Tisk
Dřevostavby a sláma?

Dřevostavby a sláma?

Michal Babor | Pondělí, 11. duben 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Každý, kdo jen trochu smýšlí ekologicky a zároveň se zajímá i o určité alternativy pro bydlení, bude přímo nadšen knižní novinkou - publikací architekta Jana Mártona Stavby ze slaměných balíků, kterou autor vydal vlastním nákladem v loňském roce.

Spolu s dalšími spolupracovníky, jejichž jména nebudou pravidelným návštěvníkům tohoto webu ani čtenářům časopisu Dřevo&Stavby neznámá, se na více než dvou stovkách stran věnuje slámě jako regulérnímu stavebnímu materiálu používanému nejen jako tepelná izolace, ale i jako nosný prvek nebo výplň dřevostaveb skeletového typu.


Dřevostavby ze slámy jako zdravé bydlení

Domy stavěné s pomocí slaměných balíků se počítají po celém světě na tisíce, u nás prozatím na desítky. Stále více projektantů i přírodních stavitelů je obeznámeno s výhodami, jež přírodní materiály přináší. Objevuje se čím dál širší skupina klientů, kteří začínají zdravé bydlení požadovat. Ač se dosud jednalo o věc čistého nadšení a značné poučenosti, použití hliněných omítek nebo slaměného balíku jako běžného konstrukčního elementu se stává pomalu ale jistě realitou, se kterou se na stavbách budeme setkávat.

Kniha Stavby ze slamněných balíkůKniha Stavby ze slaměných balíků chce k tomuto směru přispět. Dokládá, že stavby ze slámy spolehlivě fungují desítky i stovky let, zabývá se vlastnostmi slaměncýh balíků z hlediska tepelné izolace a dalších fyzikálních a technických parametrů, nevynechává otázky legislativy ani stavební situace v České republice. Nejobsáhlejší část publikace se věnuje vlastní realizaci domu pomocí slámy a závěrečné kapitoly věnuje hliněným omítkám a ozeleněným střechám, které k tomuto typu staveb neodmyslitelně patří.


A proč představujeme knihu o domech ze slámy na stránkách věnovaných dřevostavbám? Kromě jediného konstrukčního typu využívajícího slaměné balíky jako nosné prvky, se totiž sláma používá vždy v kombinaci se dřevem ve formě sloupků nebo fošinek. Slaměné domy jsou tak vlastně dřevostavby - specifické, ale určině ne nezajímavé.

Více informací a objednávka.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop