Tisk
Dřevěný kostel Wang

Dřevěný kostel Wang

Helena Petáková | Neděle, 08. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

 Návštěva tohoto unikátu vikinské architektury může být tipem na velikonoční výlet – kostel je hned za hranicí na polské straně Krkonoš na svahu hory Czarna Góra v polovině turistické trasy z obce Dolní Karpacz na Sněžku.

Stejně jako staré dřevěné kostely v Norsku má nezaměnitelnou barvu, od tmavě hnědé (stinné, severní stěny) až po zlatavou (stěny obrácené k jihu, ke Slunci). Je chráněn kvalitním dřevním dehtem, norským přírodním produktem, páleným v tradičních milířích. Jinými nátěry tyto památky natírat není povoleno.

Cesta z Norska až do Krkonoš

 stavkirkemaxiWang byl postaven na přelomu 12. a 13. stol. v jižním Norsku, v obci, která mu dala i dnešní název. Z původního asi jednoho tisíce podobných kostelů se v Norsku dochovalo pouze jednatřicet. V 19. století kostel pro potřeby tamějších věřících už nevyhovoval, proto ho nahradil nový kamenný chrám. Jeho stavba byla hrazena z půjčky, jejíž splacení umožnil prodej starého kostelíka. Zásluhou norského malíře prof. Johana Christiana Dahla, který žil v Drážďanech, zakoupil památku pruský král Fridrich Vilém IV. a na jaře 1842 byl kostel na vorech a koňských povozech přestěhován do Krkonoš, aby sloužil evangelickým obyvatelům Karpacze a okolí. Dnes je Wang nejvýše položeným slezským kostelem.

Podle vzoru vikinských lodí bez jediného hřebíku

1007857526 yjXU6-LKostel Wang je vzácným dílem původního nordického umění. Jednotlivá prkna a trámy byly spojovány pomocí dřevěných kolíků a tesaných spojů. Jako stavební materiál posloužila norská borovice, která se má vysoký obsah pryskyřice a tím se vyznačuje dlouhou životností. Polosloupy vnějšího ostění přitahují zdobením z pletenců hadů a rostlin. Na hlavicích sloupů se nalézají stylizovaní lvi, kteří mají střežit vchod. Je téměř neuvěřitelné, že pouze s jednoduchými nástroji z kamene, rohů a rybích kostí bylo možné tak mistrně vytesat hlavy, nohy i srst zvířat.

imagesCA3ZP12PChrám je v přízemí obklopen vnitřním ochozem, který slouží jako tepelná izolace. Dříve to bývalo také místo, kde návštěvníci nechávali zbraně a sítě, ve středověku se zde konalo pokání. Za pozornost stojí velmi propracovaná výzdoba kostelní střechy. Střešní štíty zdobí fiály ve tvaru otevřených dračích tlam, které napodobují charakteristickou výzdobu vikinských lodí. Krkonošský kostel Wang je tedy příkladem přesahu pohanských prvků do skandinávského křesťanství.

TOM238bc8 polsko2Dvacet čtyři metrů vysoká kostelní věž je postavena ze slezské žuly a jejím úkolem je chránit kostelík před prudkými větry vanoucími od Sněžky. Však pohled na panorama Krkonoš z této nám neznámé strany stojí také za krátkou vyjížďku do Polska.

 

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop