Neobvyklá chata připomínající šišku jehličnanu je postavena ze 7500 kusů Thermowoodu

Neobvyklá chata připomínající šišku jehličnanu je postavena ze 7500 kusů Thermowoodu

Dana Jakoubková | Úterý, 17. říjen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Nedotčená příroda se ve světě, kde již 75 procent lidí žije ve městech, stává stále větším luxusem. Pobyt v osamění, v divočině, v meditativním prostoru, který příroda tak snadno poskytuje, přitom může být křehkým, inspirativním zážitkem. Drobná architektonická lahůdka, ukrytá v zákoutí březového lesa na okraji nejstaršího estonského mokřadu, k tomu za pomoci neobvyklého prostorového designu poskytuje pozoruhodné zázemí.

K návrhu chaty architektku inspirovala jak místní příroda, tak lokální stavební kultura. Červenohnědé dřevěné vrstvené obklady fasády i vnitřních stěn patří původně k tradičnímu způsobu provedení střešní krytiny (v estonštině „kimm"), který lze na estonském venkově stále ještě vidět.

Všech 7500 použitých kusů z Thermowoodu, tepelně upravené finské borovice, bylo vyrobeno na zakázku speciálně pro tuto chatu místní dřevařskou firmou jako oslava řemeslné tradice. A samozřejmě – vzhledem k použitému vzoru a jejich červenohnědému odstínu byly inspirací pro název budovy; Käbi znamená v estonštině šiška jehličnanu, kterou nakonec i exteriér chaty připomíná.

Neobvyklá chata Käbi

Foto: Tõnu Tunnel

Poslání udržet obyvatele v kontaktu s přírodou za každého počasí bylo dosaženo strukturováním chaty jako starého lesa, se samostatnými prostorovými funkcemi skrytými v dutém prostoru světlíků, které jsou vlastně „sloupy" zvenčí připomínajícími kmeny stromů. Zbytek hlavní místnosti plyne mezi těmito prostory a díky vertikálnímu i horizontálnímu prosklení v těsném kontaktu se stromy působí jako procházka v lese, ať se člověk nachází kdekoli v chatě. Na nekryté terase jak pak umístěna vířivka pro ty, kteří si netroufnou na koupání v nedalekém rašelinovém jezeře.

Neobvyklá chata Käbi

Foto: Tõnu Tunnel

Vertikální prosklené stěny jsou přerušeny šesti dramatickými světelnými studnami (světlíky), které jsou buď vysokými uzavřenými minimístnostmi s proskleným stropem (sprcha, toaleta, šatna, úložné prostory ...), nebo – v případě zóny ložnice – „studnou" otevřenou do interiéru i výhledu na oblohu a do korun stromů. Tato jediná má také dřevěné vnitřní obložení, které mají všechny světlíky jinak jenom zvenčí.

Neobvyklá chata Käbi

Foto: Tõnu Tunnel

Neobvyklá chata Käbi

Foto: Tõnu Tunnel

Okolí chaty se může na první pohled zdát divoké a nepředvídatelné, ale zažít čistou přírodu znamená být připraven i na její robustní stránky. Tři čtvrtiny území Estonska pokrývají lesy a rašeliniště stará až 10 000 let. Mokřady jsou důležité v estonském folklóru a jsou považovány za místa tajemna a klidu, místa pro rozjímání. Chata poskytuje „kapsu tepla" jako nezbytnost v severském klimatu s chladnými jary a mrazivými zimami, kdy se z ní otevírá výhled přes mokřady až k řece Keila.

V létě, kdy ji pohltí bujná zeleň, se pobyt v ní stává skrytějším a intimnějším. Stavba, oceněná v roce 2022 jako nejlepší dřevostavba Estonska, je součástí panství Maidla, starého pět set let, a lze si ji pronajmout. Ti, kteří se zajímají o estonskou historii a kulturu Manor, stejně jako o architekturu a přírodu, tu mají hodně co objevovat.

Neobvyklá chata Käbi

Foto: Tõnu Tunnel

Technické parametry


  • Arch. návrh: Mari Hunt, spoluautor Arvi Anderson / b210 architects
  • Plocha: 38 m2
  • Vytápění: krb
  • Voda: místní zdroj
  • Odpady: čistička
  • Elektřina: ze sítě
  • Lokace: Maidla Nature Resort, okres Rapla, Estonsko www.maidlaresort.com

Neobvyklá chata Käbi

Zdroj půdorys: Maidla Resort

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop