Tisk
Koncept Valley House - dům stvořený pro hory

Koncept Valley House - dům stvořený pro hory

Agáta Jankovská | Pondělí, 16. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Přirozená asymetrie hor se stala inspirací při navrhování konceptu budovy s unikátním tvarem, který odráží ostré a přesto – nebo snad právě proto – nanejvýš přitažlivé linie horských masivů. Tvůrcem konceptu je architekt Kostiantyn Kuvika, spoluzakladatel kyjevského studia Plan Bureau.

 

Diagonální linie vytvářejí podle autora zastřené přechody mezi jednotlivými funkčními prostory, přičemž dodávají konceptu vizuální lehkost. Přestože je budova navržena tak, aby se vešla i na velmi stísněný pozemek, je překvapivě funkční a prostorná. V nejspodnější části základny je umístěná kuchyně, o úroveň výše se nachází jídelna a obývací prostor a nejvyšší patro vyčnívajících kostek je vyhrazeno dvěma ložnicím s koupelnou a toaletou.

VALLEY HOUSE_ext1VALLEY HOUSE_ext2

 

Dům pro tvarově drsnější prostředí

Asymetrická okna v šikmých stěnách a stropech otevírají výhled na přírodní scenérii z mnoha odlišných úhlů, ostatně autor návrhu je přesvědčen, že dům se díky svým funkčním a estetickým kvalitám hodí do různých prostředí, obzvláště těch drsnějších, jako jsou údolí, lesy či hory.

VALLEY HOUSE_ext3VALLEY HOUSE_ext4

 

Konstrukčním prvkem jsou borovicové profily, k obložení fasády jsou navržena borovicová prkna ošetřená voděvzdornou povrchovou úpravou. Borovice byla zvolena jak pro její strukturální a izolační vlastnosti, tak pro snadnou dostupnost a obnovitelnost. Autor konceptu rovněž oceňuje, že je to materiál, který lze stejně dobře použít v interiéru i exteriéru. Založení konstrukce na základové desce má zaručit, že lze objekt postavit prakticky kdekoli.

Horská chata i rodinný dům

„Dům není velký, ale je funkční,“ uvádí Kostiantyn Kuvika. Může sloužit jako rekreační objekt pro rodinu, poskytnout přístřešek návštěvníkům hor nebo malé skupince turistů. Svým charakterem je předurčen ke krátkodobému nebo dlouhodobému pronájmu. Je koncipován tak, aby byl soběstačný co do vytápění, tak výroby elektrické energie.

VALLEY HOUSE_int1VALLEY HOUSE_pudorys

 

Zatím není potvrzeno, že by již existovaly plány výstavby, ale Plan Bureau doufá, že čas této originální budovy určené k relaxaci a maximální symbióze člověka s přírodou přijde.

Foto A. Marinenko a A. Koval

                   Podívejte se na další úchvatné světové dřevostavby:

Hoho1 - Baublatt.ch

 

"Hoho" - první mrakodrap jako dřevostavba

 

Stella - perex

 

Obytný komplex postavený metodou two-by-four

 

elm-side

 

Romantické malé dřevostavby Tumbleweed

 

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop