Tisk
Dřevostavby 21. století: <small>V hlavní roli úsporné spotřebiče</small>

Dřevostavby 21. století: V hlavní roli úsporné spotřebiče

Petra Vaňková | Pátek, 03. duben 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Sledování spotřeby energie a především té elektrické se v posledních letech stalo prvořadým zájmem většiny českých domácností. Ceny za dodávky elektřiny rostou a my přirozeně hledáme způsoby, jak ušetřit. Na trhu s elektrospotřebiči máme možnost vybírat z obrovského množství výrobků od chladniček, praček či myček přes vysavače, tiskárny až k nejrůznějším typům svítidel. Ty nejúspornější nám nabízejí očekáváné nízké provozní náklady, čemuž obvykle odpovídá o něco vyšší pořizovací cena.

Při nákupu nových elektrospotřebičů se kromě čísla na cenovce většinou rozhodujeme i podle dalších kritérií. Těmi jsou velikost, tvar, barva, design či konkrétní značka výrobce a jí odpovídající funkční a užitné vlastnosti daného spotřebiče. Jedním z hlavních kritérií by v každém případě měly být i náklady na provoz nového elektrospotřebiče v průběhu celé jeho životnosti. Základní představu o provozních nákladech nové chladničky či pračky, tedy zejména o spotřebě elektřiny, si uděláme pomocí takzvaného energetického štítku. Ty jsou u nás podobně jako v zemích Evropské unie od roku 2001 povinni zveřejňovat prodejci všech energeticky náročnějších spotřebičů pro domácnost.

Ušetřit lze až desítky tisíc

V případě energetické náročnosti elektrospotřebičů v domácnosti platí jasná přímá úměra. Čím více elektřiny výrobek spotřebuje, tím více nás bude stát jeho provoz. Pomoci si můžeme příkladem provozních nákladů staršího typu chladničky se spotřebou 2 kWh elektřiny za 24 hodin provozu. „V průběhu deseti let, což je průměrná životnost chladničky, můžeme zaplatit až o třicet tisíc více než za provoz nového úspornějšího typu se spotřebou 0,5 kWh za 24 hodin. A to nemluvě o rozdílu v uživatelském komfortu mezi novým a starším výrobkem," uvádí David Vandrovec ředitel skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a baterií. Energetická náročnost chladničky neboli spotřeba během jejího používání je graficky znázorněna na energetickém štítku. Při koupi chladničky, která je jedním z nejvytíženějších spotřebičů v každé domácnosti, bychom měli brát v potaz, že energetická třída A už nestačí. „Nejúspornější typy jsou označeny třídou A+++, což znamená, že spotřebují minimálně o 50 % méně než chladnička třídy A," doplňuje Vandrovec.

Jak si vybavit úspornou domácnost

nejúspornější spotřebičeNa příkladu výběru nové chladničky jsme si ukázali, jaký může být rozdíl ve spotřebě elektrické energie a v nákladech na provoz. Abychom však v domácnosti skutečně provozovali kromě chladniček také co nejúspornější pračky, myčky nádobí nebo vysavače, měli bychom zohledňovat také další kritéria. Jedním z těch velmi důležitých je velikost či objem spotřebiče. U chladniček je optimální hledat velikost, kterou opravdu využijeme, tedy vyjádřeno čísly – měla by se pohybovat kolem 50 až 70 litrů na osobu. U praček je mimo energetickou třídu rozhodující pro změnu spotřeba vody, která by v ideálním případě měla být za rok menší než 1 760 litrů vody na 1 kilogram prádla. Stejný parametr budeme sledovat i u myček, které by měly mít roční spotřebu vody do 3 360 litrů (šířka 60 cm) a do 3 080 litrů (šířka 45 cm). U vysavačů zase pro zajímavost chybí označení energetické třídy, a proto je třeba vybírat podle provozní spotřeby energie, která by měla být menší než 300 Wh na 10 m2.

Přesné náklady spočítají chytré aplikace

Informace o třídě energetické náročnosti a spotřebě energie uvedené na energetickém štítku však podávají pouze dílčí představu o provozních nákladech elektrospotřebičů. Nejdůležitějšími parametry jsou pro nás roční spotřeba elektřiny a spotřeba elektřiny za celou dobu životnosti daného spotřebiče. Pro přesnou představu jsou dnes k dispozici speciální aplikace použitelné například v chytrých mobilních telefonech. „Můžeme je brát jako pomocníky při nákupu, kteří nám spočítají přesné náklady na energii a umožňují spotřebitelům rychle nalézat nejúspornější výrobky," říká David Vandrovec. Díky podobným novinkám máme další praktickou možnost, jak výrobky navzájem porovnávat. „To je důležité, protože náklady na elektřinu mohou být i v rámci jedné energetické třídy rozdílné. V případě, že známe cenu elektřiny v místě našeho bydliště, můžeme spočítat roční náklady na energii pro nový spotřebič prakticky do poslední koruny," dodává Vandrovec.

Od nového roku energetické štítky také v internetových obchodech

Naše nákupní zvyklosti se mění, proto je běžné, že stále více hledáme informace o cenách a výsledcích spotřebitelských testů na internetu. V internetových obchodech pak také nakupujeme. Od 1. ledna 2015 mohou všichni spotřebitelé zjistit energetickou náročnost široké řady výrobků mnohem rychleji. Podle nařízení EU musejí internetoví obchodníci zobrazovat domácí spotřebiče a světelné zdroje, které jsou předmětem energetického štítkování, i s evropským energetickým štítkem v elektronické podobě. Stávající nařízení se týkalo pouze kamenných obchodů, takže na internetu se zobrazovala jen textová informace, která ale v řadě případů neměla dostatečnou podobu. Tím, že energetický štítek každému výrobku přiřadí třídy účinnosti od A+++ (nejlepší) po D (nejhorší), bude i při online nákupu velmi jednoduché rozeznat úsporný výrobek od „žrouta energie". Internetové obchody musejí označovat energetickým štítkem chladničky, mrazničky, myčky nádobí, pračky, sušičky, pokojové klimatizace, televize, vysavače, zdroje světla a svítidla.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti REMA

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop