Tisk
Praktické dřevěné umění v Japonsku

Praktické dřevěné umění v Japonsku

Dagmar Čechová | Středa, 03. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

V japonském Kobe se každé dva roky koná mezinárodní soutěž umění, která má za úkol pozvednout život v městě, před 20 lety těžce postiženém zemětřesením. To si jako inspiraci zvolili v roce 2011 i vítězové kategorie Shitsurai Art, 24° Studio. Jejich dřevěné dílo Crater Lake určitě stojí za vidění, i když dnes už jen na fotografiích.

24d-studio CraterLake detail-0124d-studio CraterLake detail-0224d-studio CraterLake detail-03 kopie

24d-studio CraterLake detail-04Toto multifunkční odpočívadlo bylo v přístavu naistalováno zhruba 2 měsíce a návštěvníci města si jej užívali z celých 360 stupňů. Mohli na něm sedět, ležet, opalovat se, využívali jej jako dětské hřiště i zástěnu před větrem ze zálivu. Jedna ze stran jim dopřávala dokonalý výhled na celé město.

24d-studio CraterLake north-viewKráterové jezero bylo od začátku míněno jako místo k setkávání a sociální interakci. Právě ta pomohla občanům město po katastrofě obnovit – ale časem se vrátili ke svým běžným starostem a soudržnost vymizela. To se jim snažili designéři z 24° Studio připomenout.

24d-studio CraterLake south-viewZvažovali více materiálů, podmínce dosažení 80m2 dokonale hladkého a zvlněného tvaru nakonec nejlépe vyhovělo dřevo. Roli hrála také konstrukční nosnost, přírodní vlastnosti a snadná práce se dřevem.

24d-studio CraterLake southwest-view-afternoonHledali řešení, jak plánovaného tvaru docílit bez drahého napařování či ohýbání dřeva. Konstrukce byla rozdělena na 20 paprskovitých částí, každá ze 64 hladkých cedrových prken připevněných ke třem žebrům s horizontální podporou i příčnými výztuhami.

24d-studio CraterLake southwest-view-afternoon-03V místech, kde se očekával největší provoz, byla prkna blízko u sebe. Směrem k vrcholu pak dále od sebe, aby se po nich dobře lezlo. Velká škoda, že tak krásný nápad neslouží ke stálému používání.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop