Rezidenční čtvrť ze dřeva? Rakouský architekt Helmut Dietrich ukazuje, jak na to

Rezidenční čtvrť ze dřeva? Rakouský architekt Helmut Dietrich ukazuje, jak na to

Markéta Kristová | Úterý, 06. prosinec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jedním z hlavních řečníků 18. ročníku Salonu dřevostaveb, festivalu současné dřevěné architektury, který se odehraje v dubnu a květnu 2023, bude renomovaný rakouský architekt Helmut Dietrich, jeden ze zakladatelů Dietrich | Untertrifaller Architekten. Jejich aktuální projekt La Cartoucherie ve francouzském Toulouse ukazuje, že ze dřeva lze stavět nejen vícepatrové budovy, ale rovnou celé čtvrti.

Projekt v bývalém průmyslovém areálu se skládá z bytů, obchodů a hotelu. Dominantní část (72 %) je postavena ze dřeva, které je ve Francii stále žádanější. Právě obliba dřeva jako udržitelného materiálu je v západních zemích téma, o kterém Helmut Dietrich přijede 19. 4. 2023 přednášet a diskutovat s norským architektem Reiulfem Ramstadem do prostor pražského CAMPu, kde se odehraje úvodní galavečer Salonu dřevostaveb 2023.

Územní plán rozděluje plochu o rozloze 13 000 m² na dvě části: Desetipatrová hotelová věž zvýrazňuje rušné náměstí Place des Halles na východě; dvoupatrové obytné budovy leží na klidnější západní straně. Všechny budovy jsou propojeny společným travnatým povrchem, na němž se nacházejí obchody a veřejné zázemí. Hotel je postaven z prefabrikovaných dřevěných modulů, podlahy a stěny obytných budov jsou z prefabrikovaných dřevěných plošných prvků. Tato konstrukce má nejen pozitivní vliv na spotřebu energie a vnitřní klima, ale také zkracuje dobu výstavby, a tím i náklady a možnou chybovost na stavbě. V hotelové hale, na fasádách, stropech a balkonech vytváří dřevo příjemnou vizuální atmosféru a pocit útulnosti.

Obytná čtvrť La Cartoucherie ukazuje, že dřevo je vynikajícím stavebním materiálem nejen díky svým ekologicky udržitelným vlastnostem a pozitivnímu vlivu na kvalitu bydlení, ale také díky své cenové dostupnosti a konstrukčním vlastnostem v rozsáhlých městských stavbách.

DrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023 | Rezidenční čtvrť La Cartoucherie

Autor fotky: Aldo Amoretti

Dřevo = ekonomika


Projekt odráží proměnu ve vnímání dřeva posledních několika let. A to jak z hlediska stavebního využití, tak z hlediska ekonomického. Nad prvním podlažím, kde se pracuje i s jinými materiály, bude celá nosná konstrukce ze dřeva. Toto úsporné řešení dokazuje, že spoluprací mezi projektovým managementem a zadavatelem je možné realizovat architektonický program na míru.

Hotel z dřevěných prefabrikovaných modulů (prostorová prefabrikace) a ve výrobě předem vyrobených stěn a stropů (plošná prefabrikace) umožní dosáhnout mimořádných konstrukčních a tepelně-technických vlastností. Optimalizace vyplývající z úsporného návrhu a omezených zbytečných nákladů vytvoří jedinečnou konstrukci, která nejen svou rychlostí provedení umožňuje dosáhnout pozoruhodně nízkých nákladů na výstavbu.

V ulicích i ve stavbách samotných se objevuje stále více dřeva, které nabízí úplně jiný komfort bydlení. Tento projekt vytvořený ze 72 % ze dřeva dává do hry, kromě u architektury běžného zraku, také překvapivě čich a hmat.. Nabízí pocit přírodního a hřejivého prostředí. Atmosféra v interiéru vyvolává terapeutický prožitek a navozuje stav pohody.

Akustické požadavky a snaha zachovat obnažené dřevo na stropě vedly k realizaci litých podlah. Beton umožňuje podlahové vytápění, které je napojené na centrální tepelnou síť nové ekologické čtvrti. Zároveň je podlahové vytápění velmi hospodárné a nabízí úsporu místa i větší komfort díky rozptýlení a prostupnosti tepla.

Dřevěné příčky jsou předpřipraveny tak, aby ve střednědobém nebo dlouhodobém horizontu mohly sloužit také jako průchody a umožňovaly skutečnou multifunkčnost vnitřních dispozic. Toto řešení je již zapracováno i v dalších podobných projektech, které studio právě realizuje. Bude jej dál rozvíjet řešením i s použitím sloupů a trámů, kdykoli to bude možné, aby se maximalizovaly možnosti dalšího funkčního využití.

Údaje o projektu La Cartoucherie Toulouse


  • Zákazník: Oppidea / Icade, Toulouse
  • Lokalita: Toulouse, město Toulouse, město Toulouse, město Toulouse: F-31300 Toulouse, La Cartoucherie
  • Architektura: Dietrich | Untertrifaller, Seuil Architecture Christina Kimmerle
  • Soutěž: 2017, 1. cena
  • Výstavba: 2017-2020
  • Plocha: 13 000 m²
  • Funkce: byty, obchody, hotel

DrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023 | Rezidenční čtvrť La CartoucherieDrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023 | Rezidenční čtvrť La Cartoucherie

 

Dietrich | Untertrifaller Architekten je studio založené v roce 1994 v rakouském Bregenzu. Řadí se mezi typické představitele slavné vorarlberské školy. Kancelář, v jejímž čele stojí Helmut Dietrich, Much Untertrifaller, Dominik Philipp a Patrick Stremler, dnes zaměstnává mezinárodní tým 70 architektů se sídlem v Rakousku (Bregenz a Vídeň), Švýcarsku (St. Gallen), Francii (Paříž) a Německu (Mnichov). Dietrich | Untertrifaller Architekten v posledních letech realizovali řadu projektů ve Francii, Německu a Švýcarsku a do budoucna hodlají svou mezinárodní působnost dále rozšiřovat.

Helmut Dietrich
Helmut Dietrich
architekt

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop