Kolik stojí výstavba dřevostavby? Spočítejte si všechny výdaje předem

Kolik stojí výstavba dřevostavby? Spočítejte si všechny výdaje předem

Komerční sdělení | Středa, 23. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Přemýšlíte nad stavbou vlastní dřevostavby nebo srubu? Na začátku se ujistěte, zda vaše finance dokážou pokrýt veškeré náklady s výstavbou spojené. Pravděpodobně využijete i pomoc spotřebitelského úvěru nebo klasické či americké hypotéky, vždy je ale lepší mít našetřený alespoň základ. Víte, na kolik vás vyjde dřevostavba a s jakými výdaji reálně počítat?

Nezapomeňte na pozemek

Nákup pozemku může stát stejně peněz jako samotná stavba domu. Pokud pozemek již máte, radujte se. Jestliže s myšlenkou na stavbu vlastní dřevostavby teprve koketujete a nemáte našetřeno ani na pozemek, budete si muset nejspíše půjčit v bance. Skvělou alternativou ke klasické hypotéce je americká hypotéka (například od Banky CREDITAS s výhodným úrokem už od 3,30 % ročně), u které nemusíte dokládat účel půjčky a peníze vám přijdou na účet už za dva týdny. Za pozemek vydáte podle velikosti a polohy částku od několika set tisíc až po miliony korun.

Velikost domu ovlivňuje pořizovací cenu i další náklady

Velikost domu vždy volte s ohledem na počet obyvatel. Promýšlejte ale střízlivě a snažte se udržet vaše představy v realitě – zbytečně velký objekt by vám udělal nejen průvan v peněžence, také byste kvůli němu přišli o případný kus zahrady a zbytečně ho vytápěli a uklízeli. Stavba s obytným prostorem okolo 100 m3 vyjde podle vybavení, lokality a energetické úspornosti na 2–4 miliony Kč. Životnost dřevostavby je v dnešní době kolem 100 let a není problém její dispozice v budoucnu upravit.

Propočítejte si výhodnost vytápění

I když jsou dřevostavby vesměs na vytápění velmi úsporné a mívají dobré termoizolační vlastnosti, u rozsáhlejších obytných prostor počítejte s úměrně vyšší cenou za topení. Do dřevostaveb se ve většině případů standardně nabízí vyhřívání elektřinou, které však v dlouhodobém horizontu není finančně příliš výhodné. Popřemýšlejte a hlavně propočítejte, zda vás jiné řešení (plynový kotel, kotel na tuhá paliva atd.) nevyjde časem levněji i za cenu vyšších pořizovacích nákladů. Dodavatelé nabízejí i nízkoenergetické domy – taková dřevostavba vám může ročně ušetřit až třetinu financí za vytápění, přičemž její pořizovací cena bývá o 10–15 % vyšší.

Okna, spotřebiče, obklady a podlahy

Plastová okna dnes vedou, vyjdou totiž nejlevněji a jsou prakticky bezúdržbová. Pokud se budete chtít ze svého domu dívat skrz stylové dřevěné rámy, připravte se na mnohem vyšší výdaje. Podobně je tomu u podlah a obkladů – za základní práci a standardní materiál zaplatíte asi 300 Kč za metr čtvereční. Pokud budete mít na materiál vyšší požadavky, poroste samozřejmě i cena.

Nezapomínejte ani na vybavení domu – nejvíce zaplatíte za kuchyňské spotřebiče a nábytek do ložnice a obýváku. I na tyto drobnější stavební úpravy či vybavení můžete využít bezúčelnou americkou hypotéku, kterou snadno a rychle sjednáte s proškolenými specialisty na pobočkách Banky CREDITAS.

Využijte dotace

V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám můžete při stavbě získat finanční injekci od státu ve výši až 450 000 Kč. Dotace se poskytuje stavbám, které mají nízkou energetickou náročnost, využívají tepelnou energii z odpadních vod, mají porostlou zelenou střechu nebo další ekologické „vychytávky". Zjistěte na stránkách projektu, na jak vysokou dotaci dosáhnete.

Na kvalitě nešetřete

Výhodou dřevostavby je oproti zděnému domu její velmi rychlá montáž, stát může už za 4 měsíce. Platíte tedy nejen za skvělé technické parametry, ale i za možnost brzkého stěhování do nového. U pasivních či energeticky velmi výhodných staveb může být počáteční investice o něco vyšší, zároveň ale ušetříte na budoucích výdajích za energie a můžete získat i dotace od státu. Před samotným zadáním si vybranou stavební firmu pečlivě proklepněte. Nezapomeňte, že za kvalitu budete muset firmě zaplatit více peněz – ušetříte si však budoucí problémy s reklamacemi nebo opravami. Šetřit se nevyplatí ani na dodavateli, ani na technologiích a materiálech.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop