Tisk
Originální dřevostavba vyřešila problém s nedostatkem světla

Originální dřevostavba vyřešila problém s nedostatkem světla

Michal Babor | Čtvrtek, 30. červen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

V rezidenční čtvrti Nieuw Leyden na severu města Leiden v Nizozemsku vyrostl obytný blok osmnácti domů. Každý z nich navrhoval jiný architekt, každý z nich má proto jiný styl. Jelikož zde neplatily přísné regulativy na podobu jednotlivých domů, budoucí majitelé mohli sami přicházet se svými návrhy a rozhodnout o podobě svého bydlení.

Nieuw Leyden dnes patří mezi lokality, které nabízejí atraktivní bydlení nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro ostatní věkové kategorie. Mezi zdejší výhody, které mnohé lákají, patří sociální vybavenost, rozmanitost služeb, vlastní samospráva a organizace, spousta dětských hřišť a parků i obytné ulice bez aut.

Dřevostavba s osobitou fasádou

NL1Nizozemská architektonická kancelář 24H-architecture se zapojila do výstavby nového obytného bloku a navrhla zde rodinnou dřevostavbu, která okamžitě vyvolala vlnu nadšení i kritiky.

Hlavním úkolem pro architekty bylo vyřešit nedostatek světla daný úzkými ulicemi hustě obydlené čtvrti. Aby dům rodině poskytoval maximum denního světla, vytvořili tvůrci na jeho boční straně jakýsi světlík, který svým rozměrem i sklonem schodiště připomíná přírodní kaňon. Ten prochází napříč celým domem, přičemž je orientován tak, aby světlo dopadalo především do nižších pater domu, kde je ho nedostatek. Zdi „kaňonu" také výrazně ovlivňují vnitřní uspořádání domu, v každé místnosti je tak „kaňon" svou stěnou přítomen. Na požadovaných místech jsou v jeho stěně zhotoveny otvory, kterými může do interiéru pronikat venkovní světlo. V horních patrech byl „kaňon" uzavřen a jeho prostor se využil na umístění toalet a koupelen.

Přečtěte si více v časopisu Dřevo&Stavby 4/2011, které je v prodeji
od 20. července 2011

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop