Moderní dřevostavbu si postavili na základě návrhu své dcery

Moderní dřevostavbu si postavili na základě návrhu své dcery

Redakce | Sobota, 28. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jednopodlažní dům nedaleko Ostravy je návodem pro všechny, kteří touží po jednoduchém, praktickém a vkusném bydlení. Všechno zde do sebe zapadá, každá věc má své místo, nic nepřebývá. Kompaktní a funkční prostor majitelům absolutně vyhovuje. Není divu, podobu svého domova totiž svěřili osobě, která zná jejich potřeby ze všech nejlépe – vlastní dceři.

Když byly dcery malé, bydleli jsme v činžovním domě v Ostravě – Porubě. Ve stejném městě jsme si pak koupili starý zděný dům, který jsme zrenovovali a deset let v něm bydleli. Za tu dobu dcery vyrostly a odstěhovaly se. A jak už to často bývá, dům nám byl náhle zbytečně velký. Stěhování jsme však ještě nezamýšleli. Obrat nastal až ve chvíli, kdy nám jedna z dcer, architektka, ukázala náčrtek rodinného domu, který pro nás vymyslela. Navržená dispozice nás oslovila natolik, že jsme se během několika hodin definitivně rozhodli, že si tento dům postavíme.

Ze zděného domu do dřevostavby


Až na několik drobností jsme neměli k dceřině návrhu dispozice žádné výhrady. Jelikož už musíme myslet také na svůj věk, velmi nám vyhovovalo, že byl dům navrhnut jako jednopodlažní, bez podkroví, bez schodů a se zcela bezbariérovým přístupem. Ačkoli dcera navrhuje i zděné domy, doporučuje svým klientům dřevostavby. Nás nemusela nijak přemlouvat.

Se zděným domem jsme měli dlouholetou zkušenost a vnitřní klima nám v něm nevyhovovalo. Často v něm byla zima. Dnes již s úsměvem vzpomínáme na to, když jsme se vrátili z lyží a týden trvalo, než se dům znovu vyhřál, zatímco my jsme se ohřívali u ústředního topení... Lákavá pro nás byla také rychlost výstavby dřevostaveb. Dcera měla výborné reference na stavební firmu pana Pokorného, takže jsme se mu nebáli realizaci svěřit. A protože jsme měli nedaleko Ostravy k dispozici i pozemek, nezbývalo než začít se stavbou.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhu

 

Problémy při výstavbě? Pouze s počasím


Práce začaly v červenci: nejprve se zhotovila betonová deska, na kterou se pak postavila sloupková konstrukce domu. Z vnější strany se nosné stěny zaizolovaly dřevitou vlnou, z vnitřní pak lisovaným konopím, které dům při aplikaci krásně provonělo. Svou kvalitu potvrdila firma také u našeho domu, takže celá stavba proběhla bez jakýchkoli komplikací.

Jediný problém přineslo počasí, a to ve chvíli, kdy se zhotovila anhydritová podlaha. Zima a déšť bránily jejímu vyschnutí, a tak jsme zde museli pravidelně dojíždět a dům vytápět, aby podlaha vyschla a mohlo se pokračovat v práci. Dispozice se už během stavby nijak neměnila. S výsledkem jsme maximálně spokojeni, dřevo krásně voní a nám se zde lépe dýchá.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhu

 

Komentář stavebníka


Vlastně jsme ani neuvažovali o stavbě nového domu. Návrh naší dcery, čerstvě vystudované architektky, nás ale nadchnul natolik, že jsme se rozhodli jej beze změn realizovat. Spolupráce s architektem, který je naladěn na stejnou vlnu a navíc vás tak dobře zná, je příjemná, zábavná a inspirující a vede vás přímo ke společnému cíli. A když najdete dodavatele, kteří ctí své řemeslo, úspěch je zaručen. Náš dům není jen střechou nad hlavou – je to útočiště, přístav, místo k odpočívání i k setkávání celé rodiny. A je v něm i kus našich duší. Všechna naše předchozí obydlí jsme opouštěli s lehkostí. Myslím, že tenhle dům nebudeme chtít opustit nikdy.

Knihovna pro 3000 svazků


Naše dcera přesně věděla, jak si náš interiér hodláme zařídit, a dispozici podle toho přizpůsobila. Kromě ponechání místa na početné obrazy bylo naším největším požadavkem umístění takřka 3000 knih. Vznikla tak dlouhá chodba s knihovnou otevírající se do hlavního obytného prostoru. Zatímco stropy jsou zde zakryty sádrokartonem, na stěnách zůstalo přiznané dřevo ve formě biodesek.

Středem domu prochází cihlová stěna, která akumuluje teplo z vestavěného krbu biofire. Tento typ krbu má výborné výhřevné vlastnosti: zhruba po hodině hoření zhasne a po následujících 12 hodin z něj sálá teplo. Zatím jsme jej však využili asi pětkrát, slouží spíše jako záložní zdroj. Dům jej vytápěn elektrickými topnými rohožemi v podlaze. Díky kvalitní izolaci (mimo jiné 26 cm lisovaného konopí) není nutné dům příliš vytápět. Jeho nízká spotřeba energie, která se pohybuje okolo 20 000 Kč za rok, jej řadí mezi nízkoenergetické stavby.

Předem jsme se báli, že bude v dřevostavbě v létě horko, zvlášť když je její prosklení orientováno na jih. Ve zděném domě nám vyhovovalo, jak interiér v létě příjemně chladil. K našemu nemalému překvapení jsme však zjistili, že když je dřevostavba dostatečně zaizolována, horko se do ní nedostane.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhu

 

Komentář architektky a autorky návrhu


Bylo opravdu jednoduché navrhovat dům pro rodiče. Jejich životní styl, který jsem z velké části přejala, a jejich otevřenost návštěvám a celé rodině byly základem dispozičního návrhu. Stejně tak byla zásadní volba přírodních materiálů a konstrukčního systému ze dřeva. Odpůrci dřevostaveb často argumentují trvanlivostí materiálu, což je podle mého názoru pouhé klišé. Stavění z obnovitelných a recyklovatelných zdrojů je cestou, na které jsme se s rodiči shodli bez delších diskuzí. Od začátku jsme věděli, že jedinou možností je jednopodlažní dům, který však v blízkosti okolní zástavby a poměrně vysokého lesa nemůže zůstat hmotově nevýrazný. Z této myšlenky vyšel tvar a hmota domu, jehož horizontálnost potlačuje i jeho transparentní obálka. Fasáda z vertikálně kladeného modřínového dřeva smezerami není opa třena žádným nátěrem. Bude přirozeně stárnout a měnit barvu, protože stárnutí je přirozeným během života, který není třeba zastírat.

Ing. arch. Klára Bittnerová – spolu se svým kolegou a manželem architektem Oldřichem Bittnerem pracuje v architektonické kanceláři BITTNER ARCHITECTS

Koupání s vůní leknínů


Na terasu před domem navazuje přírodní jezírko, které nepotřebuje žádné chemické čisticí prostředky. Tvoří jej část určená na plavání a část čisticí – jejich poměr je jasně daný a musí být dodržen, přičemž vždy záleží na velikosti a hloubce jezírka. Čištění zajišťuje čerpadlo s vlastním přívodem, které pohání vodu – ta se čistí o kamínky v čisticí části, kde probíhá její filtrace. Systém však není zcela bezúdržbový, a tak musíme občas z vody vybírat řasy a listy.

Pohyb vody však není důležitý jen pro její čištění, ale je to výborná prevence také proti komárům, kterých je v tomto místě kvůli četným rybníkům požehnaně. Jelikož je voda v jezírku neustále v pohybu, komáři do ní nemůžou naklást larvy, jak to činí ve vodě stojaté. A ty, které to přece jen neodradí, pochytají vážky a žáby, které se v našem jezírku usídlily.

V létě nám koupání ještě zpříjemňuje vůně leknínů. Terénní i zahradní úpravy jsme prováděli svépomocí. Nejsme příznivci kultury muškátů a tújí, více nás lákala bylinková zahrada. Pro tu však zdejší těžká a jílovitá půda nebyla vhodná. Z odborníků nám proto nikdo velké šance nedával. My jsme se však nevzdali, část půdy na zahradě jsme nechali vybagrovat a místo ní navézt štěrk. A světe div se: bylinky se na naší zahradě dobře ujaly. Na sousedním pozemku, který také patří nám, budou v budoucnu stavět své domy naše dcery. Dřevostavby se tak pravděpodobně v dohledné době dočkají dalších dvou přírůstků.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhu

 

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle architektonického návrhu

 

Technické parametry


  • Návrh projektu: Ing. arch. Klára Bittnerová – spolu se svým kolegou a manželem architektem Oldřichem Bittnerem pracuje v architektonické kanceláři BITTNER ARCHITECTS
  • Velikost pozemku: 2086 m2
  • Zastavěná plocha: 210 m2
  • Podlahová plocha: 178 m2
  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: systém STEICO WALL
  • Tepelná izolace: dřevitá vlna a konopí
  • Fasáda: „zavěšená fasáda" – cetris desky s nátěrem RAL
  • Krov: vazníkový
  • Střešní krytina: falcovaný titanzinek
  • Okna: hliníková
  • Zasklení: dvojité
  • Podlahy: dlažba, marmoleum click
  • Vytápění: elektřina
  • Topení: podlahové rohože
  • TUV: elektrický zásobník (bojler)
  • Další vybavení: krb, elektronické zabezpečení, čistírna odpadních vod
  • Skladba stěny: zevnitř: biodeska nebo sádrokarton + OSB deska, parozábrana, lisované konopí, OSB deska, dřevitá vlna, fasádní folie, cetris deska nebo modřínový laťový obklad s mezerami
  • Hodnota U stěny: U = 0,2 W/m2K
  • Foto: Martin Zeman

Autor článku: ONDŘEJ ZAORÁLEK

DaS 3-2011
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop