Z městského bytu do dřevem vonící dřevostavby z CLT panelů

Z městského bytu do dřevem vonící dřevostavby z CLT panelů

Lucie Němcová | Úterý, 13. prosinec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Touha po klidu a větším životním prostoru dala vzniknout masivem protkané jednopodlažní dřevostavbě, která uzemňuje nejen svou střídmou promyšlenou formou, ale také materiálovou a barevnou paletou.

Zatímco některé příběhy se seběhnou velmi rychle, jiné zrají v čase jako tento. Než se ukázaly jasnější obrysy budoucího bydlení, uběhly tři roky, během nichž Kristina jezdila po republice a hledala vhodný pozemek. Obrat nastal při návštěvě rodinného domu k prodeji, který si ji získal svou konstrukcí i návrhem. Ke koupi nakonec nedošlo, ale bylo zřejmé, že nový domov bude z masivních dřevěných panelů a od této konkrétní firmy. „Celá stavba byla kvalitní a skvěle navržená. Takové bydlení mi dávalo smysl," vypráví Kristina.

Trpělivost se vyplatila


Co nevidět se objevil také vhodný pozemek. Snad za odměnu neměl dokonce žádné předepsané limity a oplýval skvostným výhledem a ideálně orientovanou svažitostí. Od této chvíle události nabraly spád. „Vzhledem k domluvenému financování a dlouhému hledání nebylo příliš času tvořit individuální projekt, a tak došlo na typový. Jednoduchý, menší dům, který ladil s mými potřebami."

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

obr.: V celém procesu byl dům nejjednodušší. Nejvíce zabrat daly okolní úpravy, plot a zahrada. Kdybych stavěla znovu, zvolila bych stejnou firmu, ale nechala bych si zpracovat i projekt okolí a zahrady. Foto: Petr Polák

Komentář dodavatele


Naším cílem je přiblížit typové domy všem, kdo nechtějí rezignovat na kvalitní návrh. Za každým z našich domů stojí architekt, který ho navrhl. V případě této stavby se podařilo krásně propojit osazení na pozemek a filozofii domu. Došlo k tomu díky spolupráci klienta s architektem, který vytvářel původní návrh a upravil ho tak, aby dům s místem dobře komunikoval. Výsledkem je stavba, která maximálně využívá potenciál místa.

Ing. Jakub Růžička Novahome s.r.o.
Ing. Jakub Růžička
Novahome s.r.o.

Energeticky šetrný koncept


„Byla mi v mnoha ohledech sympatická myšlenka nízkoenergetického nebo pasivního domu. Neměla jsem ale vůbec představu, co to obnáší," sdílí Kristina. „Naštěstí mě odborníci vedli. Pasivní standard by znamenal ještě o něco větší náklady, které už byly mimo moje možnosti, a tak je dům nízkoenergetický, vybavený výměnou vzduchu s rekuperací a fotovoltaickými panely, které dům zásobují energií vyrobenou ze slunce a částečně tak pokrývají spotřebu stavby. Teď bych volila trošku jinou variantu a určitě bych přemýšlela o koupi baterie, abych mohla ukládat energii."

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

Vstupní prostor: Nenápadný vstup do domu ze západní strany navazuje na terasu lemující celou jižní část domu. Foto: Petr Polák

Bleskurychlé zhmotnění dřevostavby


Samotná realizace domu byla časově svižná. V dubnu vznikla základová deska a jakmile nastoupila firma, vše hezky navázalo. V říjnu bylo hotovo, v listopadu se Kristina stěhovala a Vánoce mohly být v novém. „V rámci úspory části financí jsem si některé řemeslné práce poptávala sama. Během stavby jsem vybírala v koupelnových a kuchyňských studiích finální podobu těchto místností, aby bylo v pravý čas vše připraveno. Fungovalo to dobře, neměnila bych."

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

Kuchyně: Linka ve tvaru U poskytuje na relativně malé ploše velké množství úložného prostoru a pracovní plochy. Po ruce je také spižírna. Korunou je rozhled nejen po obytném prostoru, ale okny po celém kraji. Foto: Petr Polák

Čerstvý vzduch napořád


„V domě mám také výměnu vzduchu s rekuperací a je to velmi příjemné, skvělá investice," pochvaluje si Kristina. „Sice lehce pocitově ochlazuje vzduch, nicméně ta čerstvost je ohromně znát. Daleko lépe se spí. Na léto větrání vypínám. V zimě ho mám zapnuté pořád. Jakmile si člověk zvykne a ocitne se někde jinde, okamžitě pocítí rozdíl. Když přijedu k rodičům, kteří mají domek na Moravě, moje první tendence je otevírat okna. Prvně jsem však nucené větrání nechtěla. Pomohly až odborné argumenty mých průvodců. Jsem ráda, že na tento prvek kladli takový důraz."

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

Velká okna: Míra prosklení v obytném prostoru byla zpočátku nezvyk. Dnes je to pro majitelku Kristinu jeho největší kvalita. Foto: Petr Polák

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

Pracovna: Harmonii spoluutváří sjednocené prvky všech místností – dřevo, tmavé rámy oken a bílá barva. V každé části domu jsou pak nejrůznější barevné akcenty doplňující základní paletu a dodávající místnosti její individualitu. Foto: Petr Polák

Střídmý a hřejivý interiér


Interiér vyplynul z Kristininy fantazie. „Konkrétní výběr nábytku byl oříšek. Krystalizoval postupně až během stavby. Věděla jsem, že se mi líbí teplé zemité barvy a ke dřevu se bude hodit zelená, béžová a hnědá, takže jsem vybírala právě takové harmonické barvy. Žádné výstřelky. Přehodnotila bych dřevěnou podlahu, která nefunguje moc dobře jako tepelný vodič. Na lepší tepelnou vodivost bych se při výběru podlahové krytiny zaměřila. V domě je totiž podlahové vytápění ve formě elektrických rohoží."

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

Koupelna: Vodní svět modré a zelené uzemněný dřevem a béžovou dlažbou. Foto: Petr Polák

Slovo redaktorky


Při pohledu na tento rodinný dům sálající hřejivou útulností mě napadá, jak ty dobré domovy se spokojenými majiteli nestojí na základech megalomanských nebo extravagantních, nestojí na počtu metrů čtverečních ani posledních designových trendech. Jdou k jednoduchosti, kvalitě a prověřeným prvkům, jdou naproti majiteli v tom, co opravdu potřebuje. Pečují o zdraví, usnadňují život, šetří zdroje. Kéž je takových co nejvíce.

Ing. arch. Lucie Němcová redaktorka
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Kontrast minulého a přítomného bydlení


Rozdíl mezi původním a novým bydlením je propastný. O to víc si jej Kristina a její zvířecí společníci užívají. „Stěhovala jsem se ze Zličína, z bytu 45 metrů čtverečních, takže změna je obrovská. Pro lidi, kteří vyhledávají klid, je tohle naprosto optimální. Vyhovuje mi obec, místo i dům jako takový. Oceňuji na něm přiznané dřevo. Každý, kdo sem přijde, si pochvaluje, jak se zde cítí útulně, což je právě vliv dřeva. Původně jsem si jej v interiéru ponechat nechtěla, ale nakonec jsem změnila názor a jsem moc ráda," dodává spokojená majitelka.

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

Ložnice: Dřevo nosné konstrukce přiznané v plné parádě vtiskává místnosti útulnost a zdobí ji svou unikátní strukturou. Je ošetřeno lazurou, aby jeho odstín zůstal stabilní. Majitelka si pochvaluje i snadnou údržbu pomocí vody a klasické stěrky. Foto: Petr Polák


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato CLT dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Z metropole do malé vísky". Hlasujte do 31.12. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavená plocha: 170,08 m2
  • Užitná plocha: 106,86 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: CLT panely Novatop
  • Teplo a větrání: elektrické podlahové topení, v koupelnách topné žebříky, v kombinaci s centrální vzduchotechnikou s rekuperací tepla
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,25 W/m²K
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Lukáš Pejsar, 3AE s.r.o., projekt je součástí platformy značkových typových projektů Novahome s.r.o. pod záštitou společnosti 3AE s.r.o.
  • Autor projektu: 2019, Libor Švehla, DiS, 3AE s.r.o.
  • Realizace: 2019/2020 3AE s.r.o., www.3ae.cz

DrevoaStavby.cz | Přízemní dřevostavba z CLT panelů 3AE

Zdroj půdorysu: 3AE, s.r.o.


DrevoaStavby.cz | časopis DŘEVO&stavby 6/22

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 6-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop