Dřevostavba do záplavové oblasti

Dřevostavba do záplavové oblasti

Dagmar Šimonová | Pátek, 30. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Projekt architektonického ateliéru Mimosa, který se zabýval návrhem dřevostavby v záplavovém území Berounky, zůstal nakonec jen na papíře – investor se rozhodl pro výstavbu v jiné lokalitě. Zdařilý návrh byl ale nakonec použit alespoň do soutěže Dřevěný dům, kde ho porota ocenila v kategorii mimořádná odměna.

Investor oslovil architekty z ateliéru Mimosa s žádostí návrhu dřevostavby na pozemku nedaleko řeky Berounky. Ten se ale bohužel nacházel v záplavovém pásmu, kde stavební předpisy vyžadovaly osazení domu jeden a půl metru nad okolní terén.

Běžné řešení - kopeček

Běžným řešením je v takových případech vybudování „kopečku", na který se dům posadí. Z hlediska využití zahrady ale takové východisko není zrovna ideální, proto chtěli architekti vymyslet něco jiného.

Nové řešení - dřevostavba "na nožičkách"

Aby splnili požadavek, posadili dřevostavbu „na nožičky". Odpadly tak radikální úpravy terénu a k tomu vytvořili prostor navíc pod samotným domem. Ten je využíván jako kryté parkovací stání.

drevostavba-do-zaplavove-oblasti-mimosa-exterier-2

 

Dřevostavba pro příměstské prostředí

Dřevostavba je navržena na pozemek o velikosti 45 x 20 m, orientovaném východo-západním směrem. Svým pojetím je ideální do architektonicky nesourodého prostředí, typického pro příměstské bydlení.

Dispozice

drevostavba-do-zaplavove-oblasti-mimosa-rezDispozičně je standardně rozdělena na pobytovou denní část v přízemí a ložnicové patro.

Přízemí je přístupné přes zádveří v jihovýchodní části, na které navazuje šatna s technickým zázemím domu, WC a prádelna. Hlavní obytný prostor se otevírá jižním směrem, dominuje mu krb a dvouramenné schodiště do patra. Jižní terasa svým tvarováním překonává výškový rozdíl mezi terénem a domem.

V patře jsou navrženy tři pokoje, koupelna a WC, přístupné přes předsíňku s úložným prostorem a shozem prádla.

drevostavba-do-zaplavove-oblasti-mimosa-pohled-zapadnidrevostavba-do-zaplavove-oblasti-mimosa-pohled-jiznidrevostavba-do-zaplavove-oblasti-mimosa-pohled-vychodnidrevostavba-do-zaplavove-oblasti-mimosa-pohled-severni

 

Technické parametry

Konstrukční systém: Dřevostavba z prefabrikovaných panelových dílců s výplní z minerální vlny s dodatečným vnějším zateplením.
Základy: Železobetonová deska nad terénem. Sloupy jsou založeny na základových pasech, železobeton je pohledový, bez dodatečné povrchové úpravy.
Střecha: Sedlová střecha se sklonem 33 stupňů, pokrytá titanzinkem.
Fasáda: Plášť z barevné exteriérové překližky.
Energetická koncepce: Nadstandardní zateplení obvodových stěn, eliminace tepelných mostů, tepelné zisky jižním prosklením, rekuperace tepla z odpadního vzduchu. Vytápění je navrženo vzduchem s nucenou ventilací.

Mohlo by vás zajímat: Jak by se během záplav chovala roubenka nebo srub?

srub-u-vodyVelká voda nemusí být pohroma

Stavěli byste svou dřevostavbu v záplavové oblasti?

Zapojte se do diskuze pod článkem a pošlete nám váši odpověď na otázku, zda byste se rozhodli postavit svou dřevostavbu v oblasti možných záplav.
Byla by to dřevostavba na klasické základové desce, nebo jiné řešení, které je připravené na velkou vodu? Za vaše komentáře předem děkujeme.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop