V této dřevostavbě panuje soulad

V této dřevostavbě panuje soulad

Lucie Němcová | Středa, 20. červenec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Inspiraci třicátými lety i rafinovaný dětský svět skrývá tato nenápadná dřevostavba. Z rukou architektů vzešel originální počin oplývající mnoha unikátními detaily – od kulatých oken přes multifunkční stěnu v obýváku po hravě průchozí dětská království.

Životní prostor menšího bytu začal být se dvěma dětmi příliš těsný. Příležitost koupit pozemek nedaleko tedy přišla v pravou chvíli. Život v těchto končinách nás baví a nebylo co řešit. Stavět blízko navíc bylo příhodné z hlediska dohledu na stavbu. Kdykoli jsme si mohli zkontrolovat a vyřídit potřebné. Hned v této fázi jsme do hry přizvali architekta s jeho týmem, což považujeme za nejlepší volbu a investicí. Začal vznikat domov našich snů. Na dřevostavbu nás navnadil již dům našeho kamaráda, jehož vznik jsme zpovzdálí sledovali. Názor architektů nás ve volbě jen utvrdil. Dřevostavba si nás získala rychlostí a svou flexibilitou.

Plodný dialog


Komunikace s architekty pro nás byla od začátku nesmírně důležitá. Vyslechli přání, která na dům a jeho funkčnost máme. Věděli jsme, že chceme například čtvercové zádveří nebo krytou terasu. Vždy jsme vybírali z několika návrhů, které nám architekti připravili. Ty jsme komentovali a upravovali, jak se nám líbilo. Chtěli jsme v domě mít zaoblené kulaté prvky, a proto vznikl i oblý roh v obývacím pokoji a kruhová okna.

Zároveň jsme společně dlouze řešili, jak propojit dětské pokojíčky v domě. Nakonec jsme přišli s návrhem dětských domečků, architekti náš návrh dopracovali a vznikl úžasný prostor pro hraní. Usazení stavby na pozemku definovaly zejména světové strany a s nimi spojená poloha slunce. V dispozici neměl chybět velký obývák, dostatek technických místností a úložného prostoru. Další pak byly samostatné pokoje pro děti, ložnice a pracovna. Hned od začátku jsme věděli, že v domě chceme také saunu.

DrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje souladDrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje soulad

 

Uživatelsky nejoblíbenější


Dům je perfektně izolovaný a topná sezóna je pro nás naprosto pohodová. Vše funguje podle našich představ. V létě velkou službu zastávají vnější žaluzie, které brání přehřívání. Architekti nám pomáhali také s návrhem interiéru. Díky tomu v domě vznikly různé prostory pro vestavěný nábytek a celá konstrukce domu byla od začátku přizpůsobena. Nejraději máme sedací lavici (a místo na čtení) u okna v obývacím pokoji. Děti pak milují dětské domečky ve svých pokojích, kde se věnují hraní i učení.

DrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje souladDrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje soulad

 

"Perfektně fungovala také komunikace mezi architekty a stavební firmou. Pro úspěšné dokončení domu je to klíčová ingredience."


DrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje souladDrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje soulad

 

Rada zkušených


Jediné, co bychom změnili, je rohové okno v ložnici, které má jednu část pevnou a lze jej zvenku umýt pouze ze žebříku. Ale to je pouhý detail. Pokud bychom mohli poradit budoucím stavebníkům jednu věc, pak je to investovat do spolupráce s architekty. Když si vyberou firmou, se kterou si vzájemně „sednou", vznikne díky takové spolupráci funkční prostor, který bude přesně vyhovovat jejich požadavkům.

DrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje souladDrevoaStavby.cz | V této dřevostavbě panuje soulad

 

Otázky pro odborníka


Jakými silnými stránkami a unikátními detaily se vyznačuje tato stavba?

Silnou stránkou je kvalitně nastavené dispoziční řešení s návaznostmi na okolí domu, přístřešky a především na kryté sezení pod převisem druhého patra. Estetiku 30. let, kterou klienti chtěli uplatnit, zde aplikujeme v drobných detailech kulatých oken a oblého rohu v obytné místnosti.

Přinesla realizace nějakou cennou zkušenost?

Po dvou letech užívání se ukazuje, že zde nastavený otopný systém (elektrokotel, rekuperace, krb) ve spojení s kvalitní obálkou domu je provozně velmi hospodárný. I když podle nových norem by paradoxně takto nevyhověl.

Co by nemělo uniknout naší pozornosti?

Zajímavostí je například skrytý shoz na prádlo integrovaný do nábytku pod umyvadly ve druhém patře, kdy prádlo padá přímo nad pračku do technické místnosti. Další vychytávkou je propojení pokojíčků příčkou skrz domeček. Pohledová železobetonová stěna v přízemí je akumulační objekt a zároveň výrazná dominanta obytného podlaží.

Ing. arch. Tomáš Stránský Ateliér Sféra
Ing. arch. Tomáš Stránský
Ateliér Sféra


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Tady panuje soulad". Hlasujte do 14.9. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 194 m2
  • Užitná plocha: 164 m2
  • Konstrukční systém: two by four
  • Teplo a větrání: elektrokotel, rekuperace, krb na dřevo (horkovzduch), externí žaluzie
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,15 W/m2K
  • Projekt + architektonický návrh: 2016–2017, Ing. arch. Tomáš Stránský, Ing. arch. Martin Rezek

DrevoaStavby.cz Tady panuje soulad (půdorysy)

Zdroj: Ateliér Sféra


časopis DŘEVO&stavby 4/2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis


DaS 4-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop