V dřevostavbě se jednoduše cítí jako na dovolené. Zeptali jsme se, proč tomu tak je

V dřevostavbě se jednoduše cítí jako na dovolené. Zeptali jsme se, proč tomu tak je

Redakce | Neděle, 06. srpen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Když mě u branky vítá usměvavý pan Svatopluk s manželkou a jednou z jejich ratolestí, moc toho z domu za jejich zády nevidím. K ulici je také orientován jen jednoduchou štítovou stěnou se vstupními dveřmi. Ta pravá symfonie se rozehraje, až když projdu dlouhou chodbou a vstoupím do hlavního obytného prostoru, proskleného směrem do zahrady. Terasovitě upravený pozemek s krásným vzrostlým dubem rámuje výhledy na nedaleký rybník a okolní lesy a mně tak nezbývá, než s pánem domu v jeho jednoduchém tvrzení souhlasit: Vždyť my se tady neustále cítíme jako na dovolené.

Po škole jsme s manželkou odešli do Francie, kde jsme kompletně zrekonstruovali dům – dřevostavbu – na venkově, s výhledem na Alpy. Když jsme se zhruba před pěti lety rozhodli vrátit do Čech, měli jsme jasno v tom, že chceme zase bydlet v domě, musí mít ale pořádný prostor před okny, nejlépe s výhledem. V nájemním domě v jižních Čechách jsme brzy začali cítit, že potřebujeme něco vlastního, co bude lépe odpovídat našim představám. A kvůli práci trochu blíže Praze. Nejdříve jsme hledali dům ke koupi, měli jsme ostatně spoustu zkušeností s rekonstrukcí. Jenže všechno, co jsme našli, byl z naší strany určitý kompromis. A to za hodně velké peníze.

Náhoda rozhodla o tom pravém pozemku pro dřevostavbu


Objížděli jsme a pátrali, nakonec jsme se ujistili v tom, že musíme mířit zejména jižně a jihozápadně od Prahy kvůli hezké přírodě a téměř po roce úporného hledání jsme to už skoro chtěli vzdát. Jeden z posledních pokusů, prohlídku domu ke koupi, jsme absolvovali okolo Silvestra 2019. Dolní Jirčany nás okouzlili – krásná příroda, zázemí vybavené obce, do Prahy co by kamenem dohodil. Ale jak už bylo zvykem, dům nás neoslovil, a tak jsme odjížděli s nepořízenou. Úplnou náhodou, nebo možná řízením osudu, právě kolem našeho stávajícího pozemku s cedulí Na prodej. Parcela ve svahu, s výhledem na les a rybník, orientovaná na jih. Hned jsem volal majiteli a zkraje roku 2020 byl pozemek náš.

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Terén: Velmi svažitý pozemek byl náročný z hlediska plánování a terénních úprav, ve finále ale nabízí členité a zajímavé řešení zahrady. Skalky nebo herní prvky pro děti jsou tak přirozenou součástí zformovaného terénu. Na vzrostlém dubu, který se povedlo i přes komplikace při montáži domu zachránit, jsou umístěné houpačky. Foto: Martin Zeman

Představy o dřevostavbě vzaly za své


Jsem stavař, takže jsem měl velice jasnou představu o tom, jak chci dům koncipovat. V nejvyšší části pozemku, s maximem místností orientovaných směrem ke světlu, slunci a hezkým výhledům. Všechny obytné místnosti se vstupem na zahradu, která se bude odehrávat před nimi, nebo respektive pod nimi. Pro výběr dodavatelské firmy jsem si udělal malé výběrové řízení, kdy jsem se jel podívat i do výroby na kvalitu práce.

Společnost MARTINICE GROUP zvítězila celkem jednoznačně proto, že byli flexibilní a ochotní zohlednit mé požadavky na technologie domu při zachování vysokého standardu materiálů, které používají. Chtěl jsem dřevostavbu s difuzně otevřenou skladbou stěn, zateplenou dřevovláknitou izolací a měl jsem i velmi jasnou představu například o systému vytápění a větrání. Projekt byl tedy hotový rychle a naše představa na počátku roku 2020 byla taková, že Vánoce už oslavíme v novém domě.

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Gabiony: Problémy byly se subdodavateli gabionů, kterých bylo na svažitém pozemku potřeba nepočítaně. První firma je realizovala ve velmi špatné kvalitě, naštěstí za domem, druhá byla o něco lepší, ale až ta třetí kvalitou dostála svým slibům. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele


Poprvé jsem se s panem Svatoplukem potkal na výstavě, kde mi hned po počátečním představení naší práce předal podklady k vyhotovení cenové nabídky. Je to stavař a od začátku měl velice jasnou představu o kvalitě provedení i technickém řešení včetně použitých materiálů – a právě proto bylo pro nás v rámci konkurence snadné uspět.

Dopředu měl rozmyšlenou i dispozici a další parametry, jako vytápění, větrání nebo stínění a musím říct, že bylo velice příjemné pracovat se zákazníkem, který ví, co chce. Někdy to samozřejmě bylo i náročnější, přesto je mi velkou ctí, že v nás pan Svatopluk vložil důvěru a my pro něj mohli stavbu zrealizovat. Za společnost Martinice group přejeme jemu i celé jeho rodině, aby jim dům dobře sloužil a byli v něm spokojení a šťastní.

Otto Šnajdr MARTINICE GROUP
Otto Šnajdr
MARTINICE GROUP

Člověk míní, Covid mění


Rozhodnutí jít do dřevostavby bylo přirozeným důsledkem našich předchozích zkušeností a současných očekávání. Chtěli jsme jednopodlažní dům, takže jsme nemuseli řešit z mého pohledu asi nejvýraznější zapeklitost, kterou je mezipatrová akustika, a sliboval jsem si od ní právě tu rychlost výstavby – které nakonec dostála, i když klacky pod nohy našim bláhovým plánům naházelo nakonec něco úplně jiného. Na obyčejný územní souhlas, který se obvykle vydává do 30 dnů, jsme čekali půl roku.

Důvod? Covid. Další zdržení přišlo v pozdější fázi stavebního řízení, kdy nám paní z úřadu předložila seznam požadavků, co se mělo v projektu doplnit, a když jsme tak učinili, převzala si nás nová posila, protože „naše" referentka nastoupila do důchodu, a s ní přistál na stole jiný seznam požadavků. Takže podtrženo sečteno – stavěli jsme na stavebním zasíťovaném pozemku, splnili jsme všechny regulativy, a platné stavební povolení jsem držel poprvé v ruce v květnu 2021, tedy rok a půl potom, co jsme koupili pozemek.

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Energie: První rok byla roční spotřeba elektřiny 7MWh, z toho cca 4MWh připadly na vytápění. S úsporou pomáhá i boiler s integrovaným tepelným čerpadlem. Na domě po zimě přibyly ještě fotovoltaické panely, které od půlky března plně pokrývají spotřebu. Technologie je uložena ve venkovním skladu – Svatopluk nechtěl i kvůli riziku požáru instalovat střídače do domu. Foto: Martin Zeman

Blesková realizace dřevostavby


V létě 2021 se tedy mohlo začít s výkopovými pracemi – a těch na svažitém pozemku nebylo málo, i když se nám podařilo nic neodvážet, jen přemisťovat. Další komplikací byl nedostatek stavebního materiálu – museli jsme si například počkat na dodávku dřevovláknité izolace, i když se nabízelo ji vyměnit za minerální vatu, odmítl jsem. Chtěl jsem, aby bylo ve skladbě stěny použito co nejvíc přírodního materiálu, navíc dřevovlákno má i velmi dobrou tepelnou akumulaci.

V září se betonovala základová deska a montáž vlastního domu tak připadla na zimu. A tady se ukázala právě ta neskutečná výhoda dřevostavby, obzvláště té, montované z prefabrikovaných panelů. Byli jsme se znovu podívat ve výrobě – když se připravovaly přímo naše panely, a pak jsme sledovali, jak přijely kompletně sestavné stěny i s namontovanými okny a během dvou dnů byla hrubá stavba pod střechou. V březnu 2022 jsme tak přebírali hotový dům.

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Vychytávka: Firma, která montovala kuchyňskou linku, špatně dotáhla roháčky pod dřezem. Systém GROHE Sence tento mikroúnik vody rychle zaznamenal a předešel tak případným škodám na majetku. Svatopluk tak na něj nedá dopustit. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Vytápění: Kromě rekuperační jednotky, která v zimě vzduch i přihřívá, je vytápění řešeno poloakumulační elektrickou podlahovkou – topné kabely jsou schované pod šesti centimetry betonu. Vytápění má tak delší náběh, ale stabilněji a déle drží teplotu. Oproti teplovodní variantě se lépe reguluje, a to i v rámci jednotlivých pokojů. Dobrá izolace a přihřívání vzduchem umožňuje používání podlahovky pouze po dobu tří měsíců v roce. Foto: Martin Zeman

Využitý čas „navíc"


Díky průtahům s úřady bylo hodně času na to, vyladit ten náš narychlo spíchnutý projekt. Například jsme dům protáhli o dva metry, protože se ukázalo, že je na cestě další, už třetí, přírůstek do rodiny. S celkovou koncepcí nám pomáhal můj bývalý spolužák, architekt Honza Hrušecký, ten nám pak ostatně radil i při zařizování interiérů. Projekt pro vydání povolení stavby vypracovala společnost MARTINICE GROUP se svým projekčním týmem. Těm bych chtěl touto cestou poděkovat, protože i když jsem byl asi často náročný klient, vždycky se všechno snažili řešit ke spokojenosti obou stran.

Nechal jsem si dům postavit v podstatě na klíč, včetně základové desky, protože jsem chtěl, aby za dům ručila jen jedna firma. „Dusil" jsem je i při výstavbě, protože jsem si chtěl opravdu pečlivě pohlídat, aby nedošlo k žádným zabudovaným vadám, takže zápisů ve stavebním deníku bylo nepočítaně. Při pohledu zpátky to byly ale většinou jen malichernosti, byli od počátku velice poctiví a transparentní, ale když člověk hledá, vždycky něco najde.

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Praktická půda: Úložný prostor pod střechou je přístupný z chodby hned za dveřmi zádveří. Nejdříve přišel Svatoplukovi zbytečně velký, nakonec ho ale využívají celý. Díky tomu není interiér zahlcen množstvím úložných prostor. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Tepelná pohoda: Velká okna orientovaná na jih pomáhají na jaře, na podzim i v zimě s vyhříváním domu. I když vytápění jede kompletně na elektriku, která v poslední době hodně zdražila, celková roční bilance majitele příjemně překvapila. Přitápět museli až od listopadu, v dubnu pak už jen pár nejchladnějších dní. Před přehříváním v létě chrání velká okna venkovní žaluzie, jižní stěna má také větší tloušťku, aby pojmula více dřevovláknité izolace. Foto: Martin Zeman

Optimalizace rozpočtu na stavbu dřevostavby


Situace na trhu nám hodně pocuchala rozpočet – nejdříve nebylo možné stavět kvůli úřadům, pak nebylo z čeho stavět a když konečně bylo, ceny materiálů vylétly na několikanásobek. Měl jsem rezervu, protože jsem stavař, měl jsem dokonce dvojitou rezervu, ale i ta brzy došla a muselo se optimalizovat. Povedlo se nám neškrtat na věcech, které jsou důležité, ale spíš u těch, co se dají rozložit v čase. Rozhodně jsem nechtěl sahat na položku úpravy zahrady, vybudování oplocení a venkovního zázemí, protože když máte malé děti, nemůžete chodit pět let do domu po paletách.

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Před okny: Terasa je díky orientaci ke světovým stranám v parném létě příjemná jen dopoledne, proto je ještě v plánu vybudování zastřešení. Je umístěná na terčích, aby bylo snadné ji rozebrat a dostat se tak v případě potřeby ke styku domu a základové desky. Foto: Martin Zeman

Spokojenost na všech frontách


Našli jsme tu domov. Jsme moc spokojení s místem i se stavbou. Jediné, co bych asi teď s odstupem času řešil jinak je topení v koupelně – stejně jako všude v domě tam máme elektrické topné kabely, ovšem pod šesti centimetry betonu. Tato akumulační vrstva brání rychlému nahřívání, a to je to, co v koupelně potřebujete. Instantní teplo v tu chvíli, kdy se rozhodnete pro sprchu. Obecně se mi ale zase vrátil ten pocit, který jsem míval ve Francii, když jsem přišel z práce domů, sedl si na terasu, nadechl se, rozhlédl se a řekl si: vždyť já jsem tu jako na dovolené.

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Chytré řešení: Samostatná toaleta nakonec ustoupila dvěma plnohodnotným koupelnám. Problém s případným zápachem vyřešilo odsávání přímo ze záchodové mísy. Funguje prý perfektně. Velká vana v „dětské" koupelně pojme pohodlně všechny tři děti, i když její stěhování bylo poměrně obtížné – váží 190 kg. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato montovaná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Jako na dovolené". Hlasujte do 10.9. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 153 m2
  • Užitná plocha: 127 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený prefabrikovaný panel MARTINICE GROUP DifuECO ENERGO
  • Vytápění: elektrické podlahové vytápění
  • Větrání: řízené větrání s rekuperací tepla a vlhkosti Jablotron Futura M s modulem dochlazování/dotápění CoolBroze
  • Součinitel prostupu tepla jižní stěnou: U = 0,13 W/m2.K
  • Součinitel prostupu tepla ostatními stěnami: U = 0,15 W/m2.K
  • Autor projektu: Martinice group
  • Realizace: 2021/2022, Martinice group , www.martinicegroup.cz

DrevoaStavby.cz V dřevostavbě jako na dovolené Martinice Group

Zdroj: Martinice group

AUTOR ČLÁNKU: DAGMAR ČESKÁ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

  • Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Maximální množství přírodních materiálů, zelené střechy, zaoblené tvary, splynutí se zahradou, návrh domu využívající tradiční čínské umění feng-shui, které se zabývá…

  • První dům, první dřevostavba, poslední domov

    První dům, první dřevostavba, poslední domov

    Olga se Štěpánem byli již na počátku uvažování o domě rozhodnuti pro dřevostavbu. Jasno měli i v tom, že půjde o konstrukční systém z CLT panelů. Dokonce si už vybrali i…

  • Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Když se Jakub s manželkou rozhodl pro stavbu vlastního domu, měl jasno ve třech věcech. Hledal pozemek s výhledem, chtěl, aby dům navrhl architekt, který mu vdechne přidanou hodnotu a…

  • Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Na Českolipsko jsme se z redakce vypravili už v květnu, když dlouhá zima konečně opatrně přešla v jaro. Od rána lilo jak z konve, ale meteoradar sliboval zázraky. A stalo se. V…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop