevoaStavby.cz | Patrová CLT dřevostavba Prodesi/Domesi

Fasáda: Dřevěné obložení bylo na začátku ošetřeno olejem a ponecháno přirozenému stárnutí. Severozápadní štít je nejvíce namáhaný větrem a deštěm, proto jsou zde barevné změny nejvíce vidět. Foto: Milan Hutera

Životem prověřená dřevostavba


Neoblíbenějším místem v domě je v létě terasa. „Líbí se nám koncept, že z každé místnosti v přízemí lze projít ven. Milujeme, když je venku příjemně sucho a bez problémů chodíme ven i dovnitř podle potřeby. Nejvíce využívané místo je spodní obytná místnost s krbem, pohovkou a kuchyní," pochvaluje si Ondřej. „První rok v dřevostavbě jsme zažívali neustálý obdiv a rozplývali se, nyní už jsme si zvykli a tuhle kvalitu vnímáme nejvíce při návštěvách jiných domů. Ohromně se nám líbí zdejší prostor a vzdušnost. Je skvělé tady bydlet. Vždy, když se mě někdo ptá, co si má připravit před stavbou domu, říkám s nadsázkou: hodně antidepresiv. Je přirozené, že něco plánujeme, ale věci se dějí trošku jinak. Není třeba se za to nějak trýznit. Je důležité dobře komunikovat se stavitelem a řídit se heslem: dvakrát měř, jednou řež. To jsou v mých očích ty hlavní body pro úspěšnou stavbu domu," dodává Ondřej.

DrevoaStavby.cz | Patrová CLT dřevostavba Prodesi/Domesi

Foto: Milan Hutera

Otázky pro architekta


Co je pro tuto dřevostavbu charakteristické?

Je to rodinný dům, který spolu s garáží tvoří tvar písmena „L" a vymezuje tak vnitřní krytý prostor zahrady s terasou. Dům je jednotraktový, má jen příčné stěny, vnitřní prostor je otevřený z přízemí do krovu. Hmota domu je úzká, podlouhlá, ale jeho otevřenost do stropu a množství prosklených ploch opticky tvoří příjemné a prostorné prostředí.

Jaké byly vstupní požadavky investorů, které určily vzhled a další parametry domu?

Investoři se doslova zamilovali do masivního panelu Novatop a přáli si dům z tohoto materiálu. Jejich hlavním zadáním byl jednoduchý, funkční dům, který bude v maximálním kontaktu se zahradou. Také chtěli větší sklad spojený s carportem, čímž vznikla druhá hmota, která spolu s domem tvoří tvar „L".

Jaké detaily či vlastnosti by neměly uniknout naší pozornosti?

Dům je zajímavý nahoře v patře, kde je relativně úzký prostor „rozšířen" velkými arkýři, které dům opticky pozvedají a prosvětlují. Dům je v základním řezu kompaktní a utilitární i přes propojení dvou pater.

Ing. arch. Václav Zahradníček Prodesi-Domesi
Ing. arch. Václav Zahradníček
Domesi/Prodesi s.r.o.

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Tři důležité ingredience". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Slovo redaktorky


Krásný příklad bydlení, kde se odehrávají kouzla v prostorovém vnímání jeho velikosti. To, co vytváří pocit vzdušnosti, totiž není ani tak o reálné velikosti, jako o chytrém působení na naše smysly. Dostatečné vizuální propojení s venkovním prostorem, mnoho světla, převýšený obývací pokoj otevřený do krovu – to vše jsou magické klíče, které zázračně nafukují metry čtvereční a z kompaktního domu tvoří prostorově štědrou vilu.

Ing. arch. Lucie Němcová redaktorka
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 99,7 m2 (bez garáže a terasy)
  • Užitná plocha: 135,2 m2
  • Konstrukční systém: CLT – nosná konstrukce z velkoformátových komponentů lepených z masivního smrkového dřeva (systém NOVATOP SOLID)
  • Teplo a větrání: elektrické přímotopy, doplňkový zdroj krbová kamna; řízená výměna vzduchu pomocí rekuperační jednotky
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,2 W/m2K
  • Projekt: 2013, Prodesi – Ing. arch. Václav Zahradníček, Ing. arch. Klára Vratislavová
  • Realizace: 2014, Domesi s.r.o., www.prodesidomesi.cz

DrevoaStavby.cz | Půdorys 1.NP Prodesi/DomesiDrevoaStavby.cz | Půdorys 2.NP Prodesi/Domesi

DrevoaStavby.cz | Řez stěnou dřevostavby CLT panely NOVATOP SOLID


DŘEVOstavby 1-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop