3 věci, které bych si přála vědět před stavbou domu

3 věci, které bych si přála vědět před stavbou domu

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 25. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Když jsme začali stavět nový dům, měli jsme dostatek vlastních peněz a spoustu energie. Před některými nástrahami stavby nás to ale nezachránilo. Rozhodli bychom se napříště už nic nestavět? Samozřejmě, že ne. Ale určitě je pár věcí, které bychom si přáli znát už v době, než jsme stavět začali.

Čas je proti nám


Objednali jsme si hrubou stavbu dřevostavby založené na crawl space, s konstrukcí two by four montovanou na staveništi. Optimistický dodavatel stanovil pět týdnů na realizaci, z toho měsíc byla technologická přestávka pro zrání betonu. Jak se ukázalo, bylo to jen volné vodítko. První zdržení přišlo již při výkopových pracích, kdy dělníci narazili na mohutnou kamennou klenbu.

Archeologický nález je citelným zásahem do stavebního plánu, protože stavebník má ze zákona povinnost nechat místo beze změny minimálně do doby, než se k němu vyjádří odborník. V našem případě uteklo „jen" pět dní a nešlo o nic, co by bylo hodno památkové ochrany. Ale neumím si představit situaci, kdy by se na pozemku našly třeba pět set let staré kosti.

S počátečním skluzem ještě dodatečně zamávala nemoc jednoho z dělníků, kterého firma neměla kým nahradit. Hrubá stavba se tím protáhla o další dva týdny. Že byly ve smlouvě nějaké sankce, nebylo v tu chvíli důležité, protože to neřešilo nový problém – časový zásah do už nasmlouvaných subdodávek navazujících prací, které jsme si zajišťovali sami.

Časový plán už byl mimo naši kontrolu a v jednu chvíli to byla logistika, za kterou by se nemusel stydět ani generální štáb ve válečném stavu. Nicméně se nepovedlo zkoordinovat navazující firmy a práce ideálně, nemluvě o tom, že skoro každá další firma se technicky zasekla na místy nesprávně provedené nebo nepřesné práci té předchozí (zvláště detaily). A to si můj muž, který už leccos postavil, myslel, že si dokáže i při zaměstnání všechno ohlídat sám. Celkové zdržení nakonec protáhlo stavbu o tři měsíce.

DrevoaStavby.cz | Crawl-space

obr.: V zahraničí je CRAWL-SPACE (zakládání nad terénem) zcela běžná záležitost. Je však důležité dodržet všechny zásady, aby nedocházelo k tvorbě plísní, hniloby a dalších nepříjemných závad. Foto: Dmitry Petrov Korsukov, Zdroj: Dreamstime

Rozpočet je velká proměnná


Měli jsme to štěstí, že jsme mohli stavět za nastřádané peníze. Nikomu nic nedlužit je úžasný pocit. Na druhou stranu, když saháte do vlastní peněženky, otočíte každou korunu dvakrát. Dokázali jsme si rámcově spočítat, jaký bude na stavbu třeba rozpočet. Díky tomu, že jsme si veškerý materiál zajišťovali sami, bychom teoreticky ušetřili zhruba třicet procent nákladů na něj. Ale opět ony nepředvídatelné okolnosti letos posunuly ceny stavebního materiálu zcela mimo rámec našich představ a výsledkem byly částky mnohde i o sto procent vyšší.

Druhou věcí, kterou jsme neodhadli dobře, a neporadil ani internet, bylo množství spojovacího materiálu. Kdybych ho teď odvezla do výkupu surovin, možná bych měla na dovolenou.

DrevoaStavby.cz | Financování dřevostavby

Ilustrační foto: Dmitry Petrov Korsukov, Zdroj: Dreamstime

Dokončení domu svépomocí někdy nepomůže


Nejen proto, abychom vyrovnali finanční deficit ze zdraženého materiálu, ale i proto, aby byl nový dům pokřtěn naším potem, jsme byli rozhodnuti pro dokončení stavby svépomocí. Dřevěná fasáda, podbití přesahu střechy, obvodová drenáž, zateplení, vnitřní záklop, podlahy, okna, dveře a spousta dalších „prkotin" nám už přišla jako snadná věc. A skutečně, technicky vzato v tom nic složitého nebylo. Jen kdybych nebyla, co se práce týká, obsedantní perfekcionistka... Tahle ne vždy milá vlastnost se rozhodně nehodí pro případ, kdy na něco spěcháte a o ten spěch se dělíte s někým, kdo má o katastrofě úplně jinou představu než vy. Takže si buď uříznete prst, provrtáte koleno, případně po partnerovi hodíte nůž na řezání izolace, nebo se smíříte s tím, že se na to „dílo" budete muset do smrti dívat.

DrevoaStavby.cz | Dokončení dřevostavby svépomocí

Ilustrační foto: EKOPANELY

Resumé


Všechno, co jste slyšeli o tom, jak budování ovlivňuje vztahy, je pravda. Pokud jste schopni ustát přetahování mezi přáními, potřebami i kompromisy a společně postavit dům, není toho mnoho, co by mohlo otřást vaším partnerstvím. Pokud budete mít hlavní cíl na očích – domov, kde můžete žít, růst a milovat – snáze pochopíte, co je skutečně důležité.

Co se nás týká, je to dobrá zkušenost, naučili jsme se spoustu nového a odměna je nezměrná. Nejspíš budeme jednou na stavbu s úsměvem vzpomínat. Ale pokud bude nějaké příště, vždycky si vzpomeneme, že některé věci jsou prostě mimo naši kontrolu, bez ohledu na to, jak moc jsme se připravovali, a že sebelépe naplánovaný harmonogram, včetně časové rezervy, se může zhroutit pod tlakem nepředvídatelných okolností.

Kdykoli uděláme klíčové rozhodnutí, měli bychom zvážit důsledky možnosti, že se něco pokazí, a porovnat to s výhodami, které získáme, když půjde vše podle plánu. Rozhodně však přenecháme některé věci, ale spíše asi celý dům odborníkům, jejichž zkušenosti nám ušetří stres, čas i peníze.

DrevoaStavby.cz | Dokončení dřevostavby svépomocí

Ilustrační foto: EKOPANELY

Stavba dřevostavby s ověřeným dodavatelem


Odborná firma se zkušenostmi s výstavbou dřevěných rodinných domů a ideálně prověřený člen Asociace dodavatelů montovaných domů může stát za stavebníkem od projektu po kolaudaci. Dokáže zajistit dům skutečně all inclusive s prověřenou logistikou ve všech fázích výstavby, včetně potřebných subdodávek, a ručí za jejich vzájemnou provázanost i funkčnost. A nejedná se pouze o výstavbou domu samotného, ale i o elektroinstalace, vodu, kanalizaci, topení, zařizovací předměty... Řešení jakýchkoli úprav, oprav a jejich souvislostí je tak pro stavebníka mnohem snazší. Rizika průběhu stavby jej nezatěžují a výsledek je přikrytý jedinou smlouvou. V neposlední řadě poskytuje generální dodavatel stavby jednoznačnou záruku na dílo, a to často podstatně delší, než vyžaduje zákon.

DrevoaStavby.cz | Stavba dřevostavby s ověřeným dodavatelem

Foto: Martin Zeman, Realizace: ATRIUM s.r.o.

DaS 6-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop