Tisk
Dřevostavba ochladí město za horkých dnů

Dřevostavba ochladí město za horkých dnů

Michal Babor | Čtvrtek, 23. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Zatímco venkov se díky přírodě s horkými dny posledních dnů ještě dokáže vyrovnat, města trpí. Přesněji řečeno trpí jejich obyvatelé, kteří zejména v centrech jen těžko hledají trochu chladnějšího stínu. Brno proto vyzkoušelo nový typ městského mobiliáře, který dokáže doplnit do města potřebnou ochlazující zeleň a přitom dobře hospodařit s dešťovou vodou.

City Cell Prototype (tzv. městská buňka) je lehká dřevostavba hospodařící s dešťovou vodou, která je ze střechy svedena do nádoby biofiltru. Ten za pomoci své skladby, osazených rostlin a stromů čistí vodu od nečistot. Voda je po filtraci přečerpána do zásobní nádrže, odkud je vedena systémem kapkové závlahy k dalším rostlinám ve speciálně navržených květináčích zavěšených na stěnách buňky. Zeleň umístěná na konstrukci a v biofiltru ochlazuje své okolí, produkuje kyslík a zachycuje nečistoty. K ochlazení mikroklimatu přispívá také odpařování vody z biofiltru.

dsc9791180822mestskabunka6DSC 9791180822_Mestska_bunka__12_dsc9791180822mestskabunka7

Městská buňka je zatím umístěna pouze na Malinovského náměstí v Brně, pokud se ale osvědčí, uvažuje město pro příští rok o instalaci dalších kusů na jiná místa, kde se lidé na velkých rozpálených plochách potřebují skrýt před sluncem a ochladit.

Dřevěnou buňku vyvinuly Veřejná zeleň města Brna spolu s platformou NEXT Institute, která se dlouhodobě věnuje problematice adaptace měst na změnu klimatu. Postavení malé dřevostavby v centru města je osvětou a přiblížení problematiky přehřívání města a hospodaření s dešťovou vodou veřejnosti. Celá konstrukce se skládá z několika modulů, takže lze prototyp rozmontovat a další rok ho přemístit na jinou lokalitu.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop