Umělé osvětlení negativně narušuje rovnováhu našeho prostředí, přispět k jeho snížení můžete i vy

Umělé osvětlení negativně narušuje rovnováhu našeho prostředí, přispět k jeho snížení můžete i vy

Dana Jakoubková | Pondělí, 26. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Tak máme nového souseda. Fajn chlap, jen je trochu zabedněný. Ve vísce s deseti domy a sedmnácti obyvateli postavil cosi, co nelze přehlédnout, hlavně v noci. Že má omítka reflexní oranžovou barvu, to se dá snést. Ale osvětlení domu a zahrady je pomalu na trestní oznámení.

LED reflektor na každém plotovém poli, namířený střídavě na trávník a oblohu; světlomet u branky, který vypálí omračující dávku pokaždé, když kolem proběhne myš; stromy osvětlené odspodu jako kulturní památka a stovky žároviček kolem oken a okapů. Celá jeho latifundie září do noci jako diamantový důl.

Když jsme se před deseti lety přistěhovali my, byla ve vsi v noci tma jako v pytli. Byla to nádhera. Většinu letních nocí jsme spali na zahradě a v srpnu měli tisíce přání, když padaly hvězdy. Pak obec zřídila veřejné osvětlení. Zahradu sice odstínil dům, ale třešeň u vchodu, která musela to bílé světlo snášet, nejprve přestala shazovat listí a časem uschla. Nedokázala totiž rozlišit den od noci.

Nejenom většina živočichů, ale i téměř všechny rostliny, řídí svoje chování a životní aktivitu na základě množství světla v okolním prostředí. Ačkoliv intenzita umělého osvětlení v drtivé většině případů není zdaleka dostatečná ke spuštění fotosyntézy, v blízkosti zdrojů nočního osvětlení postačuje k tomu, aby narušila fotoperiodické procesy v rostlinách.

Když se přistěhoval soused, začalo se to týkat i nás a „našich" živočichů. Netopýři přesídlili z fasády, porostlé břečťanem, na věž kostela, který – zatím – osvětlen není. Ptáci začali zpívat i v nočních hodinách, žáby z jezírka byly tak dezorientované, že nám utekly, a naše kočky teď nespí jen ve dne, ale i v noci. Navíc ráno to pod plotem vypadá jako hromadná sebevražda všech můr světa. Tak dlouho kroužily v bílém kuželu, až uhynuly.

umele-osvetleni

Foto: Dreamstime


Světelné ostrovy

Po tři miliardy let existoval život na Zemi v rytmu světla a tmy, který byl vytvořen pouze osvětlením Slunce, Měsíce a hvězd. Nyní umělá světla přemohla temnotu, narušují přirozený rytmus dne a noci a posouvají jemnou rovnováhu našeho prostředí. Negativní účinky ztráty tohoto inspirativního přírodního zdroje se mohou jevit jako nehmotné. Rostoucí množství důkazů však spojuje rozzářenou noční oblohu s měřitelnými negativními dopady.

Czech republic_atlas_light_pollution_mesta_big

Foto: Dreamstime


Hvězdné nebe – mizející poklad

Světelné znečištění mění náš pohled na vesmír. Lidstvo obalilo planetu světelnou mlhou, která brání většině obyvatel Země v příležitosti pozorovat vlastní galaxii. Navíc, stejně jako většina života na Zemi, i lidé fungují podle cirkadiánního rytmu – našich biologických hodin, běžících v rytmu spánek-bdění.

Melatonin, který tělo za tmy produkuje, jej pomáhá udržovat zdravým – má antioxidační účinky, navozuje spánek, posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá fungování štítné žlázy, slinivky břišní, vaječníků, varlat a nadledvin. Noční expozice umělým světlem však jeho produkci potlačuje.

Prozářené noci jsou také svědectvím miliard korun utrácených za zbytečnou energii osvětlením oblohy. Představte si ty ušetřené peníze, pokud by každý dům, obchod, reklamní plochy... zhasly třeba jen na jednu noc. Možná bychom pak mohli vidět Mléčnou dráhu z vlastní terasy, jako tomu bývalo dříve.

nocni-obloha

Foto: Dreamstime

I ty můžeš pomoci

Každá živá bytost chce to samé: Šanci na kvalitní noční odpočinek ve svém vlastním prostředí. Proto v noci:

  • Sviť jen tehdy, kdy je potřeba.
  • Sviť pouze tolik, kolik je potřeba.
  • Sviť jen tam, kam je potřeba.
  • Sviť na zem, ne do nebe.
  • Používej správná svítidla.
  • Neumísťuj je příliš vysoko.
  • Dbej na to, aby měla stínidla.
  • Vybarvi světlo barvou ohně (nejvýše 2 700 Kelvinů), modrá složka světla totiž rozzáří noční oblohu více než jakákoli jiná barva.

Tma jako očistný proces

Jistě si uvědomujete, jak je na venkově, nebo ještě lépe mimo lidské aglomerace, po ránu svěží vzduch. Za to vděčíme mimo jiné kyslíkové sloučenině dusíku – nitrátovému radikálu (NO3), který má na starost čištění vzduchu od exhalací a dalších sloučenin, majících na svědomí koncentraci přízemního ozonu.

Reakce volných radikálů jsou hnací silou většiny chemických procesů v atmosféře. Radikál NO3 však „nepracuje" dobře za světla. Pod vlivem slunečního záření a jiného světla je velmi nestabilní a rychle se rozpadá. Proto se očistné procesy dějí v noci.

Pod světlem vyzařovaným do oblohy však není blahodárná samočisticí schopnost atmosféry ani zdaleka tak účinná, jak by měla být. A to je znepokojivé.

prirozena-nocni-obloha

Foto: Dreamstime


Osvětlení domu a zahrady

Dobrou zprávou je, že na rozdíl od mnoha jiných forem znečištění, je to světelné reverzibilní. Pouhé vědomí toho, že znečištění světlem je problém, nestačí; je třeba jednat. Přispět k jeho snížení může svým dílem každý z nás. Nejjednodušším, a přitom velmi efektivním krokem je podívat se na venkovní osvětlení vlastního domu, garáže či zahrady. Možná totiž někde svítí úplně zbytečně.

dum-svetla

Foto: Dreamstime


Mohlo by vás zajímat...

Nedostatek denního světla může poškodit naše zdraví.
DaS 5-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop