Dům na bázi dřeva

Na okraji nejkrásnějšího souostroví na světě koupili ostrůvek, a na něm postavili zcela soběstačnou dřevostavbu

Na okraji nejkrásnějšího souostroví na světě koupili ostrůvek, a na něm postavili zcela soběstačnou dřevostavbu

Dana Jakoubková | Pátek, 31. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

V labyrintu Národního parku Archipelago na jihozápadě Finska se koupe více ostrovů než kdekoli na světě. Otevřené moře, nostalgická scenérie krajiny i svěží lesy – ekosystém pravidelně „zametaný" mořskými větry poskytuje prostředí pro četné živočišné a rostlinné druhy i člověčí duše, které touží po naprostém klidu a autonomii. Není divu, že si na okraji nejkrásnějšího souostroví na světě zakoupili dva designéři studia Bond Creative Agency ostrůvek a na něm postavili zcela soběstačný letní dům.


Kompaktní dřevostavba se sedlovou střechou

Protože je ostrov přístupný pouze po moři, vyžadovala stavba důkladné plánování. Aby mohl dům fungovat doslova jako takzvaný ostrovní systém – nezávisle na dodávce inženýrských sítí, využívá k získání energie fotovoltaiku a pitnou vodu čerpá přes filtraci vody mořské.

Obyvatelům tedy nechybí nic z toho, co považujeme na pevnině za běžný uživatelský komfort – světlo, teplá voda, splachovací toaleta s odpadem do čističky nebo vytápěná podlaha či chlazení pro letní dny, protože tato část Finska je nejteplejší a má nejvíce slunečných dnů v roce z celé země.

A samozřejmě nechybí ani finská sauna. Vizí návrhářů byla kompaktní dřevostavba, která vzdá hold tradiční estetice finského ostrovního venkova; se sedlovou střechou, okapy, které přesahují půdorysnou stopu a fasádou ze svisle uložených prken.

Finsko-drevostavba-na-ostrove-cely-ostrov

Foto: Archmospheres

Finsko-drevostavba-na-ostrove-detail-domu

Foto: Archmospheres

Finsko-drevostavba-na-ostrove-vstupni-dvere


"Na ploše 70 m2 nechybí nic z toho, co považujeme na pevnině za běžný uživatelský komfort."


Finsko-drevostavba-na-ostrove-terasa

Foto: Archmospheres

Finsko-drevostavba-na-ostrove-soumrak

Foto: Archmospheres

Finsko-drevostavba-na-ostrove-pohled-zeshora

Foto: Archmospheres


Na malé ploše, velký odpočinek

Podstatné je, že dům nabízí pro deset osob vše potřebné, v naprostém pohodlí a na minimální ploše (70 m2). Dlouhý a úzký tvar domu přímo nabízel instalaci velkých ploch oken s různými směry výhledu, jakož i možnost zcela funkčně odlišit opačné konce budovy.

K severské tradici totiž patří i trávení volného času v širším kruhu rodiny, která bývá poměrně početná. Zatímco tedy dospělí členové konverzují na jednom konci, děti mohou nerušeně spát na konci druhém. A vzhledem k tom, že ve Finsku lidé od letoška pracují jen šest hodin denně a čtyři dny v týdnu, což je nápad Sanny Marin – nejmladší premiérky na světě – mají majitelé domku spoustu času ho náležitě využít.

Finsko-drevostavba-na-ostrove-slunecni-svit

Foto: Archmospheres

Finsko-drevostavba-na-ostrove-kuchyn

Foto: Archmospheres

Finsko-drevostavba-na-ostrove-kamna


"Naprosté pohodlí pro třídenní finský víkend."


Finsko-drevostavba-na-ostrove-koupelna

Foto: Archmospheres

Finsko-drevostavba-na-ostrove-stit-domu


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Finsko-drevostavba-na-ostrove-vyhled-na-more

Foto: Archmospheres

Dodavatel stavby: KONTIO LOGHOUSES


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet ve stejném domě tohoto typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost KONTIO LOGHOUSES je největší světový výrobce dřevěných domů z lepeného hranolu. Finská společnost KONTIO-TUOTE Oy, se zabývá výrobou a montáží dřevěných domů, jak rekreačních, tak k trvalému bydlení, ve více než 40 zemích světa. Zástupcem společnosti KONTIO-TUOTE Oy pro Českou republiku je společnost Finutea s.r.o.

Kromě několika světových patentů v oblasti technologie domů z masivního dřeva je společnost KONTIO TUOTE Oy držitelem CE certifikátu (ETA – 05/0119). Finanční síla a důvěryhodnost je opakovaně prokazována ratingovým ohodnocením AAA.

V případě zájmu investora je možné zhotovit jak stavbu tzv. 'na klíč´, tak i uzavřenou hrubou stavbu, či stavbu v jakékoli fázi dokončení. Vše závisí na individuálních přáních zákazníka.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku


DaS 4-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop