Tisk
Krbová kamna – designový i funkční doplněk domácnosti

Krbová kamna – designový i funkční doplněk domácnosti

Redakce | Pátek, 04. březen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Příjemné atmosféře, kterou dokáže navodit praskající oheň v krbových kamnech, se máloco vyrovná. Krbová kamna už dávno nejsou luxusní záležitostí – díky jejich příznivé ceně a obrovskému množství variant si je může dovolit prakticky kdokoliv. Vyberte si i vy jedny z nadčasových krbových kamen a užívejte si pohodu rodinného krbu i u vás doma…

 

Dobře vypadají a navíc krásně hřejí…

Záleží na každé domácnosti, jak přistoupí k využívání krbových kamen. Existují v zásadě dvě základní cesty: buďto si krbová kamna pořizujeme hlavně z designového hlediska, nebo je chceme využívat jako další zdroj tepla. Náklady na designová krbová kamna se sice mohou vyšplhat do stovek tisíc korun, dodají však interiéru šmrnc a originální vzhled. Krbová kamna jako zdroj tepla jsou zase ideální volbou pro topení v méně mrazivých měsících zimy.

Tou nejlepší variantou je však zvolit taková krbová kamna, která budou na zlaté střední cestě. Design je důležitým faktorem při volbě kamen, nepodřizujte se mu však do plné míry. Předem se rozhodněte, jak by měla vaše krbová kamna vypadat (v závislosti na zbytku interiéru) a pak hledejte taková, která budou svými vlastnostmi, jako je třeba výhřevnost, odpovídat vašim požadavkům. Díky desítkám výrobců na českém trhu a stovkám modelů krbových kamen si opravdu každý najde ta pravá…

Krbová kamna s výměníkem? Zkuste a nebudete chtít jiná!

Tento typ krbových kamen je v posledních letech čím dál více skloňovanou alternativou k běžnému topení. Klasická krbová kamna zajišťují vytápění především té místnosti, ve které jsou umístěná. Krbová kamna s výměníkem však slouží k ohřevu užitkové vody – lze je tedy napojit na radiátory, bojler nebo akumulační nádrž. Tento typ krbových kamen se řadí mezi velmi ekonomická řešení vytápění a často se používá i v moderních nízkoenergetických domech.

kamna-krbova

 

Krbová kamna s výměníkem snižují vydávání vyprodukovaného tepla do prostoru a směřují jej především do výměníku k ohřívání vody. Díky tomu už není v místnosti, kde jsou kamna umístěná, tak přetopeno, ale teplo je rovnoměrně rozvedeno pomocí radiátorů. Pokud nebudou teploty v zimních měsících klesat dlouhodobě do minusových hodnot, s krbovými kamny s výměníkem bez problému vytopíte klasický rodinný dům. Kromě příjemnějšího tepla, než které vydává např. plynový kotel, získáte díky krbovým kamnům s výměníkem i jinou výhodu – ušetříte podstatnou část financí za topení. Náklady na dřevo, popř. pelety jsou totiž mnohem menší, než na vytápění plynem nebo elektřinou.

Jak na údržbu krbových kamen?

Rozhodli jste se doplnit svoji domácnost novými krbovými kamny, takže co dál? Abyste se z tepla z nich mohli těšit co nejdéle, je důležité se o ně správně starat. Máme pro vás proto čtyři základní tipy:

  • Topte pouze kvalitním materiálem, zapomeňte na pálení odpadků – nekvalitní materiál totiž mnohem rychleji zanáší vnitřek krbových kamen.

  • Vynášejte popel z kamen zhruba 1x za 4 dny. Nenechávejte popel v kamnech příliš dlouho, začne na sebe totiž vázat vlhkost a součásti kamen by mohly začít korodovat.

  • Investujte do vysavače popela, se kterým vám čištění půjde mnohem lépe, a zvládnete jej za kratší dobu.

  • Nezapomínejte na každoroční povinnou revizi komína.

Krbová kamna jsou výhodnou investicí, která se vám vrátí nejen z ekonomického hlediska, ale dodá interiéru vaší domácnosti i novou, originální podobu. Inspirujte se krbovými kamny nejrůznějších typů na www.hede-kamna.cz.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop