Linda a Jakub: <small>Naše dřevostavba je stářím stále krásnější</small>

Linda a Jakub: Naše dřevostavba je stářím stále krásnější

Lucie Němcová | Pátek, 10. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Životní prostor umělců Lindy a Jakuba ovlivnila láska ke dřevu a materiálům v jejich přirozené podobě. Konkrétní obrysy dům získával postupně během tvůrčího procesu s architektem, ale od začátku bylo jasné, že ateliér ani vysněná věžička chybět nebudou. Ve finální rovince stavbu doslova prověřil oheň a ukázal, že tuhle dřevostavbu ani její majitele jen tak něco nerozhodí.

Je na tom cosi přirozeného v určité fázi života vytvořit pro svou rodinu domov větší, vzdušnější, s možností vlastní zahrady a pobytu venku. Nejsme výjimkou. Zdědili jsme pozemek se starým rozpadajícím se domem a bylo zřejmé, co bude následovat.

Jasnost přichází s akcí


Neměli jsme po všech stránkách promyšlenou vizi domu. Věděli jsme však, co nám dělá radost a co od nového bydlení potřebujeme. Z našich studií uměleckoprůmyslové školy jsme znali kamarády z oboru architektury a jednoho z nich jsme oslovili pro spolupráci. Začal postupný tvůrčí proces, z něhož krystalizoval konečný výsledek. Průběžně jsme si formovali názor. Z dnešního pohledu by byla stavba domu o něčem úplně jiném. Jsme mnohem zkušenější.

Kromě základu dispozice v podobě obytného prostoru s kuchyní, ložnice a dětských pokojů neměla chybět pracovna, ateliér a místnost pro hosty. A také vysněná věžička s jednou malou místností. Říkáme jí zašívárna, protože se tam nejen dá zašít před světem, ale paní domu tam skutečně šije. Předpokládáme, že zanedlouho se stane dětskou hernou.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnějšíDrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

Pohled na technologie tehdy a nyní


Z pohledu energetiky jsme nechtěli dům pasivní. Neměli jsme pocit, že s ním náš životní styl ladí. Zateplení je tu ale výborné. Okna bychom už dnes opatřili trojskly. Dvojskla se v zimě občas orosí. Teplo nám zajišťuje plynový kotel. V přízemí je podlahové topení a v patře radiátory. Jako taková záloha, občasné přilepšení a pojistka pro výpadek plynu jsou v obýváku kamna na dřevo. Používáme je výjimečně. Systém vytápění bychom dnes přehodnotili ve prospěch tepelného čerpadla v kombinaci s fotovoltaikou a rekuperací.

Dřevo je v interiéru skvělý parťák. Trámové stropy zlepšují akustiku a umožňují jednoduše připevňovat různé prvky, třeba houpačky pro děti.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnějšíDrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

Materiály v ryzí kráse


Na poli materiálovém jsme si přáli, aby většina prvků zůstala neošetřená a zachovala si původní charakter. Radiátory jsou litinové, kliky mosazné, dřevo bez ošetření nebo opatřeno vrstvou přírodního oleje... Díky tomu dům umí přirozeněji stárnout. Nikde nepraská žádný natíraný povrch, který nejprve působí dokonale, ale pak vyžaduje pravidelnou údržbu. Materiály nejspíš budou poškrábané, ale na funkci to nic nemění.

Dřevo je staré krásné i přes opotřebení. My také s postupujícím časem nebudeme dokonalí. Když si něco natřete perfektním bílým lakem a pak vznikne škrábanec, vypadá to škaredě. Nechceme bojovat za tento druh dokonalosti. Zvláště ne s dětmi. Domem se linou tři druhy dřeva. Smrk je ukrytý v konstrukci. Modřín tvoří trámy a jiné viditelné konstrukční prvky. Podlahy, nábytek i okna jsou z dubu. Vzdušnost a prostornost dodává světlá hliněná omítka na stěnách.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnějšíDrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

Prověřeno časem a životem


Interiér do detailu jsme už řešili sami, byť nám s rozkreslením našich nápadů pomáhal architekt. Je jednodušší vymyslet skříň než celý dům. S dispozicí i pojetím materiálů jsme ohromně spokojeni. Je pouze pár drobností, které bychom přehodnotili. Například marocký štuk nemůžeme doporučit do míst, která jsou exponovaná vodou. Povrch nelze tak dobře čistit. Asi bychom také vytvořili více místa v garáži, aby se vešla i dílna.

Při tvorbě projektu garáž nebyla v centru naší pozornosti. Na rozdíl od obytného prostoru, kde je to znát. Funguje výborně. Zelenou by měl také malý sklípek, abychom měli kam uskladnit třeba jablka na zimu. Je přirozené, že se člověk posune, získá jinou perspektivu a některá rozhodnutí přehodnotí. V kontextu celého domu jsou však malá. Jako celek je dům tím, co jsme pro spokojený rodinný život potřebovali.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnějšíDrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

"Architekt byl s námi od prvních kreseb až po předání stavby. Postaral se také o potřebné úřední náležitosti, což pro nás byla nesmírná pomoc."

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

Rady pro budoucí stavebníky


Budoucí domov je třeba si umět dobře představit a podle toho zvážit, zda s námi ladí. Jednoduše můžeme vzít na pomoc vizualizace i možnost projít si virtuální realitu ve 3D. Dejte si čas v prostoru pobýt, rozhlédnout se a představit si, že tam opravdu žijete. Stavba je velká věc, složitá, většinou na zbytek života. Je potřeba ji dobře promyslet. Ideální a nejbezpečnější varianta z hlediska možných komplikací je nechat si postavit dům firmou, která za kompletní dílo ručí. Více firem často znamená přehazování zodpovědnosti a problémy navíc.

Dům nám před nastěhováním vyhořel. Někdo se do něj vloupal, a když vzal, co chtěl, stavbu zapálil. Chceme tedy doporučit dobré pojištění stavby. My jsme je naštěstí měli, takže jsme nepřišli o peníze, jen o rok času, kdy jsme mohli již bydlet. Dřevostavba jako taková prošla touto zkušeností na jedničku. Dům hořel hodně zevnitř, ale nehořela samotná konstrukce, jako spíš nanošený stavební odpad. Popraskala všechna okna, ale konstrukce zůstala nepoškozená a dům se dal krásně opravit.

TIP NA ČLÁNEK: Jak hoří dřevostavba?

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnějšíDrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Stářím stále krásnější". Hlasujte do 4.7. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Otázky pro architekta


Jaké faktory a požadavky nejvíce formovaly návrh stavby?

Návrh stavby byl primárně dán stísněnou parcelou a velice specifickými požadavky investorů. Přáli si „přírodě" blízkou stavbu, ve které by se odrážely některé milé prvky, které znají třeba z vlastní chalupy nebo z cest. Investoři jsou výtvarníci, takže měli jasně daný vizuál stavby. Čím je pro vás tato realizace jedinečná? Byla to pro mne první dřevostavba, tedy jsem se s projekcí i učil. Které vlastnosti či prvky domu by neměly ujít naší pozornosti? V domě je hodně řemeslné práce, ruční dlažby, ruční štuky, kamna, poctivé a drahé materiály jako dubová okna a podobně. Důraz na kvalitu materiálů je netypický.

MgA. Mirko Neckář

MgA. Mirko Neckář

Foto: Marek Novotný

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 160 m2
  • Užitná plocha: 180 m2
  • Konstrukční systém: rámová dřevostavba
  • Teplo a větrání: plynový kotel + kachlová kamna, přirozené větrání
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 W/m2K
  • Projekt: Mirko Neckář
  • Realizace: 2017, TFH dřevěné skeletové domy s.r.o., www.tfh.cz
  • Autor všech fotografií v článku: Marek Novotný

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba stářím stále krásnější

 

časopis DŘEVOstavby 3-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop