Tisk
O hlíně jen v dobrém

O hlíně jen v dobrém

Petr Houška | Středa, 24. červenec 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Cementy na různých bázích jsou známy již velmi dlouho – například ve starověkém Římě byl vyráběn cement ze sopečného prachu. Výroba byla náročná, a tak se jej užívalo především na velké a významné stavby. „Novodobý" cement portlandského typu je znám 150 let a jeho přednosti jsou nediskutabilní. Avšak nepálenou hlínu ze stavebnictví žádný cement nevytlačil a nevytlačí – dřívějším důvodem hrajícím pro hlínu byla především cena cementu, lokální dostupnost kvalitní hlíny a především vynikající vlastnosti po vyschnutí. Dřevostavby jsou s nepálenou hlínou na jedné pomyslné ekologické lodi, a proto je hlíny často využíváno jako doplňkové vrstvy či konstrukce příček atd.

hlina01Dnešní poznatky o stavbách na bázi dřeva rozdělují odbornou veřejnost na dva tábory. Jeden prosazuje komerční materiály a Hi-tech technologie a druhý využívání přírodních materiálů a osvědčených historických postupů. Zdravé bydlení je exaktní pojem: V domě nesmí být žádné bytové jedy, vysoká vlhkost, radon či vysoký obsah CO2. Oba typy staveb tyto požadavky splňují – normy jsou přísné. Avšak druhý tábor dává pod/vědomě přednost přírodním materiálům, které jsou mnohdy levnější a nebyla na jejich výrobu užita kvanta energie. Zmíněná nepálená hlína má velkou nezastupitelnou roli při výstavbě tzv. zdravých - ekologicky šetrných staveb.

Nepálená znamená levná

hlina02Nepálená hlína je plně recyklovatelná oproti materiálům, ve kterých je užito cementu jako pojiva. Nepálená hlína působí v interiéru jako regulátor vlhkosti a dobře pohlcuje pachy. Hlína má výbornou akumulační schopnost, tím tedy přispívá k regulaci teploty při tepelném šoku (zapomenuté otevřené okno v zimě, výpadek topení). Pokud je obvodová obálka opatřena silnou vrstvou omazávky, dokáže částečně chránit proti všudypřítomnému neviditelnému elektrosmogu. Pokud si hlínu nakopeme ručně za domem (je-li vhodná), odvezeme na kolečku a na stavbě ji zpracujeme na omazávky či tzv. vepřovice, tak jediná zabudovaná energie bude ta naše – ekologická stopa je na nule! Je prokázáno, že hlína v interiérech dokáže „ladit" psychiku obyvatel na správnou vlnu.
Snad jedinou nevýhodou nepálené hlíny je její malá odolnost vůči vlhkosti.

Na co všechno se hodí?

hlina04hlina03Každý již měl hlínu v ruce a ví, že je ve spojení s vodou velmi tvárná. Prefabrikát z hlíny není tedy nikterak náročný na výrobu a energie – cihlu zvanou vepřovici zvládne každý. I renomovaní výrobci pálených cihel pružně reagují na vývoj trhu – lze zakoupit například hliněné cihly plné i děrované, desky s různým organickým pojivem a někteří výrobci stěnových panelů ji dokonce využívají jako výplně do dílců – dusané stěny.

Zajímá-li Vás práce s hlínou či slámou, zhlédněte odkaz a určitě si vyberte z některé akce.

Foto: www.smilovickymlyn.cz (titulní),   www.heluz.cz

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop