Neobvyklá dřevostavba, neobvyklá střecha

Neobvyklá dřevostavba, neobvyklá střecha

Komerční sdělení | Čtvrtek, 26. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Mít originální nápad je jedna věc a někoho o něm přesvědčit a nadchnout ho pro něj, to je věc jiná. Dřevostavba ve tvaru písmene C ve Flavonu v severoitalském Trentinu evokuje dlaň, která jako by budovu chránila. Nic běžného pro Flavon, který si velmi zakládá na tradici. Koncept je neobvyklý, stejně jako šest kmenů u vchodu.

Architekt Karl Heinz Castlunger je v jižním Tyrolsku průkopníkem v oblasti dřevostaveb, jeho koncept Casa Giovannini ve Flavonu v Trentinu proto vzbudil značnou pozornost. Své stavby se totiž vždy snaží co nejlépe zakomponovat do okolí, ale ve Flavonu nenašel jediný záchytný bod, protože v této oblasti jenom málokdy navrhují domy architekti a výstavba se orientuje především podle nákladů. O to větší pozdvižení proto Castlungerův koncept v italské vesnici vyvolal.

PREFA-03 IT_Flavon (6)


Stavebník, který sám obchoduje s dřevem, chtěl použít vlastní materiál – což se kromě jiného povedlo formou působivě integrovaných šesti kmenů. Stavební pozemek leží uprostřed ovocných sadů a takové řešení se přímo nabízelo. Firmy pro realizaci stavby si stavebník vybral sám.

PREFA-03 IT_Flavon (2)

obr.: detail integrovaných šesti kmenů


Průběh prací byl hladký, i když půlkulatá střecha rozhodně není běžným úkolem a v této oblasti na ni člověk sotva narazí. PREFA Prefalz se u tohoto projektu osvědčil jako ideální materiál, a zdárné realizaci záměru napomohla i dlouholetá zkušenost architekta. Velkou výzvou byla instalace střechy pro mladého klempíře Claudia Gasperettiho ve Flavonu: „Casa Giovannini byl opravdu neobvyklý a mimořádně náročný projekt. V okolí naleznete pouze pozemky s tradičními stavbami, jako jsou zemědělské statky, rodinné domy a kostely. A najednou se tu objeví půlkulatá, skoro válcovitá stavba s hliníkovým plechem na střeše. Výsledek musel být více než perfektní. Nové křivky střešní konstrukce nadto vyžadovaly i nový přístup k práci a důkladný výběr materiálu. Téměř polovinu plochy jsme zakružovali, ohýbali a lemovali. Bylo tu i hodně náročných detailů," upřesňuje Claudio Gasperetti, který na stavbě pracoval se svými kolegy více než měsíc. „V minulosti jsme realizovali většinu netradičních zakázek z mědi," vzpomíná Gasperetti.

PREFA-03 IT_Flavon (3)

obr.: detail půlkulaté střechy


Nyní jeho firma upřednostňuje práci s hliníkovou krytinou – střešními a fasádními systémy PREFA. „S hliníkem se dá doslova kouzlit. Je stabilní, ekologický, odolný a přitom tak tvárný. Můžete s ním pracovat tak, jako s žádným jiným materiálem. S hliníkem pokryjete úplně vše," konstatuje a s úsměvem dodává: „Paradoxně nejnáročnější proto nebyla pokládka samotné falcované krytiny, ale instalace šestice dřevěných sloupů u vchodu domu."


Info: www.prefa.com

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop