Luxusní srub na kopci poskytuje nevšední zážitky

Luxusní srub na kopci poskytuje nevšední zážitky

Markéta Kristová | Středa, 08. únor 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Touha po zážitcích plynoucích z netradiční formy ubytování je v dnešní době velmi vyhledávanou kratochvílí. Právě za tímto účelem se proto rozhodli investoři svůj srub v srdci Beskyd pronajímat všem, kteří chtějí okusit bydlení v luxusním prostředí masivních stěn.

Většinou se při našich redakčních návštěvách setkáváme se stavebníky, kteří nám sdělují své zkušenosti s bydlením v dřevostavbě a podrobně přibližují průběh výstavby svého vysněného domu. Tady je příběh majitelů odlišný. Srub v Beskydech totiž koupili až ve fázi, kdy už byl postavený a téměř vybavený. Samotná stavba, místo a lokalita je natolik uchvátila, že se původní záměr dům využívat k rekreačním účelům změnil v možnost ho pronajímat a dělit se o nevšední zážitek i s ostatními. A podařilo se - už první zájemci o ubytování byli ze zážitku unešení.

I přesto, že byl srub při předání vlastně připraven k užívání, neobešel se bez drobných úprav. Původní duch a atmosféra v něm však zůstaly zachovány. Vzhledem k tomu, že se se mnou současní majitelé srubu nemohli podělit o průběh jeho výstavby, obrátila jsem se na zkušeného stavitele masivních dřevostaveb Pavla Pacáka, jehož dodavatelská firma se na této realizaci v minulosti podílela.

Otázky pro dodavatele


V jakém stupni dokončenosti byl srub realizován?

Stavbu srubu ve Frýdlantu nad Ostravicí jsme dodávali v rozsahu hrubé stavby. Vzhledem k tomu, že původní investor byl majitelem stavební firmy, dokončovací práce si dělal ve vlastní režii. Naše firma tedy dodávala jen tesařské konstrukce v rozsahu kompletní dodávky srubových stěn, štítové konstrukce a tesařskou konstrukci krovu připravenou pro pokládku krytiny.

Z jakého dřeva je srub postaven? A v čem je právě tato dřevina specifická?

Srubové stěny jsou vyrobeny z douglasky středového průměru kolem 40 cm a jsou opatřeny nátěrem olejovou lazurou s pigmentem. Douglaska tisolistá je původem ze Severní Ameriky a u nás se vyskytuje jen sporadicky. Nejedná se o pravou jedli, i když je jedli botanicky blízká. U nás se vyskytuje převážně v parcích. Je však cenná i ve stavebnictví, má totiž odolné dřevo lehce oranžového zabarvení a je velice vhodná například pro stavbu srubu.

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v BeskydechDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v Beskydech

 

Jak hodnotíte průběh realizace? Vyskytl se nějaký problém, který se pro vás stal výzvou?

Realizace srubu probíhala na jaře v roce 2010 standardně bez větších problémů. Trochu oříšek byl pro nás dostat materiál srubu na stavební místo, protože se stavělo v kopci s komplikovaným přístupem a museli jsme použít jeřáb s větším dosahem. Nebylo tam dost místa ani na postavení jeřábu, ani na vyložení materiálu. Počasí nám ale přálo a hrubou stavbu jsme úspěšně dokončili za pár týdnů.

Vyzdvihl byste nějaké technické detaily či vlastnosti, které by neměly uniknout naší pozornosti?

Samotná konstrukce srubu je zajímavá jak z konstrukčního, tak z estetického hlediska. Impozantní je velká prosklená čelní stěna vytvořená sloupy z kulatiny a vyplněná prosklenými výplněmi až k hřebeni. Stěna se navíc v půlce lomí. Středový sloup má délku přes sedm metrů a všechny sloupy stojí na stavitelných šroubech kvůli sedání srubu. Celkově je konstrukce srubu velice členitá s mnoha rohovými spoji, což také není tak obvyklé. Vzhled srubu umocňují ještě neobvykle tvarované přesahy kulatin. Třešinkou na dortu je pak atypický masivní sloup vynášející průvlak terasy od přístupové cesty.

Další zajímavostí tohoto srubu je, že je postaven ze dřeva douglasky. Douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii) je relativně vzácný jehličnan pro stavbu domů, protože se u nás vyskytuje v menším množství. Je to však velice kvalitní dřevo, které je charakteristické svým oranžovým zabarvením jádra. Drobnou připomínkou může být to, že původní investor podcenil sedání srubu, na které jsme jej upozorňovali, a u kamenných konstrukcí nechal příliš málo prostoru na sedání. Vzpomínám si, že se pak musely některé věci upravovat. Dodnes je vidět, že některé stropní trámy nadzvedává masivní kamenná konstrukce interiérového krbu. Toho si však běžný návštěvník domu ani nevšimne.

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v BeskydechDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v Beskydech

 

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v BeskydechDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v Beskydech

 

Je něco, čím se tato stavba odlišuje od vašich ostatních realizací?

Tento srubový dům se celkově vymyká standardním rodinným domům z kulatiny, což ještě umocňuje hezké prostředí, ve kterém stojí. Nepřehlédnutelné jsou také dokončovací prvky a konstrukce, například atypické zábradlí, nestandardní interiérové materiály a kamenné konstrukce, masivní vyřezávané dveře, nábytek atd. Stavba pak působí až dojmem luxusního domu a plně vyhovuje potřebám, ke kterým je určena - tedy k nadstandartním pronájmům.

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v BeskydechDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v Beskydech

 

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v BeskydechDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v Beskydech

 

Máte dlouholeté zkušenosti se stavbou masivních dřevostaveb, dokázal byste říci, čím vás tato realizace charakterizuje?

Tato stavba ukazuje, že stavíme sruby i roubenky podle přání našich zákazníků, třeba i v hůře dostupných lokalitách nebo z dřevin, které nejsou u nás zcela běžné. Naším cílem je stoprocentně spokojený zákazník. Srub je sám o sobě specifická stavba.

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v BeskydechDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v Beskydech

 

Na co by se podle Vás měl budoucí stavebník připravit a co by měl vědět, pokud o srubu přemýšlí?

Každý, kdo si u nás nechá stavět srub, by měl jasně vědět, proč si takovou stavbu buduje. Sruby jsou přitažlivé a krásné, ale mají svá specifika daná maximálně přírodním materiálem, ze kterého jsou postaveny, a asi se nehodí všude. I když stavba probíhá téměř stejně jako u jiných staveb, masivní dřevo ve formě kulatiny přesto vyžaduje odlišný přístup, a to například už kvůli výše zmiňovanému sedání srubových stěn, rustikálnímu vzhledu stavby, který s sebou nese specifický přístup k řešení stavebních detailů, ošetřování dřevěných stěn a podobně. Majitel srubu si však může být jist, že žije ve stoprocentně přírodním a zdravém prostředí, které má prokazatelně pozitivní vliv na své obyvatele.

Ing. Pavel Pacák Sruby Pacák s.r.o.
Ing. Pavel Pacák
Foto se souhlasem: Sruby Pacák s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento luxusní srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Luxus na kopci". Hlasujte do 16.4. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 145 m2
  • Užitná plocha: 220 m2
  • Konstrukční systém: masivní srub z douglasky
  • Ošetření stěn: exteriér olejová lazura s pigmentem
  • Vytápění: elektrické podlahové topení + krbová kamna
  • Realizace: (2010-2011) hrubá stavba SRUBY PACÁK, s.r.o.
  • Více o pronájmu srubu: www.luxusnisrub.cz
 

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v BeskydechDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v Beskydech

 

DrevoaStavby.cz | časopis sruby roubenky 1-2023

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 1-2023
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop