Podlahové vytápění je pro dřevostavbu to nejlepší

Podlahové vytápění je pro dřevostavbu to nejlepší

Komerční sdělení | Pondělí, 02. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Sálavý způsob vytápění, který poskytuje plošné podlahové topení, je pro člověka pocitově nejpříjemnější. Lepší tepelnou pohodu, díky prostorovému rozložení teplot ve vytápěné místnosti, jiná technologie jednoduše nedokáže nabídnout.

Podlahové topení je pro vytápění nejvhodnější

Přestože lze plošně vytápět stěny i stropy, v jejichž případě se obvykle jedná o kombinaci vytápění s chlazením, pak pro situaci pouhého vytápění je podlahový princip nejvhodnější, protože průběh teplot v prostoru je ideální.

To vše je dostatečný argument proto, aby popularita podlahového vytápění stoupala strmě vzhůru. Mnoho lidí ovšem s povděkem kvituje bonus v podobě zdravého prostředí, neboť ve vytápěném prostoru nedochází k víření prachu, takže alergici i astmatici mohou být v klidu. Komfort je jedna stránka věci, ale co ekonomika?

Ekonomika i prostor vítězí

Je pochopitelné, že investice do podlahového vytápění je na začátku vyšší, než u klasických radiátorů. Jenže v dlouhodobém horizontu budete těžit z nižších nákladů na energii.

Celý vtip spočívám v tom, že plošný způsob vytápění pracuje s nižšími teplotami vytápěné místnosti než konvenční systémy. A to v průměru o 1 až 2 °C, aniž by došlo ke snížení tepelné pohody.

Díky chytré regulaci, a s pomocí programovatelných termostatů, pak můžete bez problémů dosáhnout úspory až 12 %, což rozhodně stojí za to. Takže je pochopitelné, že se tento způsob zdá být nejvhodnější pro nízkoteplotní zdroje, jako jsou tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle, případně i solární systém.

inteligentni-moderni-termostat-nea-smart-2-0-rehau

Obr.: Inteligentní moderní termostat NEA SMART 2.0. Foto: REHAU

Ocenitelná je i praktická stránka věci. U podlahového vytápění je veškerá technologie schovaná pod podlahou a nenarušuje či nezmenšuje náš prostor. Díky tomu se uplatní v novostavbách, kde počítáme každý centimetr navíc, ale rovněž u rekonstrukcí starých budov, ve kterých nechceme narušit historický genus loci.

Pozor si dejte na kvalitu provedení

Někdo má z vody pod podlahou strach. Ten by byl by na místě, pokud bychom bezhlavě „šetřili" a zvolili na první dojem levnou a neprověřenou technologii. Špičkou na trhu je systém plošného vytápění RAUTHERM, který firma REHAU vyvinula před mnoha roky a neustále jej zdokonaluje.

Podstata kvality tkví ve spolehlivém potrubí, které není vyrobeno z obyčejného plastu, ale ze síťovaného polyetylenu typu PE-Xa. Potrubí z tohoto materiálu vyniká vysokou pevností a odolností, tudíž spolehlivostí.

RAUTHERM navíc používá speciálně navrženou technologii studeného spoje potrubí za pomocí tzv. násuvné objímky bez potřeby těsnicích kroužků. Kromě 100% pevného a spolehlivého spoje se tak maximálně eliminují možné chyby řemeslníka.

Co dělá RAUTHERM prémiovou značkou je i fakt, že připravil pro různé situace několik možností pokládky, jak pro mokrou, tak pro suchou variantu.

Komfortní dřevostavby s podlahovým vytápěním

Zejména u dřevostaveb, které oslovují příznivce moderního a zdravého způsobu bydlení založeného na principu použití přírodních materiálů, je podlahový systém vytápění perfektní.

Společnost LUCERN dřevostavby s.r.o., která je jedničkou na trhu v individuální výstavbě skeletových dřevostaveb, jež získala nejedno ocenění, včetně dřevostavby roku 2015 a 2017, využívá systém plošného vytápění RAUTHERM SPEED.

drevostavba-lucern-exterier

Obr.: Dřevostavby LUCERN využívají plošného podlahového vytápění REHAU.

V tomto případě oranžová „topná trubka" průměru 16 mm je opatřena suchým zipem s jehož pomocí se přichytí na systémovou rohož (tl. 3 mm). Tato rohož se samolepícím účinkem se celoplošně přilepí na polystyrenový podklad, ve kterém jsou vyrovnány a schovány i veškeré instalace.

Výsledkem je dokonale hydroizolačně připravená skladba, která se zalévá min. 4,5 cm vrstvou betonu. Anhydrit se v dřevostavbách nedoporučuje používat, protože má v sobě nakumulované velké množství vody, a proto by podlaha musela poměrně dlouho vysychat.

podlahove-topeni-pokladka-systemu-rautherm-speed-pomoci-sucheho-zipu-rehau

Obr.: Pokládka systému RAUTHERM SPEED pomocí suchého zipu. Foto: REHAU

Povrch betonové vrstvy se musí nivelovat, aby byl podklad pro nášlapnou vrstvu, zejména pokud jde o vinylové materiály, dokonale rovný.

Další informace o teplovodním podlahovém vytápění REHAU

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop