Studentům nechybí odvaha při navrhování dřevostaveb

Studentům nechybí odvaha při navrhování dřevostaveb

Redakce | Úterý, 11. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Čeští studenti představili v loňském ročníku architektonicko-technické soutěže Český soběstačný dům 2019 odvážné návrhy úsporných rodinných domů pro konkrétní pozemek v Českém Krumlově. V létě vybrala porota nejlepší návrhy malých rodinných domů, které jsou po většinu roku nezávislé na dodávkách elektrické energie.

Český soběstačný dům i díky své otevřenosti ve sdílení informací už v předešlých letech získal jako první v ČR nejvyšší ocenění Evropské komise, tzv. EU Sustainable Energy Award, a chystá se replikovat svůj úsporný koncept studentské soutěže do dalších zemí Evropy.

Výhodou reálných zadání soutěže je mimo jiné fakt, že studenti nevytvářejí své návrhy virtuálně do šuplíku, ale mohou se dočkat také jejich realizace. Český soběstačný dům má v plánu stavět dva ukázkové ostrovní domy, které budou zcela nezávislé na jakýchkoli sítích.

V příštím ročníku soutěže budou studenti řešit výstavbu celé čtvrti v konkrétním developerském projektu. Studenti v něm budou muset řešit kromě jednotlivých rodinných a bytových domů také urbanismus celého zadaného území. Tedy aby nová čtvrť byla nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale aby zároveň respektovala své okolí a zároveň dobrým skloubením veřejného a soukromého prostoru umožnila, aby se zde lidem dobře žilo.

V České republice se za rok vyrobí v průměru 50 % veškeré elektrické energie z uhlí. Z toho přibližně třetinu spotřebují zásuvky v našich domácnostech. Jedna domácnost tak pouze na elektřině spotřebuje průměrně 1,3 tuny uhlí ročně. Věřím, že dává smysl stavět či rekonstruovat domy tak, že neplýtvají energií, část si jí k tomu samy vyrobí a na místě spotřebují. Naše soutěž chce pomoci vybudovat generaci profesionálů, kteří takové domy umí navrhovat," říká Pavel Podruh, zakladatel soutěže a celé platformy Český soběstačný dům.

pavel-podruh-cesky-sobestacny-dum
Pavel Podruh
zakladatel platformy Český soběstačný dům

Vítězný návrh


Odborná porota vyhodnotila jako nejlepší projekt studenta Jiřího Petrželky z Fakulty stavební ČVUT v Praze. Jeho navrhovaná dřevostavba s originálním využitím sklolaminátových fasádních desek disponuje 106 m2 obytné plochy. Po většinu roku dům využívá elektřinu, kterou si sám vyrobí díky fotovoltaickým panelům integrovaným do střechy.

Cesky-sobestacny-dum-vitez-Jiri-Petrzelka

Mají výkon 18,425 kWp a spolu s bateriovým úložištěm o kapacitě 6,48 kWh pokryjí kompletní potřebu elektrické energie minimálně 265 celých dní v roce. Zdroj: Český soběstačný dům

Cesky-sobestacny-dum-Jiri-Petrzelka

Návrh počítá také s maximální recyklací šedé vody a s využitím dešťové vody, díky čemuž dokáže ušetřit až polovinu běžné spotřeby pitné vody. Zdroj: Český soběstačný dům


"Celkové náklady na stavbu tohoto domu by měly včetně všech potřebných technologií dosahovat čtyř milionů korun."


Cesky-sobestacny-dum-jiri-Petrzelka-interier

Navrhovaná dřevostavba je vzdušná a prostorná a splňuje veškeré požadavky na plnohodnotné bydlení. Zdroj: Český soběstačný dům

Cesky-sobestacny-dum-Jiri-Petrzelka-terasa

Zdroj: Český soběstačný dům

Další oceněné projekty soutěže Český ostrovní dům


2. místo: Nikola Puchelová

Cesky-sobestacny-dum-Nikola-Puchelova

Zdroj: Český soběstačný dům

Dělené 3. místo: Barbora Mažgútová

Cesky-sobestacny-dum-Barbora-Mazgutova

Zdroj: Český soběstačný dům


Vojtěch Vejvoda

Cesky-sobestacny-dum-Vojtech-Vejvoda-ERA21

Zdroj: Český soběstačný dům

Dělené 4. místo: Andrea Abelová

Cesky-sobestacny-dum-Andrea-Abelova

Zdroj: Český soběstačný dům


Dominika Vykypělová a Josef Mikeš

Cesky-sobestacny-dum-Vykypelova-Mikes-ERA21

Zdroj: Český soběstačný dům

Dělené 5. místo: Martin Jirásko

Cesky-sobestacny-dum-Martin Jirásko

Zdroj: Český soběstačný dům


Katarína Burdová

Cesky-sobestacny-dum-Katarina-Burdova-ERA21

Zdroj: Český soběstačný dům

Divoká karta: René Provazník

Cesky-sobestacny-dum-Rene-Provaznik

Zdroj: Český soběstačný dům


Nahlédněte na další zajímavosti ze světa dřevostaveb...

DaS 5-2019
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop