Ceny dřevostaveb - jak se v nich zorientovat?

Ceny dřevostaveb - jak se v nich zorientovat?

Redakce | Pondělí, 14. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Možná právě stojíte před rozhodnutím, pořídit si vlastní dřevostavbu. Na trhu je mnoho výrobců, ale jak mezi nimi vybrat tu správnou firmu? A jak se hlavně zorientovat v ceně? Na co si dát pozor? Přečtěte si, co všechno bývá obsaženo v ceně dřevostavby.

Pokud už máte jasnější představu o svém budoucím domě a máte již zmapovaný trh výrobců, pak nastává další krok a tím je zjištění ceny dřevostavby. Často to bývá nelehký úkol. Každý z výrobců totiž v ceně uvádí trochu něco jiného. Na co si dát pozor:

1. Je základová deska zahrnuta v ceně dřevostavby?

Protože se většina výrobců dřevostaveb zabývá jen stavbou domu a ne stavbou základové desky, bývají ceny skoro vždy bez základové desky.

zakladova-deska-drevostavby-telto-pt

Foto: TELTO PT

Základová deska se kalkuluje zvlášť a většinou ji dělá subdodavatelská firma nebo firma, kterou si vyberete a zařídíte sami. Pokud dostanete od výrobce seznam dodavatelů, které doporučuje pro zhotovení základové desky, bývá výhodnější svěřit stavbu základů některému z nich. Tento dodavatel totiž už určitě několik desek pod dřevostavbu stavěl a tak ví, jaké parametry musí splňovat a jaké parametry vyžaduje tento konkrétní dodavatel dřevostavby.

2. Co vše je součástí ceny hrubé stavby?

Cena hrubé stavby se odvíjí od toho, co daný výrobce do této ceny zahrne. U většiny z nich to jsou kromě stěn a krovu také okna, střešní krytina, izolace, fasáda. Často jde ale o materiály ve standardu, takže jejich výběr je velice omezený nebo je striktně dán. Výrobce dřevostaveb také určuje dodavatele materiálů. Pokud chcete ale materiál jiný nebo jiný barevný odstín, je možné toto dokoupit jako nadstandard.

Jako konkrétní příklad uveďme například okna. Většinou jsou v základní ceně okna plastová bílá. Pokud chcete okna dřevěná nebo plastová barevná, je toto za příplatek.

Ovšem pozor! Nestačí porovnat pouze tyto materiály. Při srovnávání byste neměli zapomenout ani na technické parametry dřevostavby. Je rozdíl, pokud některá firma nabízí obvodovou stěnu o tloušťce 27 cm nebo 34 cm! To samé platí i o příčkách, stropech apod. Tyto vstupní náklady se vám pak vrátí při vytápění dřevostavby. Určitě si zjistěte, zda je ve standardu i rozvod elektřiny a vody.

3. Co vše dodavatel zahrnuje do ceny "včetně vnitřní výstavby"?

Dalším stupněm dodávky je mezistupeň mezi hrubou stavbou a domem na klíč. Někteří z výrobců jej nazývají například „včetně vnitřní výstavby". Zde už jsou rozdíly dodávky jednotlivých výrobců větší. Pokud zákazník zvolí tento stupeň dokončení, obdrží s domem například i schodiště, vnitřní parapety, podlahové krytiny atd. I zde platí, že v ceně jsou základní materiály a za příplatek pak můžete mít nadstandard nebo jinou barvu.

drevene-schodiste-v-drevostavbe-swn-moravia

Obr.: Dřevěné schodiště může být součásti dodávky tzv. včetně vnitřní výstavby. Foto: SWN Moravia

4. Co obsahuje kompletní dodávka dřevostavby na klíč?

V dodávce dřevostavby na klíč je dům skoro hotový a připravený k nastěhování nebo k zařízení nábytkem. Máte hotové už podlahové krytiny, dlažby, obklady, vymalováno, jsou namontovány vnitřní dveře, osazeno sanitární vybavení apod. Rolety nebo venkovní žaluzie jsou v tomto stupni výstavby často standardem. Někteří dodavatelé nabízejí dokonce i kuchyňskou linku.

moderni-vicepodlazni-panelova-drevostavba-na-klic-alfahaus

Obr.: V dodávce dřevostavby na klíč je dům skoro hotový a připravený k nastěhování nebo k zařízení nábytkem. Foto: ALFAHAUS


Tip: Preferujete dům na klíč? Vybíráte projekt dřevostavby? Využijte náš katalog dřevostaveb na klíč.


Toto je jen krátký výčet toho, co v ceně za dřevostavbu najdete. Určitě je nutné se ptát a zjišťovat ceny u konkrétních výrobců. Výrobce by vám měl ceny transparentně předložit, abyste věděli, co za své peníze získáte. Zcela samozřejmé pak je, že vám ukáže všechny použité materiály ve standardním provedení a nechá případně vybrat z nadstandardních materiálů, které je schopen dodat za příplatek.

Text: Veronika Příplatová


Líbil se Vám článek?
gotop