Domácí plísně 3: <small>Má je každý</small>

Domácí plísně 3: Má je každý

a.janousek | Středa, 11. prosinec 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Jak již bylo popsáno, vyskytne-li se plíseň kdekoliv ve stavbě, tak dostala správné podmínky pro započetí života. Ale kde se vzala?

Ze sporů - což jsou její produkty určené k rozšiřování vzduchem do okolí. Spory nejsou okem viditelné, neboť jejich rozměry jsou od cca 2 do 60µm a jsou dokonale uzpůsobené pro dlouhodobé přežití. Spory jsou prostě všude tam, kde je vzduch - jen čekají na dobré podmínky (vlhkost, teplotu, obživu a kyslík). Plísně nejsou doménou pouze interiérů...i jablko ponechané na zahradě v trávě bude zanedlouho napadeno plísní.

Uklízet, uklízet, uklízet ...

plíseň2I když jsou spory neviditelné, tak se stávají součástí usazeného domácího prachu. Množství sporů v prachu nepoznáte ani čichem (zapáchají pouze vyklíčené plísně), tedy pokud už prach není někde v koutě vlhký a tím pádem není hostitelem plísně jako takové. V pravé zimě (mrazem a sněhem) se v přírodě spory v ovzduší prakticky nevyskytují. Je-li stavba bez výskytu plísní, tak největší koncentrace spor bude vždy v teplých obdobích bez sněhu. Do zdravých (plísní nezasažených) interiéru se spory dostávají větráním, na oděvech, obuvi atd.. To však neznamená, že není vhodné v létě větrat! Spory v inertním prostředí sedají na pevné povrchy - spolu s prachem. Usazené spory se však mohou dávat do pohybu opětovným prouděním vzduchu. plíseň4Množství sedimentu na pevných površích je zanedbatelné v porovnání s množstvím sedimentu prachu a spor v matracích, kobercích, peřinách atd.. Např. vysoký koberec dokáže do svého nitra nastřádat nepředstavitelné množství prachu, spor a roztočů (je de-facto živým organismem). Utírání prachu tzv. na sucho je nesmyslné - pouze se setře o patro níže a prachovka se stejně musí někde vyklepat...proto vždy na prach na nábytku jedině s vlhkým hadrem! Nejlepší cestou je vysávání s vysavači s vysokou filtrací (HEPA) a vytírání podlah mokrým hadrem či mopem.

Nízká vlhkost vzduchu je základem

plíseň1Má-li stavba ve své konstrukci tepelné mosty a tepelné vazby, tak se jistě při vyšší relativní vlhkosti vzduchu v interiéru plíseň vyskytne, a to v oněch závadných místech. Kritická hodnota relativní vlhkosti vzduchu v interiéru pro klíčení spor je cca 65% - avšak přímo u povrchů stěn bývá vlhkost jiná - je ovlivňována vlhkostí samotné stěny. Na více plísní zasažených stěnách se často vyskytují i např. různé baktaérie, kvasinky atd.. Tyto organismy si neškodí, ale napomáhají si k dalšímu rozvoji a tím větší agresi.

Zdroj informací: "Plísně v domě a bytě" - Kateřina Klánová
Grada Publishing


Další díly seriálu o plísních:

Domácí plísně 1: Kdo jsou a proč se ve stavbě vyskytují
Domácí plísně 2: Životní potřeby
Domácí plísně 3: Má je každý (tento článek)
Domácí plísně 4: Topit a větrat!
Domácí plísně 5: Zdravotní obtíže

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop