Originální čajový domek po česku získal přezdívku „Klobouk“

Originální čajový domek po česku získal přezdívku „Klobouk“

Michal Babor | Pátek, 30. srpen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Nikdo asi nepochybuje o tom, že do zahrady patří místo pro odpočinek. Může jím být dřevěná terasa, besídka, altán – nebo čajový domek. Lenka Křemenová a David Maštálka ze studia A1Architects navrhli takovou zcela originální mini dřevostavbu do zahrady na severu Moravy.

Nečekejme však žádný závan Orientu. Jediné, čím se architekti nechali inspirovat, jsou pouze funkce a do jisté míry použité materiály. Čajový domek je určen pro menší, uzavřenou společnost, která se při pití čaje věnuje lehké konverzaci a meditaci. Obrácení pozornosti do nitra člověka podporuje nejen střídmé zařízení interiéru, ale také bezprostřední kontakt s přírodními materiály.

Lenka Křemenová s Davidem Maštálkou navštívili několik čajových domků přímo v Japonsku, že by však chtěli umění jejich stavitelství napodobovat, odmítají – snaží se o vlastní interpretaci, poměrně odlišnou od japonského stylu a vlastně i funkce.

mini-drevostavba-sajovy-domek-a1architects-exterier-pohled-do-interieru

Minimalismus čajového domku v Ostravě se uplatňuje nejen v jeho rozměrech (půdorys 180 x180 cm), ale také v jeho vybavení: široká, hluboká dřevěná lavice určená pro sezení je pohodlnější variantou podlahových rohoží, na nichž se při rituálu pití čaje sedává v Japonsku. Ve svém nitru skrývá lavice vysouvací zásuvku sloužící jako ohniště a další úložné prostory.

mini-drevostavba-sajovy-domek-a1architects-interier-drevena-lavice-ulozny-prostor

Hlavní nosná konstrukce mini domku je vytvořena z dubového masivu, opláštění z dubové dýhy, lavice a podlahy jsou modřínové. Také vnější plášť je modřínový, jeho povrch však byl upraven opalováním.

Výhledy do tří stran lze libovolně regulovat a také kombinovat díky masivním zvedacím a posuvným okenicím – domek se tak může maximálně otevřít do zahrady stejně dobře jako zcela uzavřít a být osvětlen pouze kruhovým světlíkem ve střeše. Podle jejího charakteristického tvaru získal domek přezdívku Klobouk. Modřínové šindele časem získají přírodní šedou patinu.

mini-drevostavba-sajovy-domek-a1architects-exterier-pohled-do-interieru-sindelova-strecha

Neméně zajímavý je také vnitřní plášť střechy. Pojistnou hydroizolaci pod šindeli zakrývá závoj z jemných latí spojovaných sisalovým provazem a zužující se směrem ke světlíku. Reminiscence slunečních paprsků není náhodná – domek se využívá i za nepříznivého počasí; pak stačí zvednout hlavu a nechat proudit slunce nejen na tělo, ale i do duše.

mini-drevostavba-sajovy-domek-a1architects-interier-vnitrni-plast-strechy

Foto: A1Architects

DaS 1-2011
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop