Tisk
Pokud si chcete stavět dřevostavbu měli byste zvážit kvalitní stavební dozor

Pokud si chcete stavět dřevostavbu měli byste zvážit kvalitní stavební dozor

Redakce | Čtvrtek, 21. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Chcete-li postavit kvalitní dřevostavbu, měl by na její realizaci dohlédnou odborník. ADMD dlouhodobě podporuje kvalitní dřevostavitele na trhu a poskytuje zázemí pro zájemce o výstavbu dřevostavby. Vždy je potřeba nepodcenit výběr dodavatelské firmy a zároveň mít přehled o dění na staveništi. Proto ADMD doporučuje prověřené stavební dozory. Jednoho z těchto odborníků jsme se zeptali na pár otázek, které Vám jistě pomůžou v rozhodnutí, zda stavební dozor budete potřebovat.

1. Proč hledat stavební dozor se zaměřením na dřevostavby?

Poměrně často se dnes setkáváme jak s investory, tak i různými "odborníky", kteří bez opravdové zkušenosti z reálné výstavby, nebo hlubší znalosti, šíří různé názory, které si přečetli na internetu, nebo slyšeli od souseda. Bohužel někteří lidé zarytě prosazují svůj názor i přesto, že v dané oblasti nemají dostatečné zkušenosti, to platí i v případě dřevostaveb.

Dřevostavba má svá specifika a odlišnosti, které je velmi užitečné znát, nebo si najít člověka, který se touto oblastí zabývá a má s ní i osobní zkušenost. Je to stejné, jako když vás bolí zuby. Taky nepůjdete za urologem, ale za specializovaným dentistou.


Náš tip na související článek

Pět výhod dřevostaveb
 

2. Co vše může za investora stavební dozor zajistit?

Investor a stavební dozor jsou na jedné lodi! Stavební dozor je kormidelník, který by měl s pomyslnou lodí (stavbou) proplout celým procesem výstavby dřevostavby. Při nalodění, již v přípravné fázi, může připomínkovat projektovou dokumentaci, či pomoci s výběrem vhodného dodavatele. Má se také postarat o klidnou plavbu při vlastní realizační fázi kontrolou všech procesů výstavby i toku peněz. Za zdárné vylodění lze považovat předání domu investorovi k užívání.


Mohlo by vás zajímat...

Prováděcí dokumentace
 

3. Kdy začít spolupracovat se stavebním dozorem?

Jednoduchá odpověď. Čím dříve, tím lépe! Pokud dozor vstoupí do celého procesu až ve fázi realizace, jeho možnosti navrhnout úpravy, či aplikovat připomínky, jsou značně omezené. Protože proces výstavby dřevostavby je poměrně rychlý a výroba se plánuje s předstihem, tak náhlá změna v průběhu výstavby je pro dodavatele dost komplikovaným problémem. Proto je užitečné vše projednat a připravit ještě před vlastním zahájením výstavby dřevostavby.


Už jste četli?

Jak vyzrát na stavební detaily
 

4. Kolik stojí práce stavebního dozoru?

Cena se liší od obsahu zadání na konkrétním projektu. V jaké fázi se stavebením dozorem navážete spolupráci i jak obsáhla bude jeho náplň práce. Vyplatí se ale nepodcenit přípravu a realizaci stavby, do které ve finále investujete miliony.


Náš tip na další zajímavý článek

Stavební dozor je klíčový
 

5. Jak dlouho dopředu je potřeba domluvit spolupráci se stavebním dozorem?

To záleží na stavebním cyklu. Někteří stavební dozoři mají i půl roku dopředu naplněnou kapacitu, jelikož odborníků v oboru dřevostaveb, kteří mají zkušenost s děním na staveništi není mnoho. Na první konzultaci není nikdy brzy. A kde stavební dozor hledat? Kontakt na prověřené stavební dozory s letitými zkušenostmi v oboru dřevostaveb pro Vás připravila ADMD.

 

Náš tip na další zajímavý článek

Důslednost šetří peníze
 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop