Tisk
Dřevostavba před necelým desetiletím: <small>jaké to bylo  </small>

Dřevostavba před necelým desetiletím: jaké to bylo

Čtvrtek, 11. srpen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Ve světle příznivých zpráv minulého týdne o meziročním zvýšení počtu dřevostaveb i novém financování dřevostaveb Českou spořitelnou se jeví zkušenosti stavebníků z doby před osmi nebo devíti lety skoro jako z jiného světa. Dodnes není vždy lehké dřevostavbu zafinancovat – tedy získat hypotéku - ale v jaké vlastně byl situaci člověk

takříkajíc na startovní čáře, když začal připravovat dřevostavbu například roku 2002?

Než vypukl boom dřevostaveb

avnata219Je to jenom pár let, ale vývoj dřevostaveb u nás od té doby prošel prudkým vývojem. Tehdy bylo někdy obtížné vůbec se dřevostavbou začít, prosadit ji, přesvědči třeba úřady, že na určité místo ve městě patří, nebude tam nijak škodit, je to zcela plnohodnotný obytný dům. Stavebník a stavební firma našly společnou řeč, ale úřady a instituce poměrně zaostávaly. Ze dřeva se stavělo proti dnešku málo, boom dřevostaveb měl přijít teprve za pár let, stejně jako se měl teprve rychle rozšířit počet hypotečních bank, které začaly soupeřit nabídkami a úroky pak šly rapidně dolů. I když už dřevostavby vznikaly, nebylo to ještě v povědomí lidí, a tedy jakoby se vlastně moc nestavěly. To se projevovalo i při jednání s úřady, bankami, pojišťovnami.

Důsledky přerušené kontinuity

palisPříliš nevěděla veřejnost. Lidé říkali – o tom jsme slyšeli, to je nějaká novinka, ale je to bezpečné? Neshoří to? Může se do toho zatlouct hřebík? Není v tom zima? A podobně. Zdánlivě směšné otázky, směšné je považovat tisíciletý stavební materiál za novinku – ale byly to otázky, pochybnosti a obavy vlastně logické, korespondující s dobou. Od padesátých let 20. století se u nás ze dřeva totiž nejenže kvalitně téměř nestavělo, ale o dřevostavbách se také skoro nepsalo. Přestala vycházet odborná literatura a v časopisech byste marně hledali to, na co narážíme dnes a denně – na odborné i populární materiály o dřevostavbách.

Návštěva v dřevostavbě lidi přesvědčila

miniodmyChyběla i přímá zkušenost s konkrétním domem od známých a přátel: zatímco dnes takřka každý zná někoho, kdo dřevostavbu má nebo ji staví nebo o tom uvažuje, před deseti lety tomu tak nebylo. Jestliže například až později, mezi rokem 2005 a 2006 došlo k rychlému nárůstu počtu nových dřevostaveb meziročně téměř o 300 domů, projevilo se to ihned na jejich popularitě. Ty nově vzniklé a obydlené domy totiž navštívily tisíce lidí, kteří v moderní dřevostavbě byli někdy poprvé v životě a přesvědčili se na místě o jejích kvalitách. A dřevostavby se opět začaly rychle dostávat veřejnosti do povědomí spolu s jejich kladnými vlastnosti.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop