Tisk
Tempo odlesňování se během třiceti let snížilo na polovinu

Tempo odlesňování se během třiceti let snížilo na polovinu

Michal Doležel | Čtvrtek, 10. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Organizace FAO (Food & Agriculture Organization), která se v rámci OSN zabývá trendy v zemědělství, vydala zprávu týkající se světových lesů. Ta uvádí, že celková plocha lesů na Zemi se mezi roky 1990 a 2015 snížila o 3 %, tempo odlesňování však za posledních třicet let klesá a ve srovnání s rokem 1985 je na poloviční úrovni.

Zprávu FAO uvedla tento týden na konferenci v Durbanu v Jižní Africe. Celkově je nyní na Zemi cca 3 999 milionů hektarů lesa, ročně z této rozlohy v posledních letech zmizí 3,3 milionů hektarů lesních ploch. Zpráva však není tak optimistická, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejrychleji totiž mizí to nejcennější - přírodní tropické pralesy- tempem 6 % rozlohy ročně. K lepším celkovým číslům přispívají uměle vysazené hospodářské lesy, jejichž rozloha naopak celosvětově mírně roste.

Obvykle se v této souvislosti uvádí drancování tropických lesů v Jižní Americe, Jejich úbytek se však poměrně hodně snižuje a tempo odlesňování je přibližně na poloviční hodnotě oproti stavu z roku 1990. Hůře jsou na tom tropické lesy v jihovýchodní Asii, kde se naopak úbytek přírodních lesů v posledních letech zvyšuje.

V ČR rozloha lesů roste

ČR v těchto statistikách světové trendy nekopíruje a rozloha lesů u nás naopak mírně roste. Od roku 1990 do roku 2013 u nás podle dat Českého statistického úřadu vzrostla plocha lesů o jedno procento a celkově lesy zabírají okolo třetiny českého území. Zajímavé také je, že rozloha jehličnatých lesů se spíše zmenšuje, zato přibývá lesů listnatých.

Zdroj: Iflscience.com, ČSÚ

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop