Srub, nebo roubenku? 5 věcí, které vám usnadní rozhodování

Srub, nebo roubenku? 5 věcí, které vám usnadní rozhodování

Redakce | Úterý, 27. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Milujete přírodu a chcete si postavit dům svých snů tak, abyste bydleli v souladu s přírodou? Rozhodujete se, zda to bude srub, nebo roubenka? Každá z těchto dřevostaveb má svá specifika. Podívejme se na několik z nich, které vám usnadní rozhodnutí.

1. Lokalita pro stavbu srubu či roubenky

Pokud už máte pozemek pro srub nebo roubenku, pak je důležité zjistit, zda není nějaký regulativ v územním plánu nebo zda není pozemek v CHKO. Pak byste totiž byli omezováni dalšími pravidly a nařízeními. Právě sruby a roubenky se v těchto oblastech staví nejčastěji. Pokud víte, že stavba srubu nebo roubenky může být povolena bez dalšího omezení, pak máte vyhráno.

Ať chcete stavět roubenku nebo srub, je u těchto masivních dřevostaveb velmi vhodné, aby zapadly do okolního prostředí.

Vhodný pozemek pro srub

Srub se většinou hodí na samotu, k lesu, tam, kde nejvíce vynikne v okolní přírodě a má kolem sebe rozlehlý volný prostor.

srub-na-klic-manitou-kanadske-sruby-tabor

 

Vhodný pozemek pro roubenku

Roubenka ideálně zapadne do tradičního rázu vesnice.

poloroubenka-na-klic-luka-roman-strihavka-roubenky

Lze samozřejmě stavět i v jiných lokalitách, ale vždy by měl být srubový nebo roubený dům vhodně začleněn do okolní krajiny nebo zástavby.

2. Rychlost výstavby

Rozdíl v rychlosti výstavby srubu a roubenky může být pro někoho zásadní.

Stavba srubu

Při výstavbě srubu je vyžadována technologická přestávka pět až šest měsíců, během které dřevo srubu vysychá, a až poté je možné srub dokončit. Od dokončení montáže srubu na pozemku po nastěhování většinou uplyne asi jeden rok.

Stavba roubenky

Roubenka je připravena už v hale a žádná technologická přestávka před dokončením není nutná. Když si necháte postavit roubenku na klíč, výstavba bude hotová velmi rychle a vy se můžete nastěhovat ihned po dokončení.

 

3. Dřevo v interiéru

Srub i roubenka patří mezi dřevostavby, u kterých převládá dřevo i v interiéru. Pro obložení vnitřních stěn lze samozřejmě použít například sádrokarton, ale lidé, kteří po srubu nebo roubence touží a nakonec si je i pořizují, právě dřevo v interiéru chtějí a oceňují jeho krásu, vůni, barvu, teplo a další přednosti. Otázkou proto je, kolik dřeva, a v jaké podobě, "snesete".

  • Oceníte-li rustikální vzhled stěn z kulatiny, která prostupuje celým domem, bude vaší volbou zřejmě srub.
  • Chcete-li rovné stěny z masivního dřeva v modernějším pojetí, budete volit roubenku. (I když moderní sruby z hraněných profilů mají rovné stěny rovněž.)

Četli jste? Jaké existují druhy srubových domů a z jakého dřeva jsou postavené:

thumb masivni-drevostavba-srub-interier-1Stavíme srub 3. - Druhy srubů

4. Udržba srubu vs. údržba roubenky

Při pohledu na srub vyvstane mnoha lidem otázka, jak je to s údržbou, resp. s udržováním stěn a stropů. Standardní stěnu v případě potřeby můžete lehce přemalovat. Ale co stěny srubu?

V interiéru srubu se používají například nátěry včelím voskem nebo lněnými oleji. Vzhledem k jejich složení a konzistenci zůstávají po aplikaci nátěry stále živé a pružné, takže nedochází k oprýskání nebo loupání nátěru. Samozřejmě i tak potřebují jednou za čas obnovit. Doporučená doba obnovy je po pěti až osmi letech.

Toto platí i u roubenek. V exteriérech se používají podobné nátěry, které jsou ale navíc obohaceny o UV-filtr v barevném pigmentu, aby vlivem slunečního záření nedocházelo k velkým barevným změnám. Vzhledem k tomu, že se jedná o náročnou odbornou práci, je vhodné si na nátěry roubenky sjednat odbornou firmu, která vám poradí s výběrem nátěru a práci provede.

5. Osobní preference

A nakonec samozřejmě rozhodují osobní preference k těmto dřevostavbám. Někomu se prostě líbí sruby, jinému roubenky. Pokud jste ale v rozhodování stále někde mezi, zkuste navštívit vzorové sruby nebo vzorové roubenky a vyzkoušet si, jak se v nich budete cítit.

Nebo si projděte naše redakční návštěvy srubů a roubenek, kde se dočtete, jak se v nich lidem žije, jak jsou spokojeni a proč se rozhodli právě pro srub nebo roubenku. V anketě Dřevostavba roku zase naleznete nejhezčí dřevostavby v podobě srubu či roubenky.

S kým stavět dřevostavbu

Ať už plánujete postavit srub nebo roubenku, vždy doporučujeme zvolit vhodnou prověřenou firmu, která vám zajistí komplexní služby, od poradenství, projektu až realizaci samotné stavby. Vybírat můžete například z námi ověřených dodavatelů srubů a roubenek.

Veronika Příplatová


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop