Tisk
Na čem neslevit u levné dřevostavby

Na čem neslevit u levné dřevostavby

Jitka Příhodová | Středa, 15. listopad 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Pořídit si levnou dřevostavbu je lákavé. Pro spoustu lidí je to logický krok, nechtějí si brát zbytečně velkou hypotéku a tak musí slevit ze svých požadavků. Levná dřevostavba nemusí být nekvalitní dřevostavba, spíše jde o to, že bude menší a možná bude nižší kvalita některých prvků. V tomto článku se podíváme, na čem byste ani v případě levné dřevostavby raději neměli moc šetřit.

Máte nižší rozpočet a uvažujete, kde by se dalo na dřevostavbě ušetřit? Na výběr mezi různými materiály a vybavením máte vždy, dejte si však pozor, ať nešetříte tam, kde se to nevyplatí. Pojďme se podívat, kde je obzvláště potřeba dbát na kvalitu:

  • Kvalitní projekt. Dobrý projekt je základ domu. Budete v něm bydlet dlouhá léta a vymyslet a určit dispozice domu a celkový projekt je extrémně důležité. Tady přehnaně nešetřete a vyhněte se například stahování univerzálních projektů z internetu.
  • Kvalitní okna. Okna jsou celkem drahá. Samozřejmě si nebudete pořizovat ta nejdražší hliníková okna, ale spíše spolehlivá plastová okna. Ta mohou být levnější, ale dejte si pozor na nekvalitní plastová okna (například polské výroby), která netěsní a nevydrží ani 10 let.
  • Kvalita dřeva. Dřevěná konstrukce je základ dřevostavby. Když nemáte na rozhazování, asi nebudete stavět dřevostavbu z cedru nebo švédských borovic. Vyberte levné, ale dostatečně kvalitní české dřevo (smrk, borovice), ale vyhněte se stavbě z dřevotřísky nebo jiného nekvalitního dřeva.
  • Kvalitní izolace. Izolace může mít mnoho podob. Když vám dodavatel nabízí levnou dřevostavbu, zjistěte si, jakou izolaci chce použít (ať to není skelná vata). Důležitá je i izolace střechy.

Proberte levnou dřevostavbu s dodavatelem i jiným odborníkem

Určitě se ještě před definitivním rozhodnutím ujistěte o všech detailech, jak bude dřevostavba vypadat. Obecně platí, že když se vám bude něco zdát příliš nekvalitní, raději zatněte zuby a ještě trošku investujte. Není to samozřejmě lehké a rozpočet může být omezený, ale vyplatí se to dobře promyslet. Proberte to i s nějakým odborníkem, kterému důvěřujete, jedná se o extrémně důležité rozhodnutí.

Dřevostavba je investice na celý život, po vás ji ještě zdědí další generace. Přemýšlejte, rozhodujte se a konzultujte to. Každopádně se vyhněte nekvalitním materiálům.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop