Knihovna z CLT panelů na břehu moře

Knihovna z CLT panelů na břehu moře

Lucie Němcová | Pátek, 01. únor 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Pokrok na poli výstavby ze dřeva a konstrukční systémy z tohoto materiálu objevují stavebníci po celém světě. V Austrálii si mohou odškrtnout svoji první veřejnou knihovnu z masivních CLT panelů, která navíc stojí na velmi netradičním místě – v docích přístavu města Melbourne.

Třípodlažní objekt knihovny vznikl ve spolupráci města Melbourne a společností Places Victoria a Lend Lease. Konstrukce CLT panelů z lepených vrstev masivního dřeva investory přesvědčila svoji rychlostí, ale i řadou dalších vynikajících vlastností, které jsou v souladu s ekologickým přístupem a udržitelnou výstavbou.

Dřevo je jediným obnovitelným materiálem, který je možné aplikovat ve velkém měřítku. Dřevěná konstrukce je navíc lehká se srovnatelnou životností. Australský stavební průmysl je zvyklý na práci se dřevem a CLT si rychle získávají zájem místních stavebních firem. Masivní panely s nulovou uhlíkovou stopou nabízejí výhodnou alternativu konvenčních materiálů.

knihovna-drevostavba-z-masivnich-clt-panelu-melbourne-2

Hlavní nosnou konstrukcí objektu knihovny jsou tedy masivní CLT panely, kterých je zde využito více než 500 metrů čtverečních. Byly vyrobeny v Rakousku a transportovány do Austrálie. Knihovna stojí na původním molu, navrženém v roce 1879. Vzhledem k nízké hmotnosti stavby bylo potřeba jen omezené množství dalších pilířů a oprav starých dřevěných sloupů, což výrazně snížilo náklady na projekt. Kompletní realizace trvala pouhé dva a půl měsíce.

knihovna-drevostavba-z-masivnich-clt-panelu-melbourne-interier-1

Veřejnosti se dveře knihovny otevřely 31. května 2014. Každý rok je očekáváno 20 milionů návštěvníků, knihovna denně nabídne lidem téměř 40 tisíc míst pro práci a studium.

knihovna-drevostavba-z-masivnich-clt-panelu-melbourne-interier-2knihovna-drevostavba-z-masivnich-clt-panelu-melbourne-interier-3

Připravila: Lucie Němcová
Foto: Stora Enso

Kam dál?


Moderní dřevostavba z CLT panelů
 

Kdo staví, a jak vypadají jejich dřevostavby z CLT panelů?

Členové týmu firmy 3AE
 

Podívejte se, jak může také vypdat realizace dřevostavby z masivních CLT panelů:

Dřevostavba z masivních CLT panelů
 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop