Dům na bázi dřeva

Za svůj nový domov si vybrali zchátralou stodolu, kterou poctivě zrekonstruovali. Její proměna vás překvapí

Za svůj nový domov si vybrali zchátralou stodolu, kterou poctivě zrekonstruovali. Její proměna vás překvapí

Michal Babor | Pátek, 18. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Postavit nový dům na zelené louce, čti na parcele v příměstském satelitu, není žádný kumšt. Každý architekt vám potvrdí, že skutečnou výzvou jsou netradiční řešení a architektonické špeky - třeba vestavba do úzké proluky, prudce svažitý pozemek nebo rekonstrukce pro náročné klienty. To byl i případ anglických architektů Davida Liddicoata a Sophie Goldhill, autorů jedné z nejoceňovanějších konverzí historické budovy.


Pozemek s historickou stodolou si jednoduše zamilovali

Osobité podmínky si vyžadují osobitá řešení aneb svůj k s John a Deborah, on webdesignér, ona módní návrhářka. Aby uspěli, musí držet krok s dobou, nebo raději být o pomyslný krok napřed. Čekali bychom, že jejich dům bude industriálně chladný, vybavením omezený na nutné minimum a doslova nabušený moderními technologiemi.

Opak je pravdou, za svůj nový domov si vyhlédli prastarou stodolu na východě anglického hrabství Kent, navíc památkově chráněnou a usazenou uprostřed národního parku. „Tak nějak jsme vnitřně tušili, že tohle je to správné místo, kam se vejde naše sbírka starých věcí, a které pro nás bude prostorem pro odreagování, chvilkového zapomnění na moderní svět, který je pro nás oba obživou," říká Deborah, která navrhuje kolekce dětského oblečení.

stodola-lokalita-v-poli

Krajina: Přestavba nesměla nabourat celkový ráz a vyznění okolní krajiny. Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-pohled-na-rekonstrukci

obr.: Přestavba byla dokončena v roce 2015 a hned získala cenu Královského institutu britských architektů. Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-pohled-na-exterier

Foto: Keith Collie a Will Scott


Stodola svým otevřením dovoluje nasávat přírodu plnými doušky

Stodola z 18. století je typickou zemědělskou stavbou tohoto regionu. Sloužila jako mlat, dojírna, seník či sklad zemědělských potřeb. Charakteristickými rysy každé takové stavby je minimum okenních otvorů, které postrádají funkční opodstatnění, a naopak masivní vrata na protilehlých koncích, jimiž dokáže projet velká zemědělská technika a která, když se otevřou, zajistí i prosvětlení celého prostoru.

stodola-exterier

Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-otevreny-stit


"Vrata z amerického leteckého hangáru fungují jako okenice a zároveň zastřešení terasy."


stodola-stit

Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-otevreny-hlavni-vchod

Foto: Keith Collie a Will Scott


Jak to vlastně celé postavit...

Naším úkolem bylo spojit přežívající fragmenty stodoly s charakterem a texturou starých věcí, které John a Deborah sbírají," vzpomíná architekt David Liddicoat. „Navíc jsme museli respektovat i zcela novodobé požadavky, jakými jsou moderní vytápění a třeba i rozvody internetu."

Jak skloubit zádumčivý vzhled stavby bez výrazných prosklených otvorů, a zároveň se nepřipravit o výhledy do nádherné okolní krajiny? Jak to udělat, aby dům poskytoval útulné útočiště v době, kdy se nad kanálem válí podzimní mlhy, ale umožnil užívat si i zde tak vzácného slunce?

A tak dostali John a Deborah možnost volby. Buď se ve svém stavení uzavřou, nebo ho naopak maximálně otevřou okolnímu světu. Umožní jim to mimo jiné dvě obrovské okenní plochy kyvné okno v jižní fasádě, které se může skrýt za masivními okenicemi evokujícími někdejší stodolová vrata, a plně prosklená východní fasáda chráněná starými vraty z amerického leteckého hangáru.

stodola-proces-otevirani-1

Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-proces-otevirani-2


"Okenice lze v případě potřeby ručně za pomoci jednoduchého mechanismu otevřít, nebo si práci usnadnit digitální technologií a otevřít všechna okna najednou."


stodola-proces-otevirani-3

Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-proces-otevirani-4

Foto: Keith Collie a Will Scott


Ze staré stodoly se zachránilo, co se dalo

Původní stodola byla celodřevěná. Její sloupková konstrukce, dnes bychom řekli lehký dřevěný skelet, byla vyrobena z tak zvaného zeleného dubu. Nesušeného dubového dřeva s vysokým obsahem vlhkosti.

Za léta (ne)používání však byla ve značném stupni destrukce, přesto se zachránilo, co se dalo. Použitelné části byly pečlivě vyjmuty a převezeny do specializované firmy zabývající se tradičními ručními truhlářskými technikami.

Výsledný stav je pak kombinací dvou materiálů. Repasovaného původního dřevěného skeletu a ocelové konstrukce zajišťující celé stavbě stabilitu a umožňující použít mechanismy pro otevírání velkých okenic. Jasně patrná převaha recyklovaných materiálů a starožitných předmětů kontrastuje s moderně řešeným provozem budovy.

Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo země-voda, svítidla, byť z velké části starožitná, jsou vybavena žárovkami s dlouhou životností a LED diodami, a celý dům je vybaven inteligentním systémem umožňujícím nejen Johnovi pracovat na dálku, ale třeba i dům spravovat v době, kdy se oba mladí designéři rozjedou za prací po světě.

stodola-obytny-prostor

Historie: Na zařizování mají největší podíl majitelé: půl století staré jídelní židle objevili v Malmö, odkud pochází i prkna ze zrušené bowlingové dráhy, z nichž je vyroben jídelní stůl.  Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-jidelna

Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-mechanismus-otevirani


"Celkové náklady na přestavbu dosáhly v přepočtu sedmnácti milionů korun i díky pracně řešeným detailům."


stodola-jidelni-stul

Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-kuchyne-komplet

Souznění i kontrast: Moderní kuchyňská linka s technicistní lednicí kontrastuje s dřevěnými zeleninovými přepravkami a kuchyňským nádobím, přestože je dělí určitě století, zdá se, že si všechny předměty rozumějí.  Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-tocite-schodiste-v-prostoru

Podlaha: Atraktivní dubové dřevo pochází ze starého mostu, který majitelé vydražili.  Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-interier-stodoly-posezeni

Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-schodiste

Krb: Zužující se komín v rohu obytného prostoru slouží pro odvod spalin z otevřeného krbu a zároveň jako podpěrný prvek mezaninu, kde je umístěno hostinské apartmá.  Foto: Keith Collie a Will Scott

stodola-podkrovi


"Hlavním zdrojem osvětlení obytných místností je prosklený hřeben střechy."


stodola-loznice


"I v prostoru, který je běžně skryt návštěvám, si majitelé dali práci s detaily. Zatímco trámoví je původní, prvky jako svítidla, vodovodní baterie nebo proutěný koš jsou z jejich sbírky historických předmětů."


stodola-druha-loznice

obr.: Hostinské apartmá. Foto: Keith Collie a Will Scott

Komentář architektů

Rádi používáme běžně dostupné materiály, ale snažíme se je kombinovat tak, aby spolu elegantně korespondovaly, nebo naopak překvapovaly. Přestože v domě najdete spoustu tvarů, barev a povrchů, nevzniká v interiéru očekávaný chaos, spíše materiálová shoda a atmosféra hřejivého domova.

stodola-architekti
Davida Liddicoat a Sophie Goldhil
autoři návrhu domu

Půdorysy a modelace stodoly

stodola-pudorys

stodola-modulace

stodola-modulace-2

stodola-nakres

Foto a vizualizace: archiv redakce

DaS 4-2016
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Komentáře  

 
-2 #1 Aleš Novák 2020-12-19 19:00
Ohromující, ani jsem to nečetl. Zajímalo by mě, jak se zbavují prachu na dřevěných nesmyslech a chtěl bych vidět účet za otop v zimě. Na úklid si asi zjednají firmu. Vzhledově exterier a i interier něco, co se jen tak nevidí, po všech stránkách "úžasné " .
Citovat
 

Přidat komentář


Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner
  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop