Jak správně větrat v topné sezóně

Jak správně větrat v topné sezóně

Jiří Kuthan | Úterý, 29. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Odborníci již dlouho poukazují na to, že české domácnosti větrají málo, a když už, tak velmi nehospodárně. Jak správně větrat při zapnutém topení, pokud to za vás neudělá aktivní větrací systém?

Jak správně větrat?

Správně větrat je docela jednoduché - krátkou dobu a co nejintenzivněji. V praxi stačí v zimních měsících na pár minut co nejvíce otevřít okno nebo balkonové dveře, v teplejším období tento interval prodlužte. Obecně platí, že v zimě by se nemělo větrat pomocí výklopného ventilačního okna. Dochází tak ke zbytečným tepelným ztrátám. Naopak rychlé intenzivní větrání je z energetického hlediska nejvýhodnější, protože pouze rychle vyměníte vzduch v místnosti a neochladíte stěny.

Při větrání využijte průvanu

Pokud je to možné, snažte se využít průvanu. Otevřete okna na obou stranách domu, nebo v horním patře domu a v přízemí. Studený průvan sice není moc příjemný, ale s rychlou výměnou vzduchu v domě či bytě velmi pomůže. Pokud větráte intenzivně, topení můžete nechat běžet, protože teplota v interiéru se rychle vrátí zpět na původní hodnotu. Zamýšlíte-li větrat déle, topení vypněte, nebo nastavte termostatické ventily u radiátorů na nižší stupeň.

Větrat je potřeba minimálně třikrát denně

Spíš než intenzita je důležitější otázka, jak často větrat. Obvykle je hlavní motivací k větrání pocit “vydýchaného” vzduchu. To už je ale většinou zbytečně pozdě, protože koncentrace vydechovaného CO2 již v interiéru dosáhla hodnot, kdy už se negativně projevuje - jste unavení a bolí vás hlava.

Obecně se doporučuje větrat co nejčastěji a minimálně třikrát denně. Kritickými místnostmi jsou přitom z hlediska větrání kuchyně, koupelna a ložnice. V kuchyni a koupelně je potřeba dobře větrat kvůli vysoké vlhkosti vzduchu. Vydýchaný vzduch v ložnici se pak podepisuje na kvalitě spánku.

“Doporučená hodnota výměny vzduchu je minimálně 15 m3/h na osobu v klidu, při práci je to 25 m3/h. To znamená, že v běžném obývacím pokoji s 20 m2 podlahové plochy při výšce stropu 2,8 m je vyměnitelný objem vzduchu velmi přibližně 50 m3 (vzduch v uzavřených skříních se při tomto větrání nevymění). Dvě osoby sedící u televize by tedy měly vyvětrat průvanem vždy přibližně po 90 minutách,” uvádí k frekvenci větrání energetický poradce Karel Murtinger.

Optimální hodnoty vlhkosti vzduchu a koncentrace CO2

Pokud je to možné snažte se v interiéru udržovat vlhkost vzduchu okolo 50 %. Vyšší koncentrace vodní páry ve vzduchu může způsobit růst plísní, naopak nízká vlhkost vzduchu má za následek dýchací problémy. Na vlhkost vzduchu má vliv hlavně provoz v koupelně a kuchyni. Je proto vhodné obě místnosti co nejčastěji větrat, do koupeny zavírat dveře a v kuchyni důsledně používat digestoř a poklice.

Zdrojem CO2 (ale i vlhkosti) je hlavně vydechovaný vzduch. Obecně je jako nepříjemná vnímána koncentrace již od 1000 ppm (part per million - tedy tisíc částic CO2 na milion částic vzduchu). Vyšší koncentrace člověk vnímá jako zvýšenou únavu a bolest hlavy.

Kvalitní větrání

Celých 72 % Evropanů nevětrá podkrovní místnost, ve které spí, předtím, než se ukládají ke spánku (HHB 2016). Místnost, ve které lidé spí, by měla mít v noci pravidelný přísun čerstvého vzduchu.

Vědecké průzkumy ukazují, že bez větrání se nemůžeme dobře vyspat. Viníkem je oxid uhličitý (CO2), který během noci vydechujeme. Nadměrné množství CO2 v místnosti, ve které spíme, může způsobit, že se ráno cítíme unavení a rozmrzelí a bolí nás hlava.

Koncentrace CO2 dosahuje v uzavřené a nevětrané místnosti až třikrát vyšších hodnot, než je běžné ve venkovním vzduchu. Průměrná koncentrace CO2 se pohybuje ve venkovním vzduchu v městské zástavbě mezi 400 a 500 ppm (ppm= parts per milion, 1 ppm = 0,0001 %). Pilotní měření provedená ve dvou bytech se zaměřením na prostor ložnice ukázala jednoznačná fakta: „V místnosti se zavřeným kvalitním těsným oknem stoupla koncentrace CO2 během noci ze 443 na 1541 ppm. Subjektivní hodnocení uživatelů potvrdilo, že kvalita vzduchu byla velmi špatná s dopadem na kvalitu spánku," shrnuje výsledky měření prof. Ing. Karel Kabele, CSc., který se zabývá kvalitou vnitřního prostředí budov.

Jak zajistit adekvátní kvalitu vzduchu?

"V domě bez vzduchotechniky je ideální si ověřit kvalitu vzduchu v interiéru měřením CO2. V tomto ohledu existují jednoduše dostupné přístroje se srozumitelným systémem měření. Pokud hodnoty překročí 1000 ppm, je vhodné vyvětrat křížově okny. Zařízení může mít také zvukovou signalizaci, takže hned víme, kdy okno otevřít. V ložnici je dobré nechávat otevřené dveře do celého bytu, tím se podstatně zvýší dostupný objem vzduchu a jeho kvalita je dostatečná. Přes léto samozřejmě můžeme mít otevřená okna. Pokud uvažujeme o vzduchotechnice, vhodným řešením je například podtlakové větrání, lokální rekuperace a podobně."

ing-david-eyer
Ing. David Eyer
stavební biolog

Řízené větrání s rekuperací tepla

Systémy aktivního větrání přivádí čerstvý vzduch do interiéru bez nutnosti otevírat okna a možných tepelných ztrát v chladném období. Řízené větrání s rekuperací odebírá teplo z odtahovaného vydýchaného vzduchu z interiéru a následně toto teplo předává čerstvému, ale chladnému vzduchu z exteriéru.


Mohlo by vás zajímat:

dřevostavba roubenka otevřené okno
 
pasivni-drevostavba-interier-kuchyne-ostruvkova-prostorova-digestor-web
 
Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop