Dřevěné šperky: <small>Jedinečnost vzhledu s obtiskem duše lesů</small>

Dřevěné šperky: Jedinečnost vzhledu s obtiskem duše lesů

Redakce | Středa, 03. květen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Když snubní prstýnek, tak jedině ten zlatý. Šperky výhradně kovové. Vždyť zlato a obecně kov představují symboly nezničitelnosti a stability. V dávných dobách bylo zlato znakem bohatství a božství. Co se vydat méně tradiční cestou? Pohádka dřevěného prstýnku začíná...

Proč nevyužít materiál, který je ryze přírodní a dýchá z něho pocit tepla? Ano, řeč je o kráse a síle dřeva. I po jeho opracování ve výrobek jde směle říci, že předmět nadále dýchá a žije.

Dřevěné hračky, nádobí, babiččiny nástěnné hodiny zná každý. Ale ze dřeva jde vyrábět mnohem více. Co třeba sluneční i dioptrické brýle, hodinky nebo nový obal na mobil? Dřevěný motýlek či jiný hřejivý doplněk z kousků dřeva, které pocházejí z nejvzdálenějších koutů světa? Nabídka je pestrá a různorodá jako samotní špičkoví výrobci. Použitý materiál dřeva pak výrobku dodá jeho osobitost, obtisk dějin samotného lesa, odkud samotný kousek dřeva pochází.

dřevěné brýle

Obr.: I brýle mohou být z teplého a příjemného dřeva. Foto Woodenstyle.cz

dřevěný motýlek

Jak se rodí dřevěný prstýnek?

S prstýnky jsme začali a k prstýnkům se zase vracíme. Pohádka dřevěného prstýnku začíná výběrem odolného dřeva. Vhodní kandidáti jsou duby šedé, břízy, mahagon, ořechy, brazilský palisandr, ale i tajemnější černé zebrano nebo heban. Díky kvalitnímu dřevu a speciální metodě zpracování je prstýnek odolným šperkem s obtiskem duše dřeva. Například dubové dřevo díky jeho hustotě zaručuje obtisk unikátní kresby a "hedvábného" dotyku. Bříza naopak je lehoučká, šetrná k pokožce díky svému antialergennímu obtisku.

dřevěné prstýnky

Obr.: Použitý materiál dřeva výrobku dodá jeho osobitost, obtisk dějin samotného lesa, odkud samotný kousek dřeva pochází. Foto Woodenstyle.cz

Dřevěný prstýnek a jeho harmonie procesů

Výrobní metoda spočívá v ohýbání dřeva, přesněji řečeno v ohýbání tenké dřevěné dýhy, za velkého žáru. Poté jsou tyto tenké pásky lepeny okolo šroubu s předem daným průměrem, který určí výslednou velikost prstýnku. Následuje celá harmonie procesů - tvarování, broušení, leštění. Vše je děláno ručně a jedná se o velice časově náročný a pracný proces, který vyžaduje značnou dávku trpělivosti jeho tvůrce. Avšak polská designérka pod značkou Nord WoodRings miluje vznik něčeho tak magického, jako je odolný malý šperk, z masivního velkého kusu dřeva.

Tento specifický postup zajistí pevnost a vysokou odolnost výsledného prstýnku. Zejména pak eliminuje slabá místa a skuliny v původní surovém dřevě. Přesto je vhodnější šperk před mytím sundávat. Zbytečné máčení nedělá dřevu dobře a to ani pod ochranným povlakem, kterým je pokryt celý povrch šperku. Ani mechanické poškrábání, tření a ostré hrany nejsou vhodní kamarádi tohoto šperku.

Ozdobte se teplem

Se zakončením pohádky dřevěného prstýnku přichází i šťastný konec v podobě celé řady pozitiv nositele tohoto šperku:

  • hřejivý a jemný dotek dřeva
  • jedinečný design díky odlišné barvě a hustotě letokruhů vybraného dřeva - šedost dubů, žluť bříz, sytost dubových letokruhů, luxus mahagonu
  • žádný strach z ekzémů a alergických reakcí na kovy
  • pocit sounáležitosti s přírodou

Připravila Hanča Šormová

Zaujaly vás dřevěné produkty a šperky?

Sledujte stránky Drevoastavby.cz nebo náš facebookový profil! Připravujeme soutěž o dřevěný motýlek, dřevěný prstýnek a brýle. Jak jinak než dřevěné! Soutěž potrvá týden, v termínu 5. - 12. května 2017.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop