Doslova boží srub

Doslova boží srub

Markéta Kristová | Čtvrtek, 24. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Investoři, kteří dominují v tomto příběhu, žijí spokojeně ve dvougeneračním zděném domě společně se synem a jeho rodinou. I přes veškerou harmonii, která u nich panuje, paní čím dál více toužila po malé chatičce, kam by jezdila na víkendy odpočívat. Její toužebný sen se nakonec stal skutečností – až na takovou drobnost. Z původně plánované víkendové chatky se vyklubal masivní srub, ve kterém tráví volný čas i ve všedních dnech.

Investorce se sruby vždycky líbily. Během společných aktivních dovolených na Slovensku s manželem často bydleli právě ve srubech. Oba tedy věděli, čím je tato masivní stavba specifická a co od bydlení v ní mohou čekat. V té době by je ale asi nenapadlo, že by si jeden takový srub mohli postavit.

Ideální místo pro srub


V době, kdy investoři začali pomalu přemýšlet o stavbě rekreačního objektu, hledali vhodné místo, kde by byl božský klid a krásná příroda. Štěstí se na ně usmálo v malebné obci nacházející se v přírodním parku Novohradských hor. Právě tady jejich syn narazil na rozlehlý pozemek u kukuřičného pole s výhledem na zdejší kostel na Dobré Vodě, kterému se prostě nedalo odolat. A právě ono místo a blízké přátelství syna s vybraným dodavatelem nakonec rozhodlo o tom, že tu bude stát právě srubový dům.

DrevoaStavby.cz | Boží srubDrevoaStavby.cz | Boží srub

 

Správný výběr dodavatele je základ


S dodavatelskou firmou nebyl v průběhu realizace sebemenší problém. Investoři především ocenili férovou komunikaci, lidský přístup a ochotu vše ihned vyřešit. Pro stavbu srubu zvolili kulatinu z výběrového smrkového dřeva. Takové dřevo má vynikající tepelně izolační vlastnosti a přirozeně reguluje vlhkost, takže udržuje příjemné klima v interiéru. Pozemek pro srub by měl být také dobře přístupný pro těžkou techniku, což v tomto případě nebyl žádný problém. V předem určený den přijel na pozemek jeřáb a čtyři kamiony s kulatinou a za zhruba čtyři dny byla hrubá stavba hotová.

TIP NA ČLÁNEK: Reportáž ze stavby aneb jak se staví srub z masivních kulatin

DrevoaStavby.cz | Boží srubDrevoaStavby.cz | Boží srub

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento masivní srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Boží srub". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Vykreslené detaily dřeva


Po dokončení hrubé stavby byl povrch dřeva upraven pískováním, které používá výhradně vybraný dodavatel. Pískování spočívá v tom, že v hotovém domě se pistolí s tryskou pod tlakem stříká na srubové trámy abrazivo z rozemletých kukuřičných zrn, které povrch trámů dokonale obrousí a jemně ho očistí. Dřevo je pak na pohled mnohem plastičtější a lépe vyniká i jeho přirozený vzhled.

Malým mínusem, který paní domu sama potvrdila, je zvýšená prašnost v interiéru v důsledku toho, jak si dřevo sedá a praská. Spokojenost z výsledného efektu však nad touto drobností převažuje. Po roce bydlení si srub sedl zhruba o 18 centimetrů, což je u stavby tohoto typu naprosto normální. Kdyby ale stavěli znovu, určitě by přidali alespoň jednu kládu, aby byla výška v interiéru komfortnější.

DrevoaStavby.cz | Boží srubDrevoaStavby.cz | Boží srub

 

Interiér napůl chalupářský, napůl moderní


Zahrada kolem srubu, kterou si s malou pomocí odborníka vymýšleli investoři sami, je vyřešená do posledního detailu stejně jako interiér domu. O libé vůni smrkového dřeva a příjemné atmosféře tu není pochyb. Paní domu si prý vůni dřeva vychutnává pokaždé, kdy se do domu vrátí. Stejně tak si ráda prohlíží jednotlivé trámy, ve kterých se jí nejčastěji zjevují postavy andělů společně s dalšími motivy. Fantazii se zde meze nekladou. Každý si v jednotlivém kmenu najde to své.

Dominantou hlavního obytného prostoru, kde se u jídelního stolu setkává celá rodina, jsou bezpochyby akumulační kachlová kamna s prostornou pecí, kterou si majitelka ve srubu přála mít. Na malou chvíli mě to vrací do dávných dob, kdy na pecích sedávaly děti a pozorně poslouchaly pohádky a pověsti, které se šířily krajem. Jak se však dozvídám, tady na ni vnoučata moc nesedají; i tak bezpochyby patří k zajímavým prvkům v domě stejně jako podlaha, která měla svou úpravou docílit efektu starého a velmi používaného dřeva, nebo replika prvních mechanických hodin visících na stěně.

Celkově si v sobě interiér, se kterým pomáhala interiérová designérka, zachovává chalupářského ducha, avšak s moderním nádechem. Každou místnost zdobí ručně vyrobené symboly dřevěných křížů a andělů společně s originálním dřevěným nábytkem pocházející z rukou šikovného truhláře Miroslava Vágnera, na kterého z úst investorů slyším jen samou chválu. Každý detail v domě tak vypráví svůj příběh, a právě to ho dělá jedinečným. Paní domu je s bydlením ve srubu nadmíru spokojená a neměnila by. Její pan manžel se sice většinu času stará o chod svého hospodářství, ale i on sem velmi rád jezdí relaxovat.

DrevoaStavby.cz | Boží srubDrevoaStavby.cz | Boží srub

 

DrevoaStavby.cz | Boží srubDrevoaStavby.cz | Boží srub

 

DrevoaStavby.cz Boží srub masivní srubový dům interiér 3DrevoaStavby.cz | Boží srub

 

DrevoaStavby.cz | Boží srubDrevoaStavby.cz | Boží srub

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 119 m2
  • Užitná plocha: 261 m2 (včetně suterénu
  • Spodní stavba: základové pasy + zděný suterén
  • Stavební systém: srubový dům ze smrkové kulatiny o průměru 35–40 cm
  • Izolace: konopná izolace mezi kládami
  • Venkovní nátěr: tenkovrstvá lazura Tikkurila Valti colour
  • Topení: tepelné čerpadlo + kachlová kamna
  • Projekt a realizace: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o., (2020)

DrevoaStavby.cz | Boží srub

Zdroj: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o.


drevostavby-sruby-a-roubenky-2022-01-mega-menu

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 1-2022
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop