Důslednost šetří peníze aneb jak na kvalitní bydlení za rozumnou cenu

Důslednost šetří peníze aneb jak na kvalitní bydlení za rozumnou cenu

Lucie Němcová | Pondělí, 14. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Toužíte postavit skvělý dům za rozumnou částku? Pak nezačínejte proces hledáním levného projektu, ale raději hledáním zkušeného odborníka na cestu. Začněte uvažovat v souvislostech a o domě jako celku, sbírejte informace a možná zjistíte, že bude lepší šetřit úplně jinými způsoby než nižším standardem objektu.

Seriál o ceně domu zakončíme informačním průřezem, který nás postupně provede všemi fázemi realizace domu, připomene, kde na nás čekají pomyslné pasti a jak jim předcházet. Čím dříve totiž odložíme naše iluze o ceně bydlení, stoupneme si nohama na zem a pečlivě zvážíme všechny proměnné, tím dříve začneme dělat smysluplná rozhodnutí s vytouženým výsledkem – kvalitním bydlením za rozumnou cenu.


1. Fáze hledání pozemku a prvních úvah o domě

Při výběru pozemku je dobré si uvědomit, že pokud budeme hledat pozemek podle ceny, nejspíš bude mít omezení v podobě svažitosti, nevhodného podloží nebo problematického napojení na sítě. Každé z výše zmíněných omezení má své řešení. Obvykle ale znamená zvýšené náklady na založení domu.

Tyto nevýhody mohou být naopak vykoupeny například zajímavostí místa nebo lepším výhledem. Je důležité vědět, že tato rizika mohou být také na pozemku, který nevykazuje na první pohled žádná omezení. Proto doporučujeme pozemek pořádně prověřit. Nezapomínejte, že výběr pozemku může výrazně ovlivnit cenu finálního domu a je dobré toto nepodceňovat.

TFH-tezky-skelet-zadni-cast-domu

Foto: Martin Zeman

quotes-99Na začátku si definujte částku, kterou do domu chcete investovat. Tuto částku se snažte za každou cenu dodržet i za cenu určitých ústupků.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.


2. Fáze architektonické studie

Při výběru architekta vašeho domu se obracejte na ty, kteří mají zkušenost se zvoleným stavebním systémem. Architekt, který má za sebou realizace domů například z CLT bude znát výhody i omezení systému a dokáže vám dům navrhnout tak, aby zbytečně nedocházelo k prodražení nevhodným použitím systému. Vždy architektovi zadávejte požadavky na dům zároveň s požadavkem na výši předpokládané investice.

Společně s tím mu také sdělte, co vše by v ceně mělo být. Předcházíte tak situaci, kdy dostanete pěkný návrh, ale už vám nezbyde na přípojky. Již v průběhu práce na studii máte často možnost ověřit si výslednou cenu domu. Obraťte se na vámi zvolenou realizační firmu a nechte si zpracovat tak zvanou indikativní nabídku (rychlý odhad ceny). Pomůže prověřit, že jste schopni dům realizovat. Studie je nejdůležitější část při stavbě domu, nepodceňujte ji.

quotes-99Pečlivě zvažte oblast, bez které většinou dům nebude fungovat optimálně, respektive nebude fungovat tak, jak jste si představovali. Jedná se o technické dovybavení domu na klíč, které většinou firmy nemají ve standardních cenách „na klíč"(protože mohou být řešeny různě podle konkrétního pozemku a představ zákazníka), avšak lze je většinou přiobjednat.

Pro nacenění těchto prací je nutné znát pozemek a jeho technické možnosti. Typickým příkladem je řešení založení stavby, hospodaření s dešťovými vodami, zpevněné plochy okolo domu, oplocení a vjezdové brány eventuelně technické zázemí třeba v podobě zahradního domku, bazénu, jezírka a podobně, nebo alespoň příprav pro tyto budoucí objekty. Co někde může stát pár tisíc, může na jiném pozemku stát desítky až stovky tisíc.quotes-66

ing-jan-moravec-ms-haus
Ing. Jan Moravec
MS HAUS s.r.o.


drevoastavby-casopis-titulka-6-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

quotes-99Když zjistíte, že je odhadovaná cena nad vaše požadavky, nechte si studii přepracovat. Uskrovněte se. Šetřit své prostředky můžete výběrem dobrého architekta. Toho poznáte podle počtu realizovaných domů, ne podle výše honoráře. Architekt, který má na stránkách hezké obrázky ale málo realizací nejspíš dělá něco špatně. Stanovte si, co by mělo v domě být. Důvěřujte odborníkům a jejich radám, hledejte kompromis mezi vašimi požadavky a možnostmi. Je lépe se něčeho zříci než žít v domě, který bude nedokončený.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.


3. Fáze projektu ke stavebnímu povolení

Je důležité vědět, že existují dva druhy dokumentace. Podle jedné získáte stavební povolení, je ale těžké podle ní dům nacenit a prakticky nemožné jej podle ní stavět. Taková dokumentace bývá často v ceně do 100 000 korun. Vašim cílem je ale stavět. Kvalitní dokumentace bude stát i jednou tolik, nebo více.

Díky ní ale získáte informaci o ceně domu, za kterou si bude moci dodavatel vaší stavby stát. V důsledku to tedy může znamenat úsporu prostředků vymezených na stavbu. Je také důležité, aby dokumentace vznikala pro konkrétní systém, ideálně pro konkrétního dodavatele.

provadec-dokumentace-penize

Foto: Dreamstime

quotes-99Cenu domu „od horní hrany základové desky" dokáže kvalitní firma dodržet bez problému, jelikož při výstavbě nového domu nehrozí nečekané vícenáklady. Zde vše záleží na přesném zadání zákazníka a ideálně na provádění beze změn oproti schválenému rozpočtu.quotes-66

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Jan Moravec
MS HAUS s.r.o.


4. Fáze realizace

Pokud jste postupovali podle výše uvedených rad, máte kvalitní projekt a tedy i předpoklad rozumné ceny za dům. Spíše než oslovovat široko daleko si vyberte méně možných dodavatelů. Nechte si nejdříve vytvořit odhad ceny a pak se soustřeďte na firmu, jejíž odhad vás přesvědčil. Vyberte si partnera pro realizaci a kvalitní stavební dozor. Tento člověk vám při realizaci pomáhá a je na vaší straně.

Seriózní firma může také doporučit vhodného člověka, případně jej hledejte na stránkách ADMD. Také pro realizační firmu je totiž výhodné, když může jednat s člověkem, který stavbě rozumí a neřídí se pouze intuicí. Díky tomu může dodavatel následovat dopředu jasně dané požadavky. I když to tak na první pohled nemusí vypadat, je to úspora. Váš zástupce předchází problémům a tím zároveň šetří peníze.

stavebni-dozor-stavba-drevostavby

Foto: archiv redakce

quotes-99Například v ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů) najdete již více než 20 firem, které dokážou být vašim partnerem při výstavbě. Tedy už na začátku celého procesu u těchto firem najdete oporu. Důvěřujte jim a ostatní dodavatele si raději třikrát prověřte.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.


5. Fáze dokončování domu

Dokončování domu je fáze, kdy často budete mít pocit, že se toho moc neděje. Zároveň spolu se ztenčující se částkou, která je často čerpána z hypotéky, roste obezřetnost. V této chvíli je dobré důvěřovat vašemu stavebnímu dozoru. Při dokončování domu je totiž dost procesů, které potřebují čas. Ne vždy je možné udělat vše najednou a je potřeba řešit návaznosti komplexně.

Na konci stavby je to tedy jako v dobré detektivce. Dobře odvedená práce se teprve nakonec spojí ve výsledek, který dává smysl. Stavební dozor to ví. Má zkušenosti, které vám často chybí. V této chvíli také doceníte, že jste si dodavatele nevybírali jen na základě co nejnižší ceny a že máte na své straně partnery, kteří vám pomáhají řešit detaily. O detaily totiž při dokončování jde především.

moderni-patrova-drevostavba

Foto: Martin Zeman

quotes-99Možnost uspořit prostředky zajištěním některých dodávek po vlastní ose nebo svépomocně hodně záleží na chuti zákazníka trávit svůj čas organizací práce a kontrolou jednotlivých na sebe navazujících profesí. Chce to i jistou míru zkušenosti a umění řídit. Toto samozřejmě neplatí obecně pro všechny. Těmto rozhodnutím by měla vždy předcházet racionální úvaha, lze-li na některých položkách opravdu ušetřit. Bohužel v podstatě všechny práce ve stavebnictví nejsou zdaleka tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.quotes-66

Jan Moravec
Ing. Jan Moravec
MS HAUS s.r.o.


Další díly seriálu CENA DOMU:

cena-domu-hruba-stavba-domu
 
cena-domu-dokoncovani-objektu
 
Neřešte interiér jako naprostá většina. Nechte si poradit a začněte od konce
 
DaS 6-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop